logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa domowa kasowarka pamięci EPROM i jaki jest koszt wykonania?

zyraf 03 Wrz 2002 18:23 52509 106
Najlepsze odpowiedzi

Jak zrobić domową kasowarkę EPROM i ile to mniej więcej kosztuje?

EPROM kasuje się przez naświetlenie okienka promieniowaniem UV-C, najlepiej około 253,7 nm, które dostarcza energii elektronom uwięzionym w bramce i pozwala im opuścić izolator [#39272][#1171671] Najlepiej sprawdza się lampa rtęciowa z kwarcową bańką albo świetlówka bakteriobójcza UV-C; zwykłe UV-A, tester banknotów czy solarium kasują dużo gorzej albo wcale [#715788][#92347] W praktyce domową kasowarkę robiono np. z rozbitej rtęciówki z dławikiem albo z testera banknotów przerobionego na UV-C; jedna z takich wersji kosztowała około 70 zł (tester ok. 25 zł + świetlówka UV-C ok. 45 zł), a używana „rtęciówka” bywała do kupienia za 15–30 zł [#776560][#43875] Czas kasowania zależy od mocy i odległości: z kilku centymetrów to zwykle kilka–kilkanaście minut, np. 5 min przy 2–3 cm albo 10–15 min przy większych odległościach [#44298][#42403][#715788] Trzeba pilnować dawki, bo zbyt długie naświetlanie może skrócić żywotność pamięci [#1171671][#44298] Gotowe kasowniki kosztowały wtedy od kilkuset złotych wzwyż [#38249]
REKLAMA
  • #1 38159
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    MAM PYTANIE jak to dziala i ile kosztuje
  • REKLAMA
  • #2 38249
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Promieniuje promieniowaniem UV tylko o długości fali nie takiej jak czarne rury na dyskotece czy tester banknotów. Potrafi kosztować od kilkuset złotych. Ja mam zrobioną z lampy "rtęciówki" potrzaskanej - wykorzystuję sam palnik. Podpięte to do sieci przez dławik- uzwojenie pierwotne trafa od spalonego prostownika. Kasuję 10 - 15 min z odległości 40 cm w . Urządzenie na czas pracy zamykam w łazience po nieżle jonizuje powietrze i daje trochę ciepła. Taka żarówka to coś koło 30 zł. Może być potrzaskana :) - a jak nie to musisz sam to zrobić
  • #4 38912
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Kwarcówka.
    Też używam, ale ja ich nie kupuję lecz, gdy spotykam panów el.
    co wymieniają na ulicy to od nich odkupuję za 2-3zł.
  • #5 38956
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    W słoneczny dzień można epromy wystawić na dwór na kilka godziń i też się skasują. 8O :D
  • REKLAMA
  • #6 39108
    uaz
    a wkładał ktoś eproma do mikrofalówki
  • #7 39111
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Przepraszam, może ktoś mnie oświeci co ultrafiolet ma wspólnego z mikrofalami? :?:
  • #8 39167
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    i jedno i drugie to ten sam typ fali - fale em :D:D:D

Ja do kasowania zdobylem jakis kasownik, ktorego ktos sie pozbyl - bo
    nie dzialal (mias uszkodzona swietlowke, a po jej wymianie na nowa dziala
    bez problemow.
  • #9 39272
    uaz
    trochę teori:
    Kasowanie eproma polega na dostarczeniu do grupy elektronów uwięzionych w kondensatorze utworzonym w bramce tranzystora polowego energii, dzięki której owe elektrony będą w stanie "wydostać " się przez warstwę izolatora - to tak własnymi słowami. Fale elektromagnetyczne służą właśnie do dostarczenia tej energi.
    Kasowanie w mikrofalówce to były moje rozważania teoretyczne co do kasowania epromów zwłaszcza OTP. Niestety ta teoria się nie sprawdza. Jeśli ktoś chce może spróbować skasować eprom siekierką. Tak kasowałem epromy - i ta metoda się sprawdza. Nieda się go co prawda potem zaprogramować, ale takie kasowanie jest niezwykle skuteczne. :)
  • #10 39500
    mgim
    Ocena: 641
    Ta metoda (siekiery) jest naprawdę skuteczna,ale obawiam się że mikrofalówka da "podobne" efekty z tą różnicą,że smród będzie napewno większy...Obawiam się że "samoróbka" będzie niewiele tańsza od oryginału.Jak sporadycznie jest Ci potrzebna to słoneczny dzień (ale niestety kilka/naście godzin).
  • #11 42403
    leszek60
    Poziom 2  
    Ja używam kwarcówki i kasuje w 15 min.
  • #12 42638
    zyraf
    Poziom 26  
    jak i gdzie to kupic? czy ktos moze mi podac oznaczenie tej lampy? jak to podlaczyc . prosze o jakies konkretne info bo nie mialem z tym doczynienia. tak btw to bedzie mi to potrzebne do kasowania eprom 27c256 z bluurmeta. ale nikt z was nic nie wi:) bo ja tu tylko sprzatam:)
  • #13 42668
    leszek60
    Poziom 2  
    Ja kupiłem tą lampę w latach 70-tych w sklepie AGD. Maiła służyć do opalania się. Teraz to proponuje wziąć ze sobą EPROM do solarium. Tam maję odpowiednie lampy.
  • #14 43875
    uaz
    To o czym pisałem - kupisz w każdym elektrycznym - zwykła "Rtęciówka".
    Jak masz kumpla w energetyce - to niech ci załatwi kilka stłuczonych.

W sklepie kosztują one 15 -30 zł, jak będziesz ją trzaskał - to delikatnie żeby nie uszkodzić palnika w środku. Jest tam jeszcze rezystor - musi zostaś, a w tych o mniejszej mocy włókno wolframowe - do wywalenia. Zasilanie podłączasz tak jak do normalnych elektrod w żarówce. W szereg z siecią musisz dać dławik - ja mam z prostownika - najlepiej orginał z lampy. Oprucz kasowania epromów naświetlam płytki Positiv i jest naprawdę super.

Pozdrawiam
  • #15 44041
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Tester do banktonów na świetlówce UV , kupisz za 15-20zł, np. na Allegro,
    skasuje Ci kostkę mniej więcej w połowie czasu zawartego pomiędzy
    kasowaniem profesjonalnym kasownikiem, a kasowaniem na słońcu.
    Powoli ale też skutecznie , bezpiecznie i tanio .
  • #16 44045
    DWAserwis
    Poziom 29  
    orginalne kasowniki firmy INCO i MERA tronik miały w środku wkręcaną rtęciówkę z potłuczoną bańką (białą) kostki były umieszczane w metalowych szufladkach po kilka naraz kture zwierały wszystkie nogi do kupy (w instrokcji kazali zwracać na to uwagę) a w szufladkach były otwory tak żeby światło padało tylko na okienko kości, przyrząd :) włanczało się na około 1min wcześniej a potem wsówało szufladki na jakieś 2-5min, kości były umieszczone w odległości 10cm od palnika
  • REKLAMA
  • #17 44070
    uaz
    :arrow: Adam

Myślę że testerem do banknotów nic nie skasujesz - nie ta długość fali !!!
  • #18 44114
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Wszyscy mówią o konkretnej długości fal. I mają rację . Jeśli ktoś zna zalecaną długość albo zakres długości to proszę o podanie na forum.

Dzięki

Mathev
  • REKLAMA
  • #19 44291
    uaz
    340-420 nm

Ale jak się pomyliłem to nie strzelajcie do mnie !!!

Pozdrawiam
  • #20 44296
    Hancock
    Poziom 17  
    UAZ !
    Wiele osób używa tego wynalazku , ja też testowałem z powodzeniem.
    Jedyny problem to fakt , że długo to trwa , ale lepsze to niż obracanie kostki na słońcu.
  • #21 44298
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Ja do kasowania epromów używałem palnika UV wymontowanego z rozbitej rtęciówki 160W (bezdławikowej) podłączonego pod ~220V przez szeregowy dławik od świetlówki 40W. Przy odległości palnika od okienka eepromu wynoszącej około 2..3 cm czas kasowania wynosił około 5min. Należy go dobrać doświadczalnie, zbyt długotrwałe kasowanie odbija się niekorzystnie na trwałości pamięci. Słyszałem też o kasownikach wykorzystujących palniki ksenonowe (lampy błyskowe), które rzekomo kasowały pamięć w czasie 30..60 sek, ale osobiście nie wypróbowałem takiego rozwiązania. Teraz prawie wszyscy używają pamięci flash i mają powyższe problemy z głowy :)
  • #22 44304
    uaz
    :arrow: Adam

może ja po prostu nie miałem szczęścia. Położyłem eproma na świetlówce na ponad 24godziny i efektu rzadnego. Może są różne typy testerów banknotów.

:arrow: lechoo
    czy na twoim palniku nie osadza się rtęć ?

Piszesz o odległości 2-3 cm, więc twój żarnik pracuje "na zimno", mój przy takiej pracy szybko się złużył, teraz pracuje na gorąco - pali wszystko w okół - na czas pracy muszę zamykać go w łazience - ale nalotem się już nie pokrywa. :)
  • #23 44308
    staszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Adam napisał:
    Tester do banktonów na świetlówce UV , kupisz za 15-20zł, np. na Allegro,
    skasuje Ci kostkę mniej więcej w połowie czasu zawartego pomiędzy
    kasowaniem profesjonalnym kasownikiem, a kasowaniem na słońcu.
    Powoli ale też skutecznie , bezpiecznie i tanio .

CIEKAWE CO TYM KASOWAŁEŚ BO JA EPROMA 512Kb JAKOŚ NIE MOGŁEM,A PO GODZINIE DAŁEM SOBIE SPOKÓJ,TO MUSI BYĆ ŚWIETLÓWKA "UVC" (inna długość fali) ,A NIE ZWYKŁA UV.........
  • #24 44487
    Hancock
    Poziom 17  
    Nie ma się czym podniecać ! Przykład :27C020 - na słońcu - kasowałem
    w środku lata -obracając kostkę co godzinę , dwie oknem w kierunku sł
    ońca przez dokładnie tydzień zanim wszystko wymiękło !!!!, tester banknotów zała twiał temat mniej więcej dokładnie w ok trzy doby, dokładnie do czysta.!!!!!!!!!? I co wy nato ? , a tak po godzinie to można sobie najwyżej .. :lol: Niestety to tylko półśrodek ale też działa .
  • #25 44802
    DWAserwis
    Poziom 29  
    kumpel kasuje stroboskopem dyskotekowym na palniku IFK120 tuż przy kości w ciągu 10-20minut
    Ale niema to jak ylicznica bez bańki - 2-5minut
  • #26 46109
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ja uzywalem palnika od malej ulicznicy 250 W, ale jest to palnik wymagajacy podgrzewania inaczej jego zywotnosc jest rzedu 10 godzin (po zsumowaniu :)).Podlaczylem go przez dlawik ale do odpalenia potrzebowalem jeszcze kondensatora wpinanego rownolegle na kilka sekund (kondensator od pralki).
    Polecam jednak lampe do opalania.Kupilem w komisie za 10 PLN.Wszystko dziala i nawet ma minutnik :).
    Pozdrawiam.
  • #27 46375
    uaz
    Felu - ten palnik może pracować terz "na gorąco" - wtedy jest O.K.
    Dławik o mniejszej indukcyjności, rezystor do rozgrzania elektrod - i jest O.K.
  • #28 46574
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Naprawde!!!Uaz narysoj mi schemat!!!Jak to podlaczyc na goraco.
    Dzieki.
  • #29 87249
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    A lampą od skanera (zimna katoda) coś skasuje ?
  • #30 92242
    Andre66
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    hej iNTELL. Oj lampą od skanera to chyba nic nie skasujesz , gdyż szkło z jakiego jest zrobiona dosyć znacnie zatrzymuje promieniowanie UV potrzebne do wymazania EPROM-a. Polecam tak jak wiekszość kwarcówki z lamp ulicznych . Jeszcze jak załatwisz sobie statecznik do niej to masz kasowanie na maxa. oby nie zadługo ...

Podsumowanie tematu

✨ Kasowanie pamięci EPROM polega na naświetlaniu ich promieniowaniem ultrafioletowym (UV) o długości fali około 340-420 nm, a najskuteczniejsze jest UV-C o długości fali 253,7 nm. Domowe kasowarki EPROM często bazują na lampach rtęciowych (tzw. rtęciówkach) z rozbitą bańką zewnętrzną, co pozwala na emisję odpowiedniego UV-C. Do zasilania lamp stosuje się dławiki o odpowiedniej mocy, zwykle oryginalne lub wykonane z transformatorów, aby zapewnić stabilną pracę lampy. Czas kasowania zależy od mocy lampy, odległości od EPROM-u oraz rodzaju pamięci, zwykle od kilku do kilkunastu minut. Lampy kwarcowe do opalania ciała również są wykorzystywane, choć ich żarniki generują ciepło, które może uszkodzić układy, dlatego często usuwa się je lub stosuje chłodzenie. Testery do banknotów UV nie nadają się do kasowania EPROM-ów ze względu na niewłaściwą długość fali. Próby kasowania EPROM-ów w mikrofalówce lub przez uszkodzenie mechaniczne (np. siekierą) są nieskuteczne lub destrukcyjne. W dyskusji pojawiły się także informacje o lampach ksenonowych i promieniowaniu X, które teoretycznie mogą kasować pamięci, ale są niepraktyczne i niebezpieczne. Koszt wykonania domowej kasowarki to zwykle kilkadziesiąt do kilkuset złotych, zależnie od źródła lampy i elementów zasilających. Wskazane jest stosowanie osłon ochronnych przed UV oraz wentylacji ze względu na jonizację powietrza i emisję ozonu. Wspomniano także o popularnych modelach EPROM-ów, takich jak 27C256, 27C512, 27C800, 2716, 2701 oraz o pamięciach EEPROM (np. Atmel 24C001A), które kasuje się elektrycznie, bez użycia UV.
REKLAMA