logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nowego amplitunera. Jaki producent? Jaki model?

kolo79 31 Lip 2007 07:21 2070 10
REKLAMA
  • #1 4131048
    kolo79
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Obecnie jestem posiadaczem amplitunera zniesławionej przez masy firmy Technics - SA-AX730. Zaznaczam, że nie jestem audiofilem z uchem słonia, ale jestem zadowolony z tego sprzętu (może dlatego, że nie miałem nic lepszego), dobrze gra, napędza mi 2 kolumny i zestaw do kina bez subwoofera. Ani razu mnie nie zawiódł. Słucham głównie muzy z kompa i czasem wrzucam jakiś film, jak się da to w 5.0.
    No ale do rzeczy. Czas biegnie do przodu, trzeba iść z duchem i kupić w końcu coś o czym ludzie "dobrze gadają". Znalazłem 2 modele fajnych ampli w zbliżonych cenach.
    Jeden to jamaszka RX-V459 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=218716211
    drugi to pionek VSX 817 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=220763520
    Chciałbym zasięgnąć opinii fachowców najlepiej o tych konkretnych modelach, a jeśli nie to ogólnie o produktach Yamachy i Pioneera. Które polecacie, które ładniej grają w stereo, które w 6.1, które są mniej awaryjne, bardziej funkcjonalne, ogólnie który ma i może więcej.
    A może jeszcze jakiegoś innego producenta mi polecicie?
    Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, pozdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4131081
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam
    Ja polecam ONKYO. Yamaha od jakiegoś czasu nie robi już tak dobrych amplitunerów jak kiedyś!! Co do Pioneera też słyszałem nie najlepsze opinie. Zależy jakim budżetem dysponujesz.
  • #4 4131131
    kolo79
    Poziom 10  
    Budżet....no w granicach cen tych modeli czyli tak 1300 PLN.

I pytanko czy te amplitunery potrzebują czegoś takiego jak procesor/korektor dźwięku jak to w przypadku Technicsa było? Bez tego dźwiek był...marny.
  • REKLAMA
  • #5 4131133
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Napisz czym jest ten drugi amplituner :)

1,5 roku temu kupiłem Yamahę RX-V457. Robi naprawde niezły łomot (szczególnie z subwooferem), ma procesor DSP (nie potrzeba żadnych dodatkowych rzeczy), wejścia cyfrowe itp.
  • #6 4131309
    kolo79
    Poziom 10  
    mrrudzin napisał:
    Napisz czym jest ten drugi amplituner :)

......

Sorka, nie kumam? Jak to czym jest? O czymś zapomniałem napisać?
  • #7 4131647
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Przyczyną złego brzmienia Twojego sprzętu nie jest ten Technics lecz komputer jako źródło dźwięku. Jeżeli (czego mogę się jedynie domyśleć) źródłem są mp3 i divX, żadna zmiana sprzętu nie ma sensu, będą to pieniądze wyrzucone w błoto.

Przy płytach DVD taka zmiana będzie to skok jakościowy w kinie - cyfrowe dekodery dźwięku przestrzennego. Natomiast w muzyce w stereo nie licz na zbyt dużo - tutaj musiałby być najlepiej wzmacniacz stereo albo jako kompromis - amplituner KD z wysokiej półki (np. H/K AVR 445).
  • REKLAMA
  • #8 4132720
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Sorka, nie kumam? Jak to czym jest? O czymś zapomniałem napisać?

Wcześniej nie było nazwy amplitunerów i link do yamahy na allegro nie chciał działać.

Jak pisałem mam RX-V457. Różni się od 459 ceną, gniazdkiem z przodu (9-tka ma jeszcze bodajże wejście minijack) i rokiem produkcji (7-ka była pierwsza). 9-tka ma trochę więcej mocy wyjściowej, jednak myśle że to chwyt marketingowy (bo pobór z sieci a więc i trafo takie same jak w siódemce). Reszta z tego co wiem tak samo.

Pomiędzy serią 3XX i 4XX jest kolosalna różnica. Nie warto oszczędzać. Pomiędzy 4XX a 5XX już mniejsza (jeśli chodzi o dźwięk).

Nie ukrywam że żeby ładnie zagrało potrzebne są kolumny najlepiej z subwooferem aktywnym.

Cytat:

Przyczyną złego brzmienia Twojego sprzętu nie jest ten Technics lecz komputer jako źródło dźwięku. Jeżeli (czego mogę się jedynie domyśleć) źródłem są mp3 i divX, żadna zmiana sprzętu nie ma sensu, będą to pieniądze wyrzucone w błoto.

Słuchałem mp3 (192kbps) i muzyki w flac-ach (kompresja bezstratna), jak również CD, DVD. Praktycznie od tych 192 kbps nie da się (albo jest baardzo trudno) rozróżnić czy gra mp3 czy DVD. Kolosalna różnica następuje w momencie przejścia z analogowego podłączenia komputera (czy innego źródła dźwięku) z amplitunerem na cyfrowe.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania co do yamahy - pisz. Jeśli będe w stanie - odpowiem.
  • #9 4132924
    kolo79
    Poziom 10  
    Chodzi o to, że jak wspomniałem nie jestem kolesiem który jak ten zacytowany za chwilę przeze mnie, żąda Bóg wie czego od sprzętu do 1,5tyś PLN ..:
    "...brzmienie przyjemne, "soczyste" instrumenty akustyczne (wiolonczela, skrzypce), a jednoczesnie miekki i "silny" wokal. Poza tym dobra stereofonia, pozycjonowanie na scenie. Podoba mi sie brzmienie "lampowe", gdzie nie czuc tak mocno digitalizacji dzwieku - zwlaszcza przy wokalach (jak najbardziej miekkie, a jesnoczesnie jasne i nie wycofane gdzies w otchlan). Ogolnie chodzi o rownowage tonalna, z precyzyjnym, nisko schodzacym basem, odrobine "punktowym", a nie "rozwleczonym i slamazarnym", ale oczywiscie rowniez niezbyt "usztywnionym" a miekkim. Najogolniej brzmienie okreslilbym jako "swierze, soczyste, wilgotne i miekkie"...." koniec cytatu :D
    Jak już napisałem, nie narzekam na Technicsa i chętnie bym go sobie zostawił, ale gdzie nie wejdę na forum to ludzie jadą równo po nim. Czy naprawdę jest aż tragiczny?
    Mój model nie ma wejść cyfrowych, ale ma analogowe wejścia na 6 kanałów i czasem jak dorwę jakiś film DVD to nawet z tego korzystam (Panasonic S75). Głównym jednak źródłem sygnału audio na chwilę obecną jest moja karta muzyczna XFi. Czy dźwięk jest ok.?? Nie porównywałem w takich samych warunkach z innym ampem czy z innymi kolumnami.
    Ludzie za to wychwalają Yamachy, Denony, Onkyo, nie wiem jak z Pioneerami. Wymyśliłem sobie opchnąć zestaw ktory mam, dołożyć co nie co i kupić coś z wyżej wymienionych modeli, może wziąłbym jeszcze pod uwagę droższego Denona AVR-1707.
    Tylko się teraz zastanawiam czy jest sens, skoro kolega wyżej napisał że różnicy znacznej nie będzie?
  • #10 4133368
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Posłuchaj w salonie i sam sprawdź. Gwarantuję, że ta półka cenowa nie rzuci Cię na kolana.
  • #11 4133609
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Generalnie baardzo ważne (jak nie ważniejsze) od wzmacniacza są dobre kolumny.
    Moim zdaniem - jeśli wszystko jest ok - nie ma sensu zmieniać sprzętu ja lepszy - bo po co?

Ja też nie jestem żadnym audiofilem. Wcześniej miałem Radmora5100 z badziewnymi kolumnami z Auchan. Kupiłem Yamahe (zachciało mi się 5.1 i procesora dźwięku) i kolumny.
    Szczerze mówiąc Radmor grał porównywalnie jak nie lepiej od yamahy. No i wytrzymał ponad 30 lat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor posiada amplituner Technics SA-AX730, z którego jest zadowolony, ale rozważa zakup nowego modelu w cenie około 1300 PLN. Zainteresowany jest dwoma amplitunerami: Yamaha RX-V459 oraz Pioneer VSX-817, prosi o opinie na temat tych modeli oraz ogólnie produktów Yamahy i Pioneera pod kątem jakości dźwięku w stereo i 6.1, niezawodności i funkcjonalności. W dyskusji pojawiła się sugestia, że Yamaha RX-V457 (podobny do RX-V459) oferuje dobre brzmienie, procesor DSP i wejścia cyfrowe, co eliminuje potrzebę dodatkowych korektorów dźwięku. Zwrócono uwagę, że źródłem problemów z jakością dźwięku może być komputer i formaty takie jak mp3 czy divX, a nie sam amplituner. Wskazano, że dla muzyki stereo lepszym wyborem byłby wzmacniacz stereo lub amplituner wysokiej klasy, np. Harman/Kardon AVR 445. Podkreślono, że kluczową rolę odgrywają dobre kolumny, najlepiej z subwooferem aktywnym. Wskazano także, że różnice między seriami amplitunerów Yamahy (np. RX-V457 a RX-V459) są niewielkie, a różnice między seriami 3xx i 4xx znaczne. Wskazano, że w tej półce cenowej sprzęt raczej nie zaoferuje spektakularnych wrażeń dźwiękowych. Pojawiły się też opinie, że Yamaha od pewnego czasu nie produkuje amplitunerów tak dobrej jakości jak dawniej, a Pioneer ma mieszane opinie. Zalecane jest odsłuchanie sprzętu w salonie przed zakupem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA