logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Combo basowe ciekawej kkonstrukcji! Czy to się sprawdzi???

DziejuTej 23 Cze 2006 13:21 3168 10
REKLAMA
  • #1 2756244
    DziejuTej
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!
    Wiem że nie lubi się tu dublowania tematów ale nigdzie nie spodkałem się z problemem jak mój!
    A więc do rzeczy:
    Dostałem od znajomego bardzo ciekawy "wzmacniacz" który o złożył dla siebie pod gitarke. Rzecz jest w moim odczuciu (elektronike składam tylko ze schematów i gotowych zestawów) dziwnej konstrukcji są to cztery identyczne końcówki mocy 150W mostkowe 2xTDA 7294 połączone równolegle do jednego aqua-lizera. Przeznaczenie tego miało być na 4 głośniki zamknięte w jednej obudowie.
    I teraz zaczynają się moje pytania:
    Czy coś takiego ma w ogóle racje bytu i czy jest sens się dalej z tym bawić?
    A jeżeli tak to jak to zasilić? Z jednego symetrycznego czy do każdego wzmaka żródło zasilania osobno?
    Czy jeżeli to już zadzaiała to czy będzie to można to przerobić pod bas, w sensie gitare basową i wjaki sposób? (filtr dolno przepustowy)
    Jak by miała wyglądać kolumna do takiego "smoka"? Czy 4 głośniki basowe w jednej obudowie muszą być od siebie oddzielone, jak to wytłumić i jak przeliczać litraż kolumny w zależności od mocy i średnicy głośnika?
    ufff... ale się napisałem a pewnie i tak zapomniałem o wielu sprawach:)
    Mam nadzieje że znajdzie się ktoś chętny kto odpowie na moje zawołanie na puszczy:p
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów i niech moc bedzie z Wami!!!
  • REKLAMA
  • #2 2756479
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Czyli jest wzmacniacz na 8 ukladach TDA???? Jaki jest do tego transformator?? Jezeli te koncówkeczki są najpierw mostkowane a potek rownolegle to nie wiem ale chyba moc pozostanie znowu 150W. Ale napisz o tym trafo?? czy jest 1 czy może więcej??
  • #3 2756517
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Z tego co rozumiem, to każdy głośnik ma byc podłączony pod osobną końcowke mocy na dwóch tda. Ale po co komu 600W kombo basowe? Nie lepiej zbudować jakąś tranzystorową końcowkę 200-300W? Wyjdzie napewno taniej niż 8x tda, na male koncerty wystarczy, a na dużych i tak będzie grało tylko jako odsłuch.
  • REKLAMA
  • #4 2757382
    DziejuTej
    Poziom 11  
    To mają być 4 niezależne końcówki mocy. Trafo nie ma narazie wcale, a wszystkie końcówki mocy działają bo sprawdzałem każdą z osobna u kumpla. Pewnie że jedna 200-300W była by tańsza ale ja to dostałem już gotowe w tak wyglądającej wersji jak opisałem powyżej więc postanowiłem to wykorzystać. Oczywiście moge to ograniczyć do dwóch końcówek ale skoro mam już trzy i bede się bawił w budowe skrzyni do tego to pomyślałem że wykorzystam wszystkie...
  • REKLAMA
  • #5 2758752
    Blues-66
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    kolu$ napisał:
    (. . . ) Ale po co komu 600W kombo basowe? Nie lepiej zbudować jakąś tranzystorową końcowkę 200-300W? Wyjdzie napewno taniej niż 8x tda, na male koncerty wystarczy, a na dużych i tak będzie grało tylko jako odsłuch.

1. 600 W to wcale nie jest dużo do basu na estradowe granie.:!::!::!:
    2. Paczka do basu z 4 glośnikami jest często spotykanym rozwiązaniem najczęściej 4x10" (np. http://www.soundtrade.pl/produkty/?id=24 http://www.trace-elliot.co.uk/speakers_1048H.htm http://www.eden-electronics.com/products/combos/indiv/cxc410.asp http://www.gallien-krueger.com/products_artist_ca_410sbx+.html http://www.swrsound.com/products/search.php?partno=4410500800 http://www.swrsound.com/products/search.php?partno=4450000010 ) lub 4x12" - przy 4 głośnikach w jednej obudowie jest lepsza efektywność (o ile się orientuję). W tym przypadku byłyby to 4 głośniki 200 W 16 Omów połączone równolegle, przy założeniu, że wzmacniacz ma te 600 W na 4 Omach. Jako ciekawostę dodam, że niektóre wzmacniacze (np. Peavey'e) mają minimalną impedancję [ ? ;) ] 2 Omy.
    3. Nie jestem fachowcem od elektroniki, a basistą i powyższe wiem z praktyki. Tak więc teoretycznie, to może ktoś bardziej kompetentny rozwinie ten temat.:D
    Pozdrowienia!
  • #6 2759282
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Przede wszystkim 4 niezalezne końcówki, nie ma żadnych mostków. Najpierw proszę CZYTAĆ a później ODPOWIADAĆ.

Ile jest ewentualnych funduszy na tę zabawkę? Można zbudować jakieś kombinowane paczki (np 15" + 2x8"). Nie potrzeba żadnych filtrów, trzeba tylko zbudować odpowiedni przedwzmacniacz.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #7 2759334
    DziejuTej
    Poziom 11  
    Wiadomo że najlepiej aby koszty były jak najniższe ale gdyby to miało mnie kosztować powiedzmy 400pln i grać kiepsko to lepiej aby kosztowało 700pln i grało w miarę porządnie!
    Pomijając juz samą konstrukcję kolumny to najważniejsze czy 4 identyczne wzmacniacze podłączone pod jeden sygnał i wychodzące na 4 głośniki czy w ogóle cos takiego ma sens! Bo nie wiem czy dalej się w to pakować? Mam czas i chęci ale potrzebuje w tej kwestji Waszej pomocy!
  • #8 2762953
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    DziejuTej napisał:
    Pomijając juz samą konstrukcję kolumny to najważniejsze czy 4 identyczne wzmacniacze podłączone pod jeden sygnał i wychodzące na 4 głośniki czy w ogóle cos takiego ma sens! Bo nie wiem czy dalej się w to pakować? Mam czas i chęci ale potrzebuje w tej kwestji Waszej pomocy!

Witam! Nie dość, że to ma sęs, to ma jeszcze swoje zalety! Każdą z tych końcówek zabezpieczasz swoimi bezpiecznikami i w razie awarii jednej, czy nawet dwóch, pozostałe dwie jeszcze chodzą. Następną zaletą jest możność zastosowania dla każdej końcówki z osobna innego rodzaju głośnika, co będzie miało decydujący wpływ, na inną barwę, czyli brzmienie. Takich rozwiązań się nie stosuje, ale to chyba tylko że względów ekonomicznych, bo jeżeli chodzi o jakość i skuteczność, to na pewno będzie to lepsze. Natomiast wadą Twojego pieca jest to, że te maleńkie scalaczki nie bardzo się nadają na taką harówę, mają za małą powierzchnie do odprowadzenia ciepła, ale ogólnie pomysł bardzo dobry.
    Pozdrawiam
  • #9 2763601
    DziejuTej
    Poziom 11  
    Ciesze się ze taka konstrukcja ma szanse powodzeni:)
    Rozgladałem się za trafo i zasilaczem. Zastanawiam się czy symetryczny z mostkiem 25A 500V i 4x10000uF 50V i to wszystko podpiete pod trafo 2x24V 800W wystarczy aby pociągnąć cztery wzmaki?
    A tak w ogóle to moze ma ktoś jakiś fajny schemat korektora co by można go było podłączyć pod to wszystko (takiego z pięć do ośmu potencjometrów)?

Dodano po 3 [minuty]:

Aha jakby któs miał jakieś sugestje co do najlepszych głośników to takich wzmacniaczy (150W mostek 2xtda7294) przypomne tylko że to ma być piec pod gitarre basową!
    Z góry dzięki:)
  • #10 2764194
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Z tym trafem to chyba troszkę przegiąłeś, po pierwsze napięcie za niskie, a po drugie moc stanowczo za duża, no, ale podobno od przybytku głowa nie boli. Musiałbyś mieć trafo 2x30V w tedy po wyprostowaniu powinno być koło 2x45V, co da 76W w sinusie przy 8 Ohm. 600W to jest już maksimum, jakie bym dał na te cztery zabaweczki, do tego jak byś zastosował gary 12 cali i po 101db, to ten piec, co Kolega pokazał z tymi dziesięciocalowymi głośniczkami, to byś go zdmuchnął jak świeczkę, a ta firmowa nalepka, to by mu odpadła razem z tymi śrubkami
  • #11 2764489
    DziejuTej
    Poziom 11  
    naprawde takie trafo mam użyć? Maksymalne napięcie na tych wzmakach to+-40V chyba że jak się podłącza kilka na raz to to się jakos inaczej oblicza? Może janek mógłbyś mi powiedzieć jak mam dobrać trafo na kilka wzmaków na jakimś przykładzie żebym wiedział na przyszłość z czym to się je!
    Faktycznie jakbym wrzucił 12" przy 101dB to bym całej okolicy majtki zdmuchnął :) Nie wiem tylko czy tomnie finansowo nie prerośnie? Może na poczatek ogranicze sie do dwóch końcówek:( Ale w taki mprzypadku takie trafo na cztery maoże obsłuzyć mniejszy set dwóch końcówek?
    I jeszcze edno jak włączyć w to wszystko korektor???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowej konstrukcji wzmacniacza gitarowego basowego złożonego z czterech niezależnych końcówek mocy mostkowych opartych na układach TDA7294, każda o mocy 150W, połączonych równolegle do jednego wzmacniacza (aqua-lizera) i zasilających cztery głośniki w jednej obudowie. Poruszono kwestie sensowności takiego rozwiązania, zasilania (czy stosować jedno symetryczne źródło czy osobne dla każdej końcówki), oraz możliwości adaptacji pod gitarę basową z zastosowaniem filtrów dolnoprzepustowych. Wskazano, że 600W mocy jest wystarczające do estradowego grania basem, a konfiguracja z czterema głośnikami (np. 4x10" lub 4x12") w jednej obudowie jest powszechna i efektywna. Zwrócono uwagę na zalety posiadania niezależnych końcówek, takich jak możliwość indywidualnej ochrony i różnicowania barwy dźwięku przez różne głośniki. Wzmiankowano o problemach z odprowadzaniem ciepła w małych scalonych układach TDA7294 przy dużych mocach. Dyskutowano dobór transformatora i zasilacza – sugerowano trafo 2x30V zamiast 2x24V dla uzyskania odpowiedniego napięcia i mocy, a także pojemności kondensatorów filtrujących. Poruszono temat budowy korektora z wieloma potencjometrami do podłączenia przed końcówkami mocy. Wskazano, że można ograniczyć liczbę końcówek do dwóch, jeśli budżet lub zasilanie są ograniczone. Podano przykłady komercyjnych kolumn basowych z czterema głośnikami oraz minimalnej impedancji wzmacniaczy (np. Peavey).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA