logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips chassis L.72E AA -wyjście z trybu serwisowego

Pawlo.W 01 Sie 2007 22:25 3635 9
REKLAMA
  • #1 4137425
    Pawlo.W
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Po włączeniu odbiornika wyłącznikiem sieciowym pojawia się tryb serwisowy.
    Wychodzę stanby, tryb znika, ale jak go tylko wyłączę wyłącznikiem sieciowym, to odbiornik po ponownym włączeniu jest w trybie serwisowym SDM. Telewizor trafił do mnie po burzy, wymieniłem procesor i pamięć.Prowadziłem różne kombinacje bez efektów.
    Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4138066
    @@@@
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Wejście w tryb serwisowy jest po zwarcio końcówek serwisowych M25 i M24,odpowiada to zwarciu nóżki 20 procesora do masy,nie masz tam jakiegoś zwarcia, kiedyś ktoś tu miał podobny problem bez odpowiedzi
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566651.html
  • REKLAMA
  • #4 4140425
    Pawlo.W
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam! Podstawiałem różne pamięci - czyste , ostatnio wstawiłem zaprogramowaną firmy "Atmel" i bez skutku .Punkty M24-M25 nie są zwarte.
  • REKLAMA
  • #5 7771500
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 978
    Dzisiaj trafiło mi się to samo. Próbowałem kilka pamięci i tylko na jednej ruszyło bez trybu (nie był to Atrmel). Zanim pojawił się ten tryb serwisowy telewizor wyłączał się po nagrzaniu. Po przelutowaniu głównie pionu (od tego zacząłem naprawę) i wymianie pamięci O.K.
    Edit. Niestety dalej wyłacza. Chodził dwie godziny więc oddałem. u klienta dalej źle...
  • #6 8093730
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    praktyk napisał:
    Jest to na 100% wina pamięci
    Niestety, nie u mnie- po podstawieniu procesora na próbę i pamięci oraz powrocie do oryginalnych- włącza się po podłączeniu do zasilania w stan pracy(a jeśli był wcześniej na czuwaniu, to powinien zostać w czuwaniu) oraz od razu w tryb serwisowy. Które ustawienie decyduje o załączeniu bądź nie, po powrocie zasilania?
  • REKLAMA
  • #7 8101169
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    Dioda czerwona nic nie miga ?
    *kod błędu
    np
    czerwony dł.--pauza dł -------1xczerw.----- pausa kr. ------4x czerwo
    10 SDRAM defective. 7D01
    14 SDRAM defective. 7D02
    2 +12V protection error. 12V missing or "low".

Moderowany przez mirex:

Lisek, wszystko z tobą w porządku? :D

• #8 8101247
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Nie, normalnie nie miga, migała gdy był wyłączony świadomie w trybie serwisowym- równocześnie zapisany błąd 4, ale to inna usterka, ponoć od nowości. Raczej uszkodzenie MSP nie powinno tak wpływać na obsługe trybów. Chyba że?
  • #10 8101304
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    W odpowiedzi na zarzut:
    PHILIPS 26PFL-3512D/12 chassis LC7.2E/LA
    taki manual mam 13Mb w *,pdf
    * jest on-line http://www.scribd.com/doc/9661433/LC72E-LA
    reszta na np. http://www.free-service-manuals.com/Television/Philips/more13.html

To poniżej z manuala:

How to Exit
    Switch the set to STANDBY by pressing the mains button on
    the remote control transmitter or on the television set.

If you switch the television set “off” by removing the mains (i.e.,
    unplugging the television), the television set will remain in SDM
    when mains is re-applied, and the error buffer is not cleared.

The error buffer will only be cleared when the “clear” command
    is used in the SAM menu.

p.s
    Cytat:
    Lisek stracił kontakt z rzeczywistością ..

Może dzisiaj jeszcze straciłem,....żyję ciągle hollidayem na Cyprze/Malta
    2morrow będzie lepiej!

Philips chassis L.72E AA -wyjście z trybu serwisowego

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips z chassis LC7.2E AA, który po włączeniu wyłącznikiem sieciowym uruchamia się w trybie serwisowym SDM. Po przejściu do stanu czuwania tryb znika, jednak po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania telewizor ponownie wchodzi w tryb serwisowy. Urządzenie zostało uszkodzone przez burzę, wymieniono procesor i pamięć, jednak problem pozostał. Wskazano, że wejście w tryb serwisowy następuje przez zwarcie nóżki 20 procesora do masy (punkty serwisowe M24 i M25), jednak w tym przypadku nie stwierdzono zwarcia. Sugerowano wymianę pamięci na firmę Atmel, lecz nawet zaprogramowana pamięć Atmel nie rozwiązała problemu. Inny użytkownik potwierdził podobne objawy i wskazał, że problem może być związany z uszkodzeniem pionu lub innymi usterkami, mimo wymiany pamięci i lutowania. W dyskusji pojawiła się informacja z manuala, że wyłączenie telewizora przez odłączenie zasilania nie czyści bufora błędów i pozostawia urządzenie w trybie serwisowym, który można wyłączyć tylko komendą "clear" w menu serwisowym SAM. Dioda kontrolna nie migała, co wykluczało niektóre kody błędów związane z pamięcią SDRAM lub zasilaniem +12V. Problem może więc wynikać z nieoczyszczenia bufora błędów lub innych uszkodzeń sprzętowych, które nie zostały jednoznacznie zidentyfikowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA