logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja SMD SOT23: 6DW i 43B. Rozważania jak zmierzyć/sprawdzić TL431

Darek.S 08 Gru 2025 00:11 387 3
  • #1 21774425
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 978
    Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch elementów SMD SOT23 .
    Pierwszy to 6DW i tak ten uszkodzony przedstawia się na testerze LCR-P1

Tester LCR-P1 pokazujący układ w obudowie SOT23 z oznaczeniem 6DW rozpoznany jako dioda
    Drugi to 43B i tak wygląda pomiar tego uszkodzonego testerem .
    Niestety było kilka wersji bo mogło coś nie kontaktować albo tester swoim algorytmem interpretował to za każdym razem inaczej.

Pomiar dwóch uszkodzonych elementów SMD SOT23 oznaczonych 6DW i 43B testerem LCR.
    [url=https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4154493.html#21773976]W naprawianej przeze mnie ładowarce
    pierwszy wypatrzyłem uszkodzony 6DW.
    Wstawiłem za niego to co podpowiedziało Google jednak bez żadnych rezultatów.
    Potem wypatrzyłem podejrzany 43B, który nie zachowywał się jak tranzystor.
    I znowu Google dość dokładnie podpowiedziały i byłem prawie pewny, że już po bólu. I tu zdziwienie bo po wymianie ładowarka w ogóle się nie uruchamia podczas gdy na tym starym działała na 1/50 gwizdka[/url]
  • #2 21774462
    yanek231
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    6DW = BC817
    43B = ZR431F01
  • #3 21774487
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Dość często korzystam z tego:
    https://www.s-manuals.com/smd/6d

Dodano po 3 [minuty]:

Darek.S napisał:
    Potem wypatrzyłem podejrzany 43B, który nie zachowywał się jak tranzystor.

Daj spokój z tym testerem...
    Przecież widać ,że typowy tranzystor 6DW potraktował jako diodę ....
  • #4 21774568
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 978
    yanek231 napisał:
    6DW = BC817
    43B = ZR431F01

Takie elementy też wstawiłem. Co prawda za BC818 dałem BC337, bo akurat nie miałem SMD.

Tranzystor BC337 w obudowie TO-92 wlutowany w miejsce elementu SMD na płytce PCB

Darek.S napisał:
    Wstawiłem za niego to co podpowiedziało Google jednak bez żadnych rezultatów.

Za 43B wstawiłem innego 431, mianowicie T3AG. I jak napisałem, ładowarka w ogóle nie wstała, podczas gdy na tym 43B owszem, ale zamiast ładować prądem kilkudziesięcioamperowym było 0,7A (a wcześniej na innym SG 0,2 A).

A propos TL431, to od dawna sprawiało mi kłopot dokładne sprawdzenie tego elementu, jak wiemy bardzo popularnego. Oczywiście zasadę działania znam. Kiedyś nawet zrobiłem pająka z aplikacją, by jeden tak dokładnie sprawdzić.
    Zresztą wczoraj, jak szukałem sposobu, to znalazłem coś podobnego Link.
    Swoją drogą, jak widać na filmie, można TL-a mierzyć w układzie (co zresztą zrobię w tym przypadku, ale za chwilę).
    Mnie chodziło jednak o proste sprawdzenie ala testerem diodowym, tak jak tranzystora. I zwykły tester diodowy tutaj się dobrze nie sprawdzał (za małe napięcie). Wynosi ono przy rozwarciu 2,5 V, a prąd zwarcia to 0,7 mA.
    Ale posiadam UT89XD i tam jest tester LED, który działa podobnie, ale daje wyższe napięcie. Odpowiednio 12 V i 5 mA.
    No i bingo, bo mierząc czerwonym na "Ref", a czarnym na anodę, pokazuje mi właśnie napięcie referencyjne (no może ciut zawyżone, bo katoda nie podłączona - w teście z filmu już jest). I być może 5 mA na samo wejście ref to dużo. Pasuje tu podłączyć katodę! Co też za chwilę sprawdzę.
    I w przypadku tego podejrzanego 43B tester pokazywał OL, a w przypadku innych TL (w tym założonego T3AG) ~2,7 V.
    Wracając do testera, jak napisałem, to już mój drugi, a właśnie taki, bo polecał RS Elektronika.

Telo napisał:
    Daj spokój z tym testerem...
    Przecież widać ,że typowy tranzystor 6DW potraktował jako diodę ....

Darek.S napisał:
    Pierwszy to 6DW i tak ten uszkodzony przedstawia się na testerze LCR-P1

I prawidłowo! Tester diodowy pokazywał to samo.
    Mało tego, sprawdziłem tym testerem kilka TL431 i tu już na ogół przedstawia się on jak "dziwny" tranzystor. Jednak w przypadku tego T3AG raz przedstawił się bardzo podobnie jak 43B z ładowarki.

Ekrany testera pokazujące charakterystyki diod i tranzystora NPN
    I widać wyraźnie, że 1-2 to są dwie diody wpięte przeciwsobnie. Jedna o Uf = 836 mV, a druga 2,62 V (wypisz, wymaluj napięcie referencyjne TL, no może ciut więcej, ale o tym już było).
    UT89XD mierzy odpowiednio 0,82 V i 2,69 V.
    Dwie interpretacje, może dlatego, że kiedy były dwie diody, katoda na płytce kontaktowej mogła nie łączyć...
    I z tej interpretacji jako tranzystor widać, że LCR ma prąd testowy 3,4 mA, czyli mniejszy niż UT, stąd i zmierzone napięcie referencyjne ciut mniejsze.
REKLAMA