logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA)

Darek.S 11 Cze 2026 09:34 573 4

TL;DR

• Porównano doświadczenia z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) do strojenia filtrów i wzmacniaczy antenowych, z naciskiem na praktyczne użycie NanoVNA H4 i LiteVNA.
  • Kluczowa okazała się kalibracja, a pomiary wyświetlano głównie w aplikacji Nanovna-Saver, bo oryginalny ekran urządzenia słabo nadawał się do takich zastosowań.
  • NanoVNA H4 pracuje do 300 MHz, a wyższe częstotliwości mierzy na nieparzystych harmonicznych, natomiast LiteVNA wykonuje pomiary w interesującym zakresie na I-szej harmonicznej.
  • Przy pomiarach UHF NanoVNA potrafił podbijać poziom I-szej harmonicznej, co przesterowywało wzmacniacz, więc wybór modelu miał tu kluczowe znaczenie.
  • VNA pokazuje też małe pojemności i indukcyjności w szerokim zakresie częstotliwości, choć część wyników i komentarzy pozostaje w grafikach oraz załącznikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • [Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA)

W związku z pewnym projektem moja uwaga została zwrócona właśnie na Wektorowy Analizator Sieci. Czyli VNA. W tamtym wątku sporo informacji, ale tam była "burza mózgów" i trudno wyłuskać najistotniejsze.
    Kto chce, niech zajrzy. W założeniu oba tematy powinny się uzupełniać.
    Przy okazji poznałem zalety AI, która co prawda lubi bajki opowiadać, ale jak się umie z nią rozmawiać i wie, kiedy zaczyna fantazjować, bywa przydatna. Tutaj postanowiłem skupić się na samym VNA.
    Pierwsza rzecz to kalibracja!
    Zrobiłem sporo pomiarów. Nie będę tu wszystkich oczywiście zamieszczał, bo mocno zaszumiłoby to temat. Swoją drogą byłby to szum biały czy różowy? ;)
    Sporo informacji/komentarzy jest na grafikach i te są w załącznikach.
    Generalnie urządzenia miały służyć do badania i strojenia filtrów i wzmacniaczy antenowych i, jak się okazało, do tego celu nadają się idealnie, naturalnie po spełnieniu pewnych warunków,
    ale o tym bardziej szczegółowo w tym drugim wątku.
    Miałem dwa modele do testów. Pierwszy to pożyczony NanoVNA H4.
    Jego generator pracuje do 300 MHz, a pomiary wyższych realizowane są na nieparzystych harmonicznych. W idealnym przebiegu prostokątnym są tylko nieparzyste!
    Drugi kupiłem już na własność w firmie GOTRONIK i był to model LiteVNA. Zasadnicza różnica to taka, że w interesującym mnie zakresie częstotliwości pomiar odbywa się na I-szej harmonicznej.
    Z punktu widzenia pomiarów wzmacniaczy było to kluczowe. Jak zauważyłem, bowiem NanoVNA przy pomiarach UHF, aby zapewnić odpowiedni poziom III-ciej harmonicznej, podnosi nieco poziom I-szej, co powodowało przesterowanie wzmacniacza tą harmoniczną.
    Zrobiłem dość szczegółowe pomiary poziomów tych harmonicznych i nawet zleciłem ich policzenie AI.
    Kolejną kwestią było zobrazowanie pomiarów. No cóż, do moich celów oryginalny wyświetlacz urządzenia się do tego nie bardzo nadawał. Może do strojenia anten jest O.K., tutaj jednak praca byłaby mocno up******wa ;)
    I tutaj doskonale sprawdza się aplikacja Nanovna-Saver.
    Tutaj taka uwaga, że program przy współpracy z NanoVNA może pobierać dane kalibracyjne z urządzenia, jak i można pracować na kalibracji wykonanej aplikacją. Natomiast Lite VNA korzysta już tylko z kalibracji wykonanych w programie i podczas "Sweep-a" na wyświetlaczu urządzenia jest "USB Mode".
    Jest jeszcze jedna aplikacja, mianowicie vna_gt, ale tej (na razie) aż tak nie rozpracowywałem. Ponoć bardziej inżynierska.
    Kolejną rzeczą, do której może służyć to urządzenie, jest pomiar małych pojemności i indukcyjności w bardzo szerokim zakresie częstotliwości.
    I jeszcze sporo innych, których na razie nie potrzebuję.

Tyle komentarza. Reszta w grafikach.
    Załączniki:
    • LiteVNA - instrukcja obsługi.pdf (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) 6. NanoVNASaver.jpg (943.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) 5. Rover LiteVNA 105MHz i do 1GHz.jpg (667.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) 4. Widmo nanoVNA H4 50-850MHz Planar.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) 3. Widmo UTS1032T - opcje 105 i 200MHz.jpg (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) 2. Oscylogramy CW FREQ NanoVNA H4 .jpg (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA) 1. NanoVNA- ogólnie.jpg (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Darek.S
    Poziom 34  
    Specjalizuje się w: naprawa sprzętu rtv-sat i instalacje rtv-sat
    Darek.S napisał 6677 postów o ocenie 966, pomógł 215 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21919253
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 861
    Jest w sieci wiele poradników i przykładów zastosowań VNA.
    To jest tania wersja, ale podobno parametry są niewiele gorsze od profesjonalnych.
    Do ok 6,3GHz to koszt raczej wyższy? Podobno do większości modeli można wgrać FW i poprawić wyniki.
  • REKLAMA
  • #3 21919255
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 966
    sq3evp napisał:
    Jest w sieci wiele poradników i przykładów

Z których korzystałem. Dwa linki nawet sam tu zamieściłem. Postanowiłem jednak napisać coś od siebie. I szczerze nie wiem, czy ktokolwiek zamieścił taką widmową analizę sygnału tego urządzenia z pomiarem składowych harmonicznych.
  • REKLAMA
  • #5 21919584
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 966
    Darek.S napisał:
    przy pomiarach UHF, aby zapewnić odpowiedni poziom III-ciej harmonicznej, podnosi nieco poziom I-szej,

Widać to wyraźnie na załączniku nr 3, gdzie przy 105 MHz na nanoVNA "podłoga" jest "czysta", a przy 315 MHz mocno "zaśmiecona". Może to masz na myśli, pisząc o podharmonicznych?

Dodano po 10 [godziny] 53 [minuty]:

Darek.S napisał:
    Kolejną rzeczą, do której może służyć to urządzenie, jest pomiar małych pojemności i indukcyjności w bardzo szerokim zakresie częstotliwości .

No i zrobiłem sobie dwa adaptery na "Golpinach" i "zestaw kalibracyjny".
    Jeden wcześniej z jakiejś antenki WiFi z wtykiem SMA. Ale był długawy i miał pewnie sporo parazytów. Niby kalibracja powinna to uwzględniać ale postanowiłem zrobić lepszy czyli krótszy.
    W "przydasiach" miałem antenkę do karty Greeneight RFLink 600 ze zgrabnym kątowym SMA. No to się przydał. O dziwo takie karty można jeszcze kupić choć zastosowanie i popularność tego typu wynalazków to już zamierzchła przeszłość. Dodatkowo domówiłem jeszcze prostą "płytkę testową"
    A propo "Przydasiów" to był tu na Elce post a może nawet niejeden... Link

Moje "przygody" z Wektorowym Analizatorem Sieci (VNA)
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA