logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać rezystory R1/R2 dla stabilizatora LP3876 do 3,6V i 2A?

piwcci 02 Sie 2007 14:07 1197 5
REKLAMA
  • #1 4139027
    piwcci
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, mam do zbudowania układ zasilania urządzenia(nap zasilania 3,6V oraz maksymalny pobór prądu 2A). Jako stabilizator chcialem uzyc układu LP3876:
    http://symmetrongroup.ru/extra/ns/LP3876-ADJ.pdf
    Niestety nie wiem w jakis sposób dobrać dwa rezystory tak aby otrzymac wymagane napięcia na wyjściu. Dokładnie chodzi mi o to ze jesli wyznacze stosunek R1/R2 i wynosi np. 2 to nie wiem jakiego rzędu jednostek powinienem uzyc, czy maja to byc dziesaitko ohmow czy tez setki????
    Bardzo dziekuje za wszelka pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4139195
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    W teorii to jest tak, rezystancja musi być na tyle mała żeby uniknąć dwóch rzeczy, proporcjonalnie małego wpływu prądu dla pinu ADJ, oraz pojemności w celu szybkiej odpowiedzi układu. Z czego to drugie przy pojemnosciach wyjsciowych jest pomijalne. Natomiasto to pierwsze można przeczytać w nocie katalogowej. (<100k zalecany)

Ja w praktyce daje jak nie przejmuje sie o każdy mikroamper to daje w okolicach 2k - 30k.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4139214
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Załóżmy, że prąd płynący przez R1 i R2 przekroczy 1mA - to nic dla scalaka - załóżmy że R2 będzie miało 470om to wg wzoru R1 musi mieć 921 om a taki trudno będzie dostać, więc w roli R1 daj 820om w szeregu z potencjometrem (montażowym) 220om. Dzięki nimu ustawisz sobie dokładnie napięcie jakie potrzebujesz i będziesz mógł skompensować uchyby związane z tolerancją rezystorów. Teraz trzeba wspomnieć, że w karcie jest coś o min obciążniu 10mA, więc między wyjście a masę wstaw rezystor 360om.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4139762
    pawelob
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Nie przejmuj się tak bardzo tymi "miejscami po przecinku". Ja po prostu daję potencjometr montażowy, najlepiej precyzyjny 1k lub 10k i po sprawie... Precyzyjny potencjometr pozwoli Ci ustawić zadane wartości bardzo dokładnie. Gdyby było za mało zawsze możesz wstawić szeregowo z potencjometrem zwykły rezystor.

Ja robie w ten sposób, że końcówki potencjometru idą tak - jedna do masy, druga do pinu Out, a ślizgacz do pinu Adj. Potem pozostaje tylko ustawić na woltomierzu napięcie wyjściowe, żadnych obliczeń... Robię tak dla układów LM337 i LM317 i jeszcze nigdy nie było źle. Czemu nie miałoby działać dla innych stabilizatorów?

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 4141481
    piwcci
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No wiec wlasnie sprawa jest tego typu ze urzadzenie ktore projektuje jest moja praca mgr i potrebuje dokladnego uzasadnienia. Bardzo czesto wstawialem te rezystory na wyczucie tzn w dziesiatkach kohm i zawsze dzialalo ale nigdy tak do konca nie wiedzialem czy jest to w pelni dobrze zrobione. Wilkie dzieki za wszelka pomoc:)

Pozdrawiam
  • #6 4141771
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Z tym doborem to jest różnie. Np. karta katalogowa LM317/337 wymaga, żeby min obciążenie wynosiło ok 6mA dla pewnego działania, więc dla świętego spokaju założono, że rezystor między wyjściem a końcówką ADJ ma wartość max 240om a drugi jest już uzależniony od niego i przewidywanego napięcia wyjściowego. Dodatkowo jeśli dla LM317 użyć tylko potencjometru to w jednym ze skrajnych położeń układ zamieni się w źródło prądowe a nie napięcia.
REKLAMA