logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudować subwoofer samochodowy z 2xTDA7294 i przetwornicą AVT2732?

Śniący 29 Jan 2008 14:47 2307 4
ADVERTISEMENT
  • #1 4748387
    Śniący
    Level 19  
    Help: 6
    Rate: 51
    Witam, mam zamiar zbudować subwoofer samochodowy aktywny, będzie się on składał z mostka na TDA7294, przetwornicy AVT2732
    i Przestrajanego filtru )
    Filtr mam już zbudowany i bardzo mi się podobają jego możliwości. Przetwornica – trafo z zasilacz ATX, tranzystory IRFZ44n bądź STP60NF06, diody BYW29-200.
    Mostek na TDA zbudowany będzie z dwóch kitów AVT2153 ponieważ takie akurat posiadam.
    Jako że to będzie pierwsza moja konstrukcja postanowiłem nie pakować się w duże koszta i wybrałem głośnik STX GDN 27/150/8SS (8Ohm ze względu na mostek na TDA, nie chce spalić za szybko końcówki).
    Obudowa wg :
    „Niedrogi, mocny subwoofer, rekomendowany do wsparcia głośników samochodowych.
    Głośnik : STX GDN 27/150/4SS
    Obudowa : BassReflex. Strojona na 40Hz, 40L, potencjalne wymiary wewnętrzne to na przykład 35x35x35 cm, albo 35x30x40cm. Prawidłowe strojenie tunelem o średnicy 10 cm i długości 30cm, przy czym tunel powinien być tak zamontowany, żeby między jego końcem a tylną ścianką obudowy było wolne miejsce.”
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415752.html

Proszę o ewentualne porady dotyczące zmiany konfiguracji bądź budowy „budy”.
    Subek do muzy że tak powiem” funky house”.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 4748544
    Ziolo8
    Level 10  
    Rate: 4
    1- TDA ma zawyżone parametry także w mosku będzie mieć jakieś 140W
    2- jak rozkręcisz na maxa to niewysterujesz dobrze głośnika
    3 - TDA przy graniu na maxa ma bardzo duże THD (10% dla jednego scalak a)
    4- na moje to taki malutki scalak ma ciężki żywot , mała powierzchnia oddania ciepła , może sie szybko przegrzać , niby ma zabezpieczenia , ale ciężko dostać dobry scalak , ja budowałem kiedyś TDA , jak go odpaliłem , to od razu sprzedałem i zrobiłem STK , bez porównania , ale koszty też większe , brak zabezpieczeń , ale mam schemat gdzie możliwość jest zmostkowania STK( 2x120W lub 1x250W , poz mianie scalak a , można nawet 1x400W !!) , z zabezpieczeniami itp , jakby wersja full wypas :D może lepiej do zbieraj trochę kasy i kup coś mocniejszego , z lepszymi parametrami ... co do głośnika , to firma STX ma wiarygodne parametry , jak pisze że głośnik ma 150 W RMS to tyle wytrzyma bez obaw :)
  • ADVERTISEMENT
  • #3 4748792
    maxrider
    Level 20  
    Help: 12
    Rate: 30
    ale nie przesadzaj ten mostek TDA spokojnie starczy dla tego STXa !! jeśli można co innego polecić to Holtona na dwie pary i kontrola nad głośnikiem będzie znacznie lepsza finansowo wyjdzie to przypuszczam podobnie ale raczej Holton kilka PLN drożej ale jak już się bawisz w przetwornice to warto dołożyć w zmaka!! jeszcze jest jedna opcja końcówka irka na N Channel ale jakoś mi to nie podpadło do gustu i zawsze do mocy 1.5kW będę Holtona polecał!!
  • ADVERTISEMENT
  • #4 4748979
    Śniący
    Level 19  
    Help: 6
    Rate: 51
    Na każdym forum piszą że mostek na TDA to lipa, kiedyś zbudowałem wzmacniacz na tych końcówkach, zasilanie miał ok, tylko miałem problemy z przedwzmacniaczem bo każdy jaki pod niego podłączałem nie był wstanie go dobrze wysterować, było to na prawdę baaardzo dawno, końcówki te były jeszcze w cenie 35zł szt. Najtaniej. Teraz coś mnie ciągnie żeby spróbować zbudować mostek na nich.
    Zainteresowała mnie też właśnie końcówka 200W
    Tylko przy niej teoretycznie wzmacniacz by był „za mocny” do tego modelu STX’a ale biorąc pod uwagę że wąskim gardłem będzie przetwornica ( a dokładnie trafo mojego wykonania) to powinno być w sam raz.

PS. Nie lubię wytrawiać płytek więc jak myślicie taniej będzie kupić samą płytkę a elementy osobno? Czy cały zestaw razem. Do Sklepu ALTRON nie mam daleko :-)
  • #5 4749734
    Seba319
    Level 24  
    Help: 79
    Rate: 53
    Też kiedyś zrobiłem końcówkę na TDA no i o dziwo śmigała dobrze potem to sprzedałem znajomemu, bo sam kupiłem sobie końcówkę estradową. Zrobił zwarcie na jednej z końcówek, wymienił kostkę i potem mu się zabezpieczała znacznie wcześniej niż powinna... Wiec to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo chyba sporo jest felernych układów.

Jeśli chodzi o tą końcówkę AL-35 na MOSFET-ach to na pewno wiele lepsze rozwiązanie zwłaszcza ze kiedyś możesz chcieć przerobić subka na mocniejszy. Jeszcze jedna rada, że aby nie katować głośnika pamiętaj, że powinien mieć trochę zapasu mocy nad mocą wzmacniacza. Wtedy są mniejsze zniekształcenia a sam głośnik nie jest aż tak obciążony.

Co do płytki to radzę poszukać na necie firmy która wykonuje je na zamówienie i zapytać ile by to kosztowało wtedy przekalkulujesz czy się opłaca.
ADVERTISEMENT