Witam, mam zamiar zbudować subwoofer samochodowy aktywny, będzie się on składał z mostka na TDA7294, przetwornicy AVT2732
i Przestrajanego filtru )
Filtr mam już zbudowany i bardzo mi się podobają jego możliwości. Przetwornica – trafo z zasilacz ATX, tranzystory IRFZ44n bądź STP60NF06, diody BYW29-200.
Mostek na TDA zbudowany będzie z dwóch kitów AVT2153 ponieważ takie akurat posiadam.
Jako że to będzie pierwsza moja konstrukcja postanowiłem nie pakować się w duże koszta i wybrałem głośnik STX GDN 27/150/8SS (8Ohm ze względu na mostek na TDA, nie chce spalić za szybko końcówki).
Obudowa wg :
„Niedrogi, mocny subwoofer, rekomendowany do wsparcia głośników samochodowych.
Głośnik : STX GDN 27/150/4SS
Obudowa : BassReflex. Strojona na 40Hz, 40L, potencjalne wymiary wewnętrzne to na przykład 35x35x35 cm, albo 35x30x40cm. Prawidłowe strojenie tunelem o średnicy 10 cm i długości 30cm, przy czym tunel powinien być tak zamontowany, żeby między jego końcem a tylną ścianką obudowy było wolne miejsce.”
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415752.html
Proszę o ewentualne porady dotyczące zmiany konfiguracji bądź budowy „budy”.
Subek do muzy że tak powiem” funky house”.
i Przestrajanego filtru )
Filtr mam już zbudowany i bardzo mi się podobają jego możliwości. Przetwornica – trafo z zasilacz ATX, tranzystory IRFZ44n bądź STP60NF06, diody BYW29-200.
Mostek na TDA zbudowany będzie z dwóch kitów AVT2153 ponieważ takie akurat posiadam.
Jako że to będzie pierwsza moja konstrukcja postanowiłem nie pakować się w duże koszta i wybrałem głośnik STX GDN 27/150/8SS (8Ohm ze względu na mostek na TDA, nie chce spalić za szybko końcówki).
Obudowa wg :
„Niedrogi, mocny subwoofer, rekomendowany do wsparcia głośników samochodowych.
Głośnik : STX GDN 27/150/4SS
Obudowa : BassReflex. Strojona na 40Hz, 40L, potencjalne wymiary wewnętrzne to na przykład 35x35x35 cm, albo 35x30x40cm. Prawidłowe strojenie tunelem o średnicy 10 cm i długości 30cm, przy czym tunel powinien być tak zamontowany, żeby między jego końcem a tylną ścianką obudowy było wolne miejsce.”
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415752.html
Proszę o ewentualne porady dotyczące zmiany konfiguracji bądź budowy „budy”.
Subek do muzy że tak powiem” funky house”.