logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikroprocesorowy termometr cyfrowy AVR ATMEGA8 2xDS18b20

T.J.Storm 02 Sie 2007 23:10 9451 11
REKLAMA
  • #1 4140838
    T.J.Storm
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Wiatm Wszystkich

Pragnę Zrobić Taki Termometr jak tu

http://www.matronik.pl/termometr.htm

Tylko nie wiem co Gdzie kupić, i czy to zadziała bo jestem zielony w tym i

mam tylko chęci i znajomego kolege takiego "pseudoelektronika" ale nie

licze na niego:d!

Z Góry dzięki za pomoc A i jeszcze jedno Jak by ktoś mógł mi doradzić

zapraszam gg: 3522429 jestem po 17:00

Z poważaniem T.J.Storm
  • REKLAMA
  • #2 4140965
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Zacznij od przeczytania przyklejonych tematów, jest nawet taki specjalny dla początkujących, przy okazji przeczytaj regulamin.

Temat poprawiłem
  • REKLAMA
  • #3 4141119
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Najlepiej wpłacić 119zł + koszta przesyłki i będziesz miał termometr.
  • #4 4142930
    T.J.Storm
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Tak ale ja chcem zrobić sam i ile by mnie to wyniosło : mikrokontroler
    + czujniki + lcd+ kable o gółem Wszystko)
  • REKLAMA
  • #5 4143002
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Oprogramowanie sam napiszesz?

Mikrokontroler kosztuje 5zł, LCD kosztuje zależy czy firmowy czy nie, ok. 10zł, DS18B20 ok. 8zł szt.

a napisanie oprogramowania ... bezcenne
  • #6 4345633
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Fajny termometr. Sam biorę się za podobny. Tylko nie wiem, jaki czujnik temperatury wybrać. Jak by ktoś wypisał kila czujników do 20zł to był bym wdzięczny.
  • #7 4348418
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    chyba najbardziej popularny i najłatwiejszy w obsłudze jest DS1820 lub dokładniejsza wersja DS18B20 (dokładność, nawet do 0.06 stopnia C) koszt jak oj wyżej napisał ok 8zł/szt
  • REKLAMA
  • #8 4348741
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    firefox_PL napisał:
    dokładność, nawet do 0.06 stopnia C

A tą dokładność to skąd wytrzasnąłeś? 0.5st. dokładności i nic więcej nie wyciśniesz z ds18b20.
  • #9 4349696
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    sorry, rzeczywiście dokładność to 0.5, tylko rozdzielczość może być 0.06, mój błąd
  • #10 4414817
    dukes-soft
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam pytanie, bo zamierzam zbudowac ten termometr. Pojecie o elektronice jako tako mam, umiem zaprogramowac uklad ale nie umiem napisac programu. Probowalem sie skontaktowac z autorem tego projektu ale nie odpowiada na emaile. Wiec mam pytanie czy ktos z was umialby i podjal sie napisania programu dla ww termometru?
  • #12 4516296
    onicram
    Poziom 10  
    Witam!

Pozwolę dołączyć się do tematu żeby nie zakładać niepotrzebnie nowego.
    Mam taki problem, zbudowałem sobie termometr, który wyświetla temperaturę mierzoną przez czujnik DS1822 i program działa dobrze wyświetlana temperatura jest poprawna, kiedy zmieniłem czujnik na DS18B20 odczyt temperatury już nie działa :/ Cały czas wyświetlana jest temperatura 10stopni (pobierane bajty to LSB=A0, MSB=00). Czujnik w ogóle nie reaguje ta wyświetlana 10 w ogóle się nie zmienia, jednak czujnik odpowiada bo odczytać jego unikalny kod można bez problemu (no chyba że jest nieprawidłowy ale tego już sprawdzić nie mogę), czujnik odpowiada też na sygnał resetu...
    Z tego co wyczytałem w notach katalogowych obu czujników to nie różnią się one niczym, w czym może tkwić problem?
    Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam
    Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mikroprocesorowego termometru cyfrowego opartego na mikrokontrolerze AVR ATMEGA8 oraz czujnikach temperatury DS18B20. Autor pragnie samodzielnie wykonać urządzenie podobne do projektu dostępnego na stronie matronik.pl, jednak potrzebuje informacji o kosztach i dostępności komponentów oraz wsparcia w napisaniu oprogramowania. Wskazano, że mikrokontroler kosztuje około 5 zł, wyświetlacz LCD około 10 zł, a czujnik DS18B20 około 8 zł za sztukę. Podkreślono, że napisanie oprogramowania jest kluczowe i wymaga umiejętności programistycznych. W dyskusji pojawiły się pytania o wybór czujnika temperatury do 20 zł, gdzie najczęściej polecany jest DS18B20 ze względu na łatwość obsługi i dokładność pomiaru (dokładność 0,5°C, rozdzielczość do 0,06°C). Zwrócono uwagę na różnice między DS1820, DS1822 i DS18B20 oraz problemy z odczytem temperatury przy zamianie czujników, mimo zgodności protokołu i możliwości odczytu unikalnego kodu. Podano link do gotowego oprogramowania na forum elektroda.pl, co może pomóc w realizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA