logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użytkownicy WS 301, 303, 305 itp. Ważna informacja!!!

Sebastain 06 Lis 2003 11:53 5368 21
REKLAMA
  • #1 389140
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Witam wszystkich!!!

Jestem właśnie po odsłuchu nowej końcówki mocy. Wymieniłem starą oryginalną z WS 303 na 2N3055 na trochę zmodyfikowaną samoróbke LM3886. Róznica kosmiczna!!! Dźwięk, mimo mniejszej mocy jest bardziej dynamiczny, niskie tony są zwarte i spręzyste, wysokie czyste. Napędzam kolumny Visatona 110W i jestem w szoku! Gitara gra jak gitara a nie brzęczący sampel midi. Kiedyś zadałem pytanie co lepsze, scalaki czy dyskrety. Odpowiedź mam teraz jasną. W tym segmencie cenowym, żaden dyskret nie zagra tak jak porządny wzmacniacz scalony. Acha. Mogę oddać za "niewielką " opłatą oryginalne końcówki z radiatorami. Wymieniłem w niej najważniejsze kądziolki w torze audio (wejściowy , Sp. zwr. bypass) Oczywiście dużo daje jeszcze sekcja pre amp ale na zwykłym NE5532 mniej szumi.
  • REKLAMA
  • #2 389511
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przepraszam, o jakosch glosnikach Visatona mowa???
  • #3 390291
    Sebastain
    Poziom 20  
    Samoróbki. Hi G20FFL i 2xWS170 Low mid. i sub.low. Strojone były na słuch Tannoyami M2,5, z tym, że mają więcej basu. Obudowa 45l. BR stronjony na 37Hz. Głośniki w tej obudowie mają minimum na jakieś 48Hz ale usłyszałem to dopiero po podłączeniu generatora. Impedancja 6Ohm.
  • #4 391863
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Hmm barzo ciekawy temat.Mam ws4421 i kiedyś planowałem wymienić tam końce na TDA7294 z pozostawieniem starego trafa i zasilacza......Co wy na to??
  • #5 394079
    Sebastain
    Poziom 20  
    trafo owszem ale zasilacz do wymiany..
    Przede wszystkim nowe kądziloki do zasilania.. bo tamte już pewnie ciut stare. no i napięcie do tych TDA trzeba dopasować..
  • #6 394604
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Mam taki ćwiczebny wzmacniacz i wymieniłem końcówki na nowe własnej roboty na ultraszybkich tranzystorach Sanken`a. Jeszcze nie mam przedwzmacniacza, ale zrobiłem jego zmostkowanie bo był po prostu do niczego. W przyszłości będzie przedwzmacniacz jednak jedynie z balansem i płynnie regulowanym konturem (brak regulacji tonów).
    W zasilaczu siedzą oczywiście nowe kondensatory Kendeli - bo tanie jak na tę jakość.
    Ważne było wsadzenie w końcówce dobrych jakościowo elementów np brak w torze sygnału kiepskich elektrolitów (poza sprzężeniem zwrotnym - ciężko o inny c 47uF, no ale jest to Elna :) )
  • REKLAMA
  • #7 394637
    igod
    Poziom 24  
    A jak kiedyś napisałem, że tda czy lm gra lepiej od starej Unitry/Diodry to zaraz mnie wszyscy zbesztali z błotem, że mi na uszy słoń nadepnął i w ogóle jak śmie coś takiego napisać.

Gdzie teraz jesteście?
  • #8 394766
    makrel
    Poziom 13  
    Igod bylo poczekac troche wiecej z tym postem i walnac tak jak juz temat bylby prawie zamkniety ; PPP

ta TDA7294 to bardzo popularna kosc w Polsce ;P ciekawe jakie w innych krajach sa popularne uklady tak jak u nas ten klocek ?
  • #9 394966
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Zaraz, zaraz, to nie jest tak do końca.
    Co tu można wymagać od tranzystorów 2N3055 których konstrukcja pochodzi z końca lat 60 bez udoskonalania, jeszcze pewnie tam były tungsamy(mogłem przekręcić nazwę), pasmo ograniczają do 8 khz. Najpierw zmodernizuj sprzęt tranzystorowy na japończyki 2SA/2SC i dopiero porównuj do scalaków.
  • REKLAMA
  • #10 395058
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    przerobiłem WSH303 2 kanały na 1 kanał 7294 przy typowo tranzystorowych przedwzmacniaczu. Bas kolosalny, ale widać przebarwienia jakieś midi-owanie, dużo lepiej klasyczne brzmienia przetwarza tda2050 mimo mniejszego zasilania, mniejszych kondensatorów itp.
    Co do 7294 pada juz przy BD911/912 - tyle że na konstrukcji japońskiej

stare poslkie wzmacniacze mają coś w sobie, niektórych rzeczy nie szło słuchać na czyms innym niz na dudniących polskich WS....
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 396091
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Jeśli chodzi o Diorę i jej wzmacniacze to nawet ostatnie "hity" jak ws504 itp miały w końcówkach układy STK o mocy 150 W. Wzmacniacze te dostawały nawet złote medale na Targach Poznańskich. Tak więc, był to sprzęt raczej niższej klasy na poziomie większości masówek Technicsa, a dźwięk się podobał ...
  • #12 396660
    Sebastain
    Poziom 20  
    "Jeśli chodzi o Diorę i jej wzmacniacze to nawet ostatnie "hity" jak ws504 itp miały w końcówkach układy STK o mocy 150 W. "

Podobały się bo polskie a grało tak samo!!! :) Tych juz nie porównuję. Zaczynając ten post miałem na myśłi te wzmacniacze, które są na koncówkach na tranzystorkach.

"Najpierw zmodernizuj sprzęt tranzystorowy na japończyki 2SA/2SC i dopiero porównuj do scalaków. "

"Co do 7294 pada juz przy BD911/912 - tyle że na konstrukcji japońskiej "

Tak a jak to wychodzi cenowo?? Końcówkę TDA Czy LM kupię za powiedzmy 25 zł plus płytka i parę elementów.. robi się góra 35zł.
    A takie tranzystorki Sankena ile kosztują.

Aha. Co do moich LM3886. Wywaliłem kondensator ze sprzężenia zwrotnego i dorobiłem DC-servo... Teraz niskie partie są bardziej zwarte i przesunięcia fazy w granicach 15 stopni poniżej 50Hz. Z kądziolkiem było to przesunięcie rzędu 60 stopni. Może to też ma wpływ na zniekształcenia TIM???
  • #13 396731
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Cytat:
    Wywaliłem kondensator ze sprzężenia zwrotnego i dorobiłem DC-servo... Teraz niskie partie są bardziej zwarte i przesunięcia fazy w granicach 15 stopni poniżej 50Hz. Z kądziolkiem było to przesunięcie rzędu 60 stopni. Może to też ma wpływ na zniekształcenia TIM???

W tym momencie to jeżeli nie kręcisz coś to cię nie rozumiem czemu nie chcesz eksperymentować na tranzystorach tylko na scalakach(scalaki są proste w zbudowaniu wzmacniacza)? DC-ofset(serwo) jest dość trudno uruchomić aby działało dobrze, a wzmacniaczy na tranzystorach już nie chce się budować?
    Co do cen to dobre tranzystory mocy można kupić 5zł za sztukę, a jak ci się zepsuje w czasie eksperymentów to tranzystory wtedy są tańsze od scalaka. :wink:
  • #14 396771
    Sebastain
    Poziom 20  
    Schemat DC offset wziąłem z instrukcji National Semiconductor, tyle, że zrobiłem na TL072. A co do tranzystorków... to mimo usilnych poszukiwań nie znalazłem żadnego taniego wzmaka o parametrach zbliżonych do LM3886. Jak masz jakiś o sprawdzonych parametrach, byłbym wdzięczny.. bo wiadomo.. ma się dobre.. to che się lepsze.. ;) A instrukcje z DC servo już zamieszczałem. Mogę podesłać schemacik z Eagle'a mojej przeróbki. Napięcie na wyjściu nie przekracza 2 mV (może gdybym dobrał z większą tolerancją elementy, by mu się poprawiło ale i tak nie jest źle)
  • #15 397427
    wojtek.l
    Poziom 17  
    A niech tam wam będzie - w sklepie internetowym poltronic kupiłem Sanekeny po 3,5 zeta za sztukę :)
    To jasne że wzmaki tranzystorowe są lepsze do sacalony ale bez porównania trudniej osiągnąć planowane parametry, bo trzeba mieć zaprojektowaną płytkę (nie może być pierwsza lepsza samoróbka) przyrządy pomiarowe i dobre części np. stabilne (wieloobrotowe) PR-ki.
  • #16 398741
    szymo_n
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a co do starej koncowki to masz ja jeszcze???? za ile bys ja poscil????
    pozdroofka
  • REKLAMA
  • #17 402953
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    zgadzam się z tremolo(fajny obrazek).polski sprzęt minionego wieku maił to w sobie żę był jakby budowany pod nasze kolumny.
  • #18 403015
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Trzeba wywalic bdp a na ich miejsce BD albo mj :P hmm a w miejsce bc 237, 414, 413 zaaplikowac ot chocby jakiegos bc550b ('99) i posłuchac, Polówek to nie ma co wkładac, ale mozna jeszez przeorac troche zasilanie (a zasilacz to swoja droga) pary różnicowej (dotyczy ws4xx i at91xx) bo tujest troch "oszukanczy manewr" :).
    He te sprzety sa kompaktowe - naprawde ilosc elementów jest minimalma.
  • #19 403234
    artibpl
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    :arrow: wojtek.l ja bym się tak nie cieszył z zakupów. Tranzystory Sankena i Toshiby są jednymi z najcześciej podrabianych elementów dyskretnych. Obawiam się, że za 3,50 zł nie kupiłeś oryginału. Wejdź na stronę Sankena i zciągnij sobie pdf z danymi tranzystorów. Każda sztuka ma nabijany symbol wzmocnienia prądowego, ma określone wymiary z rygorystyczną tolerancją. W każdym razie jest duże prawdopodobieństwo, że kupiłeś podróby.
    Arti
  • #20 404165
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    witam kolegów - mój skromny wkład w przeróbkę WS 301S - to na razie wymiana kondensatorów w zasilaczu - zamiast napuchniętego i wysuszonego 2x4700uF dałem mały bloczek kondensatorów - (po 5 sztuk 2000uF na jedno napięcie) łącznie 2 x 10000uF ;-)
    No i sie okazało że rezystancja zrodła napięcia w tym momenicie jest zbyt mała i wzmaczniacz zaczyna sie delikatnie wzbudzać i świerszczeć - czyli rozpocząłem walkę z odsprżeżeniem układu - po za tym brzmi ładnie (jak na swoją klasę)
  • #21 404205
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Podrobów ci u nas dostatek az nie wiedomo co kupic, nie pójde do sklepu z waga, suwmiarką i "tosterem" tranzystorów.
    Nic tylko pozostaje samplowanie tranzystorów (!) - te przynajmniej beda OK.
  • #22 404212
    artibpl
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Taka prawda CKsrv. Na szczęście MOSFETy IR w sklepach są na razie tylko oryginały. Ciekawe jak długo?
    Arti

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modernizacji końcówek mocy w wzmacniaczach WS 301, 303, 305 i podobnych. Autor wymienił oryginalne tranzystory 2N3055 na układ scalony LM3886, uzyskując znacznie lepszą dynamikę dźwięku, zwartość niskich tonów i czystość wysokich. Poruszono temat porównania wzmacniaczy dyskretnych i scalonych, wskazując, że w segmencie cenowym scalaki oferują lepsze brzmienie. Wymieniono także doświadczenia z układami TDA7294 i TDA2050, podkreślając konieczność modernizacji zasilacza i elementów pasywnych, takich jak kondensatory i rezystory. Wskazano na problemy z oryginalnymi tranzystorami 2N3055, których pasmo jest ograniczone do około 8 kHz, oraz na popularność i trudności w uzyskaniu oryginalnych tranzystorów Sanken i Toshiba. Wspomniano o modyfikacjach układu sprzężenia zwrotnego, zastosowaniu DC-servo dla redukcji przesunięć fazowych i zniekształceń TIM. Dyskutowano również o jakości polskich wzmacniaczy Diora i Unitra oraz o problemach z podróbkami elementów dyskretnych. Wymiana kondensatorów w zasilaczu na większą pojemność i walkę z samowzbudzaniem opisano na przykładzie WS 301S. Poruszono kwestie konstrukcyjne, takie jak minimalna ilość elementów i konieczność precyzyjnego projektowania płytek dla wzmacniaczy dyskretnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA