logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja Unitra WS-503: Wymiana transformatora i końcówek mocy

IronReiker 05 Lut 2006 16:24 998 5
REKLAMA
  • #1 2263622
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Witam!! tytuł troche dziwny ale jak najbardzej trafny. pierwszym wzmak jaki nabyłem( konkretny wzmak) to unitra ws-503, wiernie mi służyła przez długi czas i nadaj służy. Jednak moc jak ą dysponuje jest troszke za mała i postanowłem coś z tym zrobić. TNa dzień dobry trzebaby było skołować nowe trafo i i tez tak zrobiłem. Jest to trafko z pioniera a-616, które ma 650 wat i daje napiecia 2x 38 v i 2 x 29, No to jeden problem z głowy. Zostawić oryginalne koncówki czy je wymienić. są troche sendziwe i ze sprawnością troche odstają od nowych konstrukcji, prawde mówiąc wiecej sie grzeje niż grają ( wiek robi swoje). zastanawiałem sie czm je zastąpić i skłaniam sie do altronów 100 wat, przy tym napieciu powinny dawać 80 wat przy 8 ohm wiec czemuby nie dać 4 i zrobić quatro. co o tym sądzicie. opcjonalnie możliwość mostkowania.
  • REKLAMA
  • #2 2263782
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam jak podwyzszasz napiecie wymien wszyskie kondenastory na wieksze napiecie i przy okazji tranzystory bo z racji wieku napewno padna predzeij czy pozniej i + do tego wyzsze napiecie bedzie to trzeba wymienic na wyzsze napiecie koncowki
  • REKLAMA
  • #3 2263787
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    IronReiker napisał:
    Jest to transformator z pioniera a-616, które ma 650 wat i daje napiecia 2x 38 v i 2 x 29, No to jeden problem z głowy. Zostawić oryginalne koncówki czy je wymienić.

Niektóre elementy bezwzględnie trzeba będzie wymienić. Napięcie Uce oryginalnych tranzystorów mocy jest zbyt niskie na takie napięcie zasilania.

Cytat:
    są troche sendziwe i ze sprawnością troche odstają od nowych konstrukcji, prawde mówiąc wiecej sie grzeje niż grają ( wiek robi swoje).

Akurat tranzystory nie poddają się zjawisku starzenia, w przeciwieństwie do kondensatorów...

Cytat:
    zastanawiałem sie czm je zastąpić i skłaniam sie do altronów 100 wat, przy tym napieciu powinny dawać 80 wat przy 8 ohm

Właściwie wystarczyło by po prostu powymieniać konkretne tranzystory na typy o wyższym Uce i zkorygować ewentualnie punkty pracy tranzystorów.

Cytat:
    wiec czemuby nie dać 4 i zrobić quatro

Nie bardzo dostrzegam sensu takiego zabiegu. Trzeba by przerabiać na czterokanałowy również wzmacniacz mocy, szukać czterosekcyjnych potencjometrów, dodawać gniazd wejściowych dla dwóch tylnych kanałów... Nie jest łatwo od tak zrobić ze wzmacniacza stereofonicznego kwadrofoniczny :roll: .
  • REKLAMA
  • #4 2263902
    IronReiker
    Poziom 23  
    oryginalne napiecie w ws jest niższe o 2 volty wiec to nie problem, wiem że tranzy sie nie staarzeją , mówiłem co całej koncówie. Zastanawiam sie tylko co zastosować zamiast tyh altronów tez w niare prostego. Pozatkowo myslaem by wsadzić tam 200 watowe altrony ale one są już niedostepne wiec czemu nie zasialć obydwu zestawów głośników osobnymi koncowkjami. Co do quatro można zrezygnować z korekcji barwy i puściś tylko przez potencjometr co znacznie upraszcza konstrukcje.
    zastanawiałem sie jeszcze nad zastorowaniem wzmacniacza operacyjnego na tl074 i za jego poslednictwem odowiednio zrównoważyć prace przodu i tyłui byłby problem z głowy w kwesti masowania sygnalu jak ustawimy potencjometr na min
  • REKLAMA
  • #5 2264249
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    IronReiker napisał:
    Co do quatro można zrezygnować z korekcji barwy i puściś tylko przez potencjometr co znacznie upraszcza konstrukcje.

Tylko jaką funkcję będą spełniały wtedy regulatory na panelu? Trochę do chrzanu :roll: . No i nadal nie rozwiązuje to problemu czterosekcyjnego potencjometru głośności, i to z odczepami do konturu.

Cytat:
    zastanawiałem sie jeszcze nad zastorowaniem wzmacniacza operacyjnego na tl074 i za jego poslednictwem odowiednio zrównoważyć prace przodu i tyłui byłby problem z głowy w kwesti masowania sygnalu jak ustawimy potencjometr na min

Nie bardzo rozumiem jak zastosowanie dodatkowego wzmacniacza operacyjnego ma rozwiązać ten problem...

Pozatym, czy skoro już wybebeszać wzmacniacz mocy, regulację barwy dźwięku i zasilacz, to czy nie lepiej by było po prostu skonstruować nowy wzmacniacz w nowej obudowie...? Szkoda WS'a :roll: .
  • #6 2264831
    IronReiker
    Poziom 23  
    nieJa nie mam zamiaru pozbywać sie obecnego przedwzmaka miałem zamiar tylko zmienić potencjowetr na 4x albo po prostu dokleić do niego nastepny podwujny. wtedy przednie kolumny bedą z korekcją a tylnie nie( takie samo rozwiązanie jest w oryginalnym wzmaku znajomwgo). tl074 do separasji sygnału idącego na tył i co wiecej do tłumaczenia.
    przy okazji gdze jest podłączoney bezpośrednio czerwony przewód zasilający przedwzmak??

Dodano po 27 [minuty]:

kabelek już podpiety
REKLAMA