logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeciągnąć kabel za sciana?

Venom007 07 Sie 2007 13:13 22852 17
  • #1 4154256
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam, niedawno skończyłem remoncik pokoju i teraz mam sciane z płyt kartonowo-gipsowych i chcialbym za tą ścianą przeciągnąć kabel z głośników bo to ohydnie wyglada taki zwisający kabel.
    Mam do was pytanie - czy macie jakis sposob jak wsadzić kabel u góry do dziurki i jakos łatwo wyjąć ten kabel na dole?:| Męczyłem sie cały dzień i nic z tego nie wyszło, jakies sznureczki z śrubką i magnesem z dysku twardego, jakims twardym kablem i proba przepchnięcia tego kabla nic a nic mi nie wychodzilo.
    Wiec jesli ktos ma jakis dobry sposob na przeciągniecie tego kabla to prosze o podzielenie sie taka informacja.
    Odleglosc miedzy dziurkami to 2,5m
    Pozdrawiam
  • #2 4154330
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Jeżeli jest wolna przestrzeń pomiędzy otworami to sprawa jest do zrobienia.Chyba potrzebny będzie dodatkowy otwór i kawałek dość sztywnego drutu i sporo cierpliwości.
  • #3 4154369
    Venom007
    Poziom 27  
    Tak oczywiscie jest przerwa miedzy plyta a scianą, jest za plyta duzo wolnej przestrzeni.
    Z tym twardym drutem probowalem zrobilem taką "L" i próbowalem tą "odnogą" trafić do dziury docelowej ale nic z tego nie wyszło:|
    Dodatkowa dziura? po co?
    Pozdrawiam.
  • #4 4154400
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam Dodatkowy otwór pomiędzy tymi otworami zmniejszy odległość i ułatwi celowanie drutem.
  • #5 4154422
    zas
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam,
    ja proponuje nie przepychać od razu kabla tylko napierw przeciągnąć jakiś sznureczek, można zawiesić jakiś mały ciężarek i puścić u góry i spróbować wyciągnąć na dole. Jak już będzie przeciągnięty sznurek wtedy przywiązać do niego kabel i przeciągnąć spowrotem.
    Pozdrawiam
  • #6 4154443
    Venom007
    Poziom 27  
    ZAS Próbowałem:| jako Cienzarka uzywalem śrubki z nakrętkami tylko nie mam jak nakierować tego ciężarka na dziure i nie ma tego jak wyjąć bo dziurki nie są w lini prostej :|
  • #7 4154457
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    ja proponuje taki patent włożyć na gorze sznurek z ciężarkiem rozbujać go i sprobować złapać bujający sie ciężarek a dokładnie sznurek jakimś haczykiem albo takim drutem z haczkiem to sie chyba szydełko nazywa
    nawet na pewno
  • #8 4154480
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    a próbowałeś tak... wyjdzie jeżeli odległość pozioma otworu nr2 jest niezbyt duża od odlegośći po podłodze do rzutu otworu nr 1...a mianowicie w otwór numer dwa wkładamy rurę od odkurzacza i ssanie na maxa....w otwór nr 1 wpychamy sznurek-cienki i w miarę mocny na którego końcu zamieszczamy w miarę lekkie obciążenie np. korek od wina tak żeby odkurzacz dał radę zassać ...może się uda jak da radę chociaż w przybliżeniu trafić z otworu nr 1 do otworu nr 2...
  • #9 4154613
    Venom007
    Poziom 27  
    ivorpl Dzięki!! Robota skończona :D 30 minut i 4 kable schowane:)
    niestety nawierciłem po jeszcze jednej dziurce ale jakos te stare zakleje:) odkurzacz wyciągnął mi sznureczek i kabelki przeciągnięte.
    Teraz dopiero widać efekt mini remonciku :)
    Zaluje ze wczesniej nie napisalem tego tematu :)
    W tym dziale nie ma pomogł dlatego po 5 punktów dla Kolegów a 10 dla ivorpl tak sybolicznie:)
    Pozdrawiam
  • #10 4154631
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    dzięki venom...polecam się na przyszłość hehe:D

ps. do czego jeszcze może się przydać sprzęt AGD? :D:D:D
  • #11 4155171
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Również dziękuje
    i przyznam ze pomysł z odkurzaczem jest porostu genialny
  • #12 15501971
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Hej,

sorry za odgrzewanie starego kotleta, ale myślę, że powielanie tematu nie ma sensu.

Otóż mam taki sam problem jak kolega tutaj opisał, z tym że u mnie jest jeszcze wełna za płytą karton-gips (Fermacell). Chyba pomysł z odkurzaczem mi nie zadziała. Czy ktoś ma jeszcze jakiś inny sprawdzony "patent"? Może pewnym ułatwieniem w mojej sytuacji jest to, że oba otwory - górny i dolny będą leżeć w pionie.
  • #13 15502336
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Przydatnym narzędziem do podawania pilota jest zwykła zwijana taśma miernicza. Oczywiście jej początek należy odpowiednio spreparować żeby nie zawadzał o wszystko, jest odpowiednio sztywna i również giętka jak potrzeba.
  • #14 15502481
    tomeeh
    Poziom 24  
    Tak, to też dobry pomysł, również z tego powodu, ze taśma jest metalowa. Tak więc po włożeniu jej górą, mógłbym najpierw za pomocą wykrywacza metali/przewodów/pola wysokiej częstotliwości (nie wiem jak się to dokładnie nazywa, ale kumpel to ma) sprawdzić, czy na dole trafiam mniej więcej w otwór. Tak jak pisałem, u mnie jest w środku wełna izolacyjna, więc obciążnik mi pewno nie wystarczy do trafienia w otwór dolny.
  • #15 15502590
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 15505179
    tomeeh
    Poziom 24  
    OK,
    no to poszukam jednak sporego magnesu. U mnie grubość to 2x12,5mm czyli 25mm. Mam nadzieję, że magnes mnie nie zawiedzie.
    Czy ze względów bezpieczeństwa wypadało by było jeszcze wstawić peszel?
  • #17 15505213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła problemu przeciągnięcia kabla głośnikowego za ścianą z płyt kartonowo-gipsowych na odległość około 2,5 m. Główne trudności wynikały z braku możliwości łatwego przeprowadzenia kabla przez przestrzeń za płytą, zwłaszcza gdy otwory nie są w linii prostej, a wewnątrz znajduje się izolacja (np. wełna mineralna). Proponowane rozwiązania obejmowały użycie sztywnego drutu w kształcie litery „L”, przeciąganie cienkiego sznurka z obciążnikiem (np. śrubką lub korkiem od wina), a następnie przywiązanie kabla do sznurka i przeciągnięcie go. Skutecznym i polecanym sposobem okazało się użycie odkurzacza do wytworzenia podciśnienia w dolnym otworze, co umożliwiło zassanie sznurka z obciążnikiem i łatwe przeciągnięcie kabla. Alternatywnie instalatorzy stosują metodę z magnesem neodymowym i stalową nakrętką przywiązanymi do sznurka, co pozwala na magnetyczne połączenie i prowadzenie kabla przez przestrzeń za płytą, nawet przy obecności wełny. W przypadku grubych przewodów zaleca się wymianę cienkiego sznurka na solidniejszy po przeciągnięciu pierwszego. Dyskutowano także o ewentualnym zastosowaniu peszla dla ochrony kabla oraz o konieczności zabezpieczeń przeciwzwarciowych w obwodzie głośnikowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA