logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeprowadzenie kabli przez scianę kartonowo-gipsowa

Portal 20 Wrz 2018 20:03 6747 21
  • #1 17451263
    Portal
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam
    Zamierzam z jednego pomieszczenia do drugiego , które jest oddzielone ścianą gipsowo-kartonową (z płyt) przeprowadzić kable niskonapięciowe - internetowy ( tzw. skrętka ) i telefoniczny płaski. Czy są jakieś normy elektryczne, p. pożarowe itp które mówią, że musi to być w jakiś rurkach, peszlach itp czy wystarczy sam otwór ? (nie musi to być aż tak zabezpieczone itp)
  • #2 17451282
    Damian24911
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Moim zdaniem jeśli przewody będą tam na stałe to raczej nie trzeba ich puszczać w peszlach, choć wiadomo, w peszlu będzie bezpieczniej . Ja u siebie mam puszczone przez ściany murowane zwykłymi otworami i od kilkunastu lat nic się nie dzieje :) i Dziać się nie powinno .
  • #3 17451307
    Portal
    Poziom 16  
    no właśnie nigdzie nie znalazłem żadnych norm itp aby kable niskonapięciowe tak zabezpieczać (nawet w takich ścianach), peszle raczej potrzebne aby można było wymienić łatwiej, czytalem takze ze zwykle napięciowe w tych ścianach sa kładzione na goło..ale wole się upewnić u fachowców z forum czy czegoś nie pominąłem.
  • #4 17451805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17452692
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Damian24911 napisał:
    Ja u siebie mam puszczone przez ściany murowane zwykłymi otworami i od kilkunastu lat nic się nie dzieje :) i Dziać się nie powinno .

Mury przeważnie się nie poruszają w sposób widoczny, ale ściana g/k niekoniecznie jest tak sztywna. Dlatego zawsze na przewód/kabel prowadzony przez ścianę g/k dawałem osłonę w postaci peszla dlatego, by zabezpieczyć powłokę przewodu od przetarcia na ostrych krawędziach blach profilowych ścianki. Często przecież przewód prowadzi się przez otwory w profilach, często trzeba je zrobić w danym miejscu, a więc mają krawędzie ostre.
    Dlatego lepiej dać rurki, chociażby kawałki (odcinki) przy przejściu przez blachy.
  • #6 17452711
    Portal
    Poziom 16  
    jakiej najmniejszej średnicy są owe rurki, peszle ? bo nie chce wiercić mega otworu
  • #7 17452767
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Nie wierć. Wykorzystaj istniejące.
  • #9 17452770
    Portal
    Poziom 16  
    retrofood napisał:
    Nie wierć. Wykorzystaj istniejące.

ale jakie istniejące ? ściana miedzy pomieszczeniami jest bez dziur.

Dodano po 2 [minuty]:

mawerix123 napisał:
    Portal napisał:
    bo nie chce wiercić mega otworu

To najpierw kup a później rób otwory jeśli nie ma tzw. przepustów H

jakie przepusty - miedzy dwoma pomieszczeniami jest ściana z kartonogipsu, chcę na dole ściany przy listwie przypodgłogowej wywiercić otwór do drugiego pomieszczenia i puścić w nim kabel internetowy i telefoniczny
    dlatego dla tych kabli średnica otworu to 6 - 7 mm i przejdą , grubość ściany chyba 8 cm
  • #10 17452775
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Są profile pełne i są takie które posiadają wytłoczenia w kształcie litery H i możesz w tedy je wykorzystać do poprowadzenia peszla z przewodem. ttps://www.castorama.pl/produkty/budowa/sucha-zabudowa/profile-i-akcesoria/profile-scienne/profil-budmat-c75-4-m.html?&gclid=EAIaIQobChMIiN_F1qvM3QIVjuJ3Ch3bUwqVEAQYAiABEgLUovD_BwE
  • #11 17452781
    Portal
    Poziom 16  
    niewolno2 napisał:
    Są profile pełne i są takie które posiadają wytłoczenia w kształcie litery H i możesz w tedy je wykorzystać do poprowadzenia peszla z przewodem. ttps://www.castorama.pl/produkty/budowa/sucha-zabudowa/profile-i-akcesoria/profile-scienne/profil-budmat-c75-4-m.html?&gclid=EAIaIQobChMIiN_F1qvM3QIVjuJ3Ch3bUwqVEAQYAiABEgLUovD_BwE

ale skad ja mam wiedzieć co jest w ścianie skoro po obydwu jej stronach sa płyty kartonowo gipsowe - to jest gotowa kilkuletnia ściana
  • #12 17452786
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Jeżeli sianka już jest to przewiercasz ja i po sprawie ale wiedz że możesz trafić na element konstrukcyjny i wtedy rozwiercasz otwór wkładasz peszel następnie przewód i to wszystko, jak otwór będzie na styk to prędzej czy później przewód ulegnie uszkodzeniu.
  • #13 17452793
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Portal napisał:
    chcę na dole ściany przy listwie przypodgłogowej wywiercić otwór do drugiego pomieszczenia i puścić w nim kabel internetowy i telefoniczny

Mało precyzyjnie opisujesz problem. Przewód ma być prowadzony w tej ścianie GK, czy prostopadle wywiercony otwór (na przelot).W pierwszym przypadku peszel jest wskazany, ale chyba nie konieczny, nie ma chyba takich wymogów. W drugim przypadku jest to zupełnie zbędne.
  • #14 17452827
    Portal
    Poziom 16  
    na przelot z jednego pomieszczenia do drugiego , przez ścianę około 8 cm...z uwagi ze to ma byc w firmie wole zapytać czy sa jakieś nakazy itp aby ktoś później nie powiedział ze nie zgodnie z przepisami, normami itp
  • #15 17452836
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Portal napisał:
    Witam
    Zamierzam z jednego pomieszczenia do drugiego , które jest oddzielone ścianą gipsowo-kartonową (z płyt) przeprowadzić kable niskonapięciowe - internetowy ( tzw. skrętka ) i telefoniczny płaski. Czy są jakieś normy elektryczne, p. pożarowe itp które mówią, że musi to być w jakiś rurkach, peszlach itp czy wystarczy sam otwór ? (nie musi to być aż tak zabezpieczone itp)

Musisz wziąć pod uwagę że płyty g/k to materiał kruchy i otwór w nich niezabezpieczony z biegiem czasu będzie się powiększał - chyba że masz przewody zamocowane ( nie są luźno położone).
  • #16 17452849
    Portal
    Poziom 16  
    zamierzam uszczelnić owy otwór z dwóch stron białym silikonem, pod kolor ściany, wiec kabelki nie będą się ruszać w nim itp
  • #17 17452865
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Portal napisał:
    wiec kabelki nie będą się ruszać w nim itp

Nie chodzi mi o przewody w otworze tylko czy są mocowane dochodząc do niego bo to ma wpływ na powiększanie się z biegiem czasu otworu
  • #18 17452870
    Portal
    Poziom 16  
    aha, pomyśle nad tym aby je umocować.
  • #19 17452974
    Damian24911
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    retrofood napisał:

Mury przeważnie się nie poruszają w sposób widoczny, ale ściana g/k niekoniecznie jest tak sztywna. Dlatego zawsze na przewód/kabel prowadzony przez ścianę g/k dawałem osłonę w postaci peszla dlatego, by zabezpieczyć powłokę przewodu od przetarcia na ostrych krawędziach blach profilowych ścianki. Często przecież przewód prowadzi się przez otwory w profilach, często trzeba je zrobić w danym miejscu, a więc mają krawędzie ostre.
    Dlatego lepiej dać rurki, chociażby kawałki (odcinki) przy przejściu przez blachy.

Owszem, ale jesli kolega posci je w listwie przypodlogowej to one beda lezaly sobie spokojnie i nic im sie nie stanie 😉 zawsze mozna brzegi zabezpieczyc jakas tasma 😉
  • #20 17453222
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Można zastosować na przepusty rurki elektroinstalacyjne (RL) o odpowiedniej średnicy 1 na oba przewody lub lepiej dwa.
    Pewnikiem w markecie coś takiego będzie dostępne lub w sklepie dla elektryków.
    Na pobliskiej budowie pracują ekipy elektryków wystarczy podejść zlokalizować polaka i poprosić o dwa kawałki RL - powiedzmy RL 18 po 20 cm i po temacie --- tylko nie pisz, że nie ma w okolicy budowy :)
  • #21 17453270
    Portal
    Poziom 16  
    ale skoro nie ma nakazów (jak twierdza wyżej).czy jest sens instalować te rurki i robić tak dużej średnicy otwory przelotowe ? żeby to były kable elektryczne to co innego...
  • #22 17453283
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Cześć,
    piszesz że chcesz przepuścić kabel przy ziemi, spodziewaj się tam profilu, tak jest konstruowana ścianka z GK.
    Nawet jeżeli go tam nie będzie, może być inne żelastwo, nie wiesz co kto zostawił dla potomnych :)
    Z tych względów rozsądnie byłoby zastosować jakąś przelotkę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z przeprowadzaniem kabli niskonapięciowych (internetowych i telefonicznych) przez ścianę kartonowo-gipsową. Uczestnicy forum wskazali, że nie ma obowiązkowych norm dotyczących stosowania peszli, jednak ich użycie jest zalecane dla ochrony kabli przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wskazano na możliwość wykorzystania istniejących otworów w profilach ściany, a także na ryzyko napotkania elementów konstrukcyjnych podczas wiercenia. Uczestnicy podkreślili znaczenie mocowania kabli, aby zapobiec powiększaniu się otworów w ścianie. Zasugerowano również użycie rur elektroinstalacyjnych o średnicy 18 mm dla lepszej ochrony przewodów.
REKLAMA