logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV THOMSON 21MX132 po upadku - wyprowadzenia kineskopu.

Wojto267555 08 Sie 2007 09:13 1756 6
REKLAMA
  • #1 4157055
    Wojto267555
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam mam taki problem telewizor o którym pisze spadł wspomnę że po włączeniu go po tym upadku dioda czerwona zaświeciła ino na chwilę , teraz słychać tylko typowy pisk dla tego telewizora brak jest obrazu ani głosu płyta
    drukowana jest dobra chciałem sprawdzić kineskop ale nie wiem które wyprowadzenia są od elektrod zarzenia .
  • REKLAMA
  • #2 4157090
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Jeśli kineskop żarzy, to będzie to widać.
    Sprawdź lepiej płytę i ciężkie podzespoły które mogły się wyrwać podczas upadku.
  • REKLAMA
  • #3 4157102
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    A jaki to typ kineskopu ????? Podaje dość popularną obcję cokołu kineskopu (liczyć od prawej do lewej);Kb-H-H-Kr-G2-Kg-G1.
    K-katody,G-siatki,H-żarzenie.
    Obszerna wiedza w SE7/1998 str.20
  • REKLAMA
  • #5 4157643
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Napewno masz przerwe na druku, ja też miałem Thomsona po upadku tyle że 21MX15 i powiem że tu trafo całkowicie odleciało od płyty...więc u Ciebie jakaś mała ścieżka poleciala napewno. Wyjścia kineskopów są standardowe wszędzie, Tylko Trinitrony mają inne z wiadomych podowdów.
  • REKLAMA
  • #7 4158034
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Sprawdź przejście ścieżek ok złącza na płycie głównej, które podaje napięcie żarzenia na płytkę kineskopu kineskop.
    Musisz coś odszukać bo masz jakąś przerwę.
    Możesz też nawinąć na rdzeniu trafopowielacza dwa zwoje z przwodu i przylutować dwa końce przewodu do wyprowadzeń żarzenia kineskopu.
    Jest to rozwiązanie tylko czasowe.
    Włókno powinno zacząć się żarzyć i powinieneś uzyskać obraz jak reszta TV jest sprawna.
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 21MX132 po upadku z wysokości około 50 cm przestał wyświetlać obraz i wydawać dźwięk, a dioda czerwona świeci tylko chwilowo. Płyta drukowana nie wykazuje widocznych uszkodzeń mechanicznych, jednak brak jest napięcia na elektrodzie żarzenia kineskopu model A51ELD032X001, która sama w sobie jest sprawna. Wyprowadzenia kineskopu są standardowe (Kb-H-H-Kr-G2-Kg-G1), a brak żarzenia wskazuje na przerwę w ścieżkach lub uszkodzenie elementów zasilających żarzenie na płycie głównej. Zaleca się dokładne sprawdzenie ciągłości ścieżek i połączeń na płycie, zwłaszcza w obszarze zasilania żarzenia kineskopu. Jako tymczasowe rozwiązanie można nawinąć dodatkowe zwoje na rdzeniu trafopowielacza i podłączyć je bezpośrednio do wyprowadzeń żarzenia kineskopu, co powinno przywrócić żarzenie i umożliwić dalszą diagnostykę telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA