logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz na elementach dyskretnych czy stabilizatorach

kaczortrex 09 Sie 2007 18:02 1506 2
REKLAMA
  • #1 4162067
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam w ciągu dalszym wyposażam się w sprzęt i teraz przyszedł czas na w miarę dobry zasilacz; ma to być combo tzn standardowy zasilacz regulowany na elementach dyskretnych na 0-24V o obciążalności prądowej 3A, z ogranicznikiem prądu od kilku mA, zabezpieczeniem przeciwzwarciowym, przeciwtermicznym i odwrotnej polaryzacji, najlepiej z możliwością włączenia gałęzi symetrycznej plus do tego na lm78xx kanały +-5V, +-12V, +-9V (może też 1,5 i 3 to się obaczy ;) ). O ile z tymi ostatnimi nie ma problemów to co do regulowanego nie mam pojęcia na czym go najlepiej wykonać; proszę was o wskazanie najbardziej kompetentnej kostki do której można jakieś ogólnodostępne tranzystorki dodać; a może jednak pójść w stronę impulsów?

pozdrawiam
    P.S chciałbym ten projekcik rozwinąć o sterowanie cyfrowe może na jakieś AtMege; fajnie by było zrobić low-dropa/ldo; oczywiście jak coś konkretnego z tego wyjdzie to wrzuce na portal pliki

P.S.2 projekt chce wykonać w KiCad
  • REKLAMA
  • #2 4162113
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Regulowane napięcie dodatnie - LM 150K (steel) 3A,
    regulowane napięcie ujemne - LM333K (steel) 3A.
    Są nawet w bazie podzespołów.
  • #3 4162568
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Co do kostek lm350/333 to posiadam kilka i już się zastanawiałem nad nimi; w końcu mam wszystko w jednej paczce - po co się męczyć; stąd moje pytanie do tych co mają/wiedzą co tak naprawdę dostanie się, w sensie parametrów/jakości, budując zasilacz na kościach, w stosunku do tego na samych tranzystorach i wzmacniaczach operacyjnych;

wiem o low-dropie i nie ukrywam dobra sprawa; ale czy coś jeszcze?
REKLAMA