logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostego MINIbota z Attiny 2313 i mostkiem H-Bridge L293d?

LoleXP Szondi 12 Sie 2007 14:47 4479 17
REKLAMA
  • #1 4170612
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Zamieszaczam tu części i schemat do budowy prostego robota.Niedługo tu dam sterownik.

Części :
    -Attiny 2313 20 PI
    -Kondensator 220 µF
    -Rezonator Kwarcowy 6000 KHZ (6 MHZ)
    -2 kondensatory 33 pF
    -Mostek H-Bridge L293d
    -Bateria : 3 AAA po 1,5V ,razem 4,5 V
    -2 silniki zwykłe lub 2 serwa
    -2 Microswitch

Oto schemat :

Piny Attiny 2313 :

Programator to STK200 ,oto schemat :
    Załączniki:
    • Program.rar (932 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4173728
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Czy to prawda ,że żeby zrobić programator (Właśnie mam zamiar programowac Attiny2313 i jak dla mnie moze on tylko ten proc programować) ,potrzebny jest gotowy programator ktory zaprogramowal by IC1?? Znalazlem w necie schemat ktory umozliwia programowanie ATtiny2313 ale autor pisze ,że trzeba posiadać inny programator oblugujacy ATtiny2313 ,by zaprogramować IC1 ..

To byla ta strona :
    http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=346
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4174043
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Poszukaj o programatorze ISP STK 200/300
    Programator te nobsługuje wszystkie uC wyposażone w interfejs ISP

Pozdrawiam
  • #4 4174364
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc :)Czy masz schemat ?Wolałbym sobie zrobić programator STK 200/300
  • #6 4174431
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Na elektrodzie znalazlem fajny schemat programatora Jak zbudować prostego MINIbota z Attiny 2313 i mostkiem H-Bridge L293d?Czy bedzie on kompatybilny z Atinny2313 ??Znalazlem tez instrukcje jak podlaczac Attiny do STK 200 ..jakby co totutaj zamieszcze
    Załączniki:
    • stk200.pdf (775.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4174451
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    A czy ten schemat mojego robota w glownym poście jest OK ??

EDIT

Zaktualizowałem schemat .Było kilka błędów takich jak :
    Złe podłączenie 4 diód LED .Zamiast Anody ,katoda była podlaczona do proca ,a Vcc bylo do + baterii .Zmieniłem to.Teraz Vcc jest do proca (anoda) a katoda do GND.

Jeśli nie zauważyliście innych błędów to zaczynam montaż.Jeszcze zobacze co bedzie z silnikami.Mam zamiar użyć zwykłych silników.Koła wezmę z Lego.Musze jeszcze załatwić koncowke dla silników (zębatki).
    Póżniej zaczne prace nad programatorem ,a w koncu włacze Robota :)

Tematu proszę nie zamykać .Po zrobieniu robota sam zamknę.W razie kłopotów będę pisał.
  • REKLAMA
  • #8 4174531
    Decado
    Poziom 21  
    Co do schematu głównego to poco te diody led :?: Pozatym nie sprawdzałem bo niemam chwilowo czasu. Tak będzie kompatybilny.

Niepisz dwóch postów pod sobą użyj opcji edytuj.

Wieczorem sprzwdzę poprawnośc połączeń na schemacie głównym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4175322
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Schemat pełen błędów.

-4 diody LED to zły pomysł, daj lepiej jedną i obowiązkowo rezystor ograniczający prąd

-fototranzystor musi być wstępnie spolaryzowany, poleganie na wewnętrznym pullupie może być zgubną drogą gdyż jego wartość będzie najprawdopodobniej za duża, daj 10K od kolektora do plusa.

-przy kwarcu brakuje kondensatorów, Tiny2313 nie ma wbudowanych, albo zrezygnuj z zewnętrznego takotwania i pozostań przy wewnętrznym, albo dodaj 2 kondensatory 33pF

-Kondensator na zasilaniu 220uF jest nieprawidłowo podłączony powinien być równolegle do zasilania a nie szeregowo z mikrokontrolerem.

-Poza tą dużą pojemnością o której pisałem wyżej, dodaj jeszcze kondensator 100nF który przylutuj jak najbliżej mikrokontrolera (oczywiście równolegle do zasilania mikrokontrolera) dobrze byłoby też dać drugi zaraz przy sterowniku silnika.

-Dla świętego spokoju powinieneś dodać rezystor podciągający wejście RESET(1) do plusa zasilania. Wewnętrzny w środowisku silnie zakłócanym bywa zawodny.

Nie sprawdzałem poprawności połączenia scalaków bo nie pamiętam oznaczeń wyprowadzeń.
  • #10 4177078
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    -To mój błąd.Te 4 diody LED sa dla wyglądu ,ale mogę je usunąć.Zmieniłem ich położenie i umiescowiłem je po tym rezystorze i diodzie LED .One miałyby się włączać od razu ,więc był to zły pomysł na połączenie z procem ..
    -Schematu nie robiłem całkowicie ja ,zmodyfikowałem go tylko .Z tego co widziałem fototrnzystor taki ma byc ..
    -Akurat kondensatory 33pF mam i dodam je do schematu.
    -Nie chciałem sobie robić kłopotów więc Kondensator 220 uF tak podłączyłem.Usunę go ,gdyż na wstępnym schemacie (ten co edytowałem) go nie było.Dodałem go bo taki posiadam w domu. A równolegle to jak wygląda ?Bo wiem jak jest szeregowo ,ale równoległe ??

Schemat zaktualizowałem.Podałem też części na wszelki wypadek :)
  • Pomocny post
    #11 4177176
    Decado
    Poziom 21  
    Rónolegle to plus łączysz do plusa a minus do minusa i masz równolegle.
  • #12 4177214
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Rozumiem.Czyli + kondensatora do + Attiny i - kondensatora do - Attiny ?Oto chodzi ??Czy + kondensatora do + baterii i - kondensatora do - baterii.

A jak rozpoznac ktory to plus , który minus w kondensatorze ??Bo w diodach to wiem (dłuższa anoda a krótsza katoda.Anoda do + a katoda do - ) to samo tyczy sie rezystora.
  • Pomocny post
    #13 4177423
    McRancor
    Oba sposoby są dobre, bo przecież to to samo :)

Odnośnie fototranzystora, nie chodzi o typ fototranzystora, tylko brakuje rezystora podciągającego od kolektora do plusa zasilania, jest to rezystor który polaryzuje fototranzystor.

http://rab.ict.pwr.wroc.pl/dydaktyka/supwa/projects/wojcik/praca2.htm
    Pierwszy obrazek pokazuje o co chodzi.

Na dużych kondensatorach elektrolitycznych minus jest oznaczony na obudowie, kondensatory ceramiczne nie są polaryzowane (nie ważne jak je podłączysz)
  • #14 4183232
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Dzieki ,dzieki ,rozumiem oco chodzi.
    Cytat:
    A tak uciekając od tematu ,to jak podłączyć do tego układu odbiornik poczerwieni ??Chodziło by mi o sterowanie robotem za pomocą pilota ,którego bym zrobił .I skąd mogłbym wziąść schemat nadajnika ??
    Sam sobie na to pytanie odpowiedziałem :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic709624.html

Temat proponowałbym oznaczyć jako "ogłoszenie".
  • #15 4183737
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    czy pilot nie bedzie zaklocac dzialania SHARP GP2D12 ?
  • #16 4186806
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Dokładnie to nie wiem bo nie sprawdzałem ,gdyby jednak zakłocało to lepiej wywalić ten dalmierz .
  • #17 4188933
    McRancor
    Ciągle brakuje tego rezystora przy fototranzystorze.

Podłączyłeś diody LED, 3 czerwone , 2 białe i 1 zieloną, spadek napięcia 3*1,7V + 2 * 3,6V + 1*2,1V = 14,4V??
    Tymczasem dysponujesz napięciem 4,5V, coś tu się nie zgadza i kłaniają się podstawowe prawa fizyki, tak podłączone diody nie zaświecą!

Kondensatory 100nF powinny być dwa. jeden przy L293 drugi przy tiny2313.

O czujniku sharpa pisałem tu:
    http://www.konar.ict.pwr.wroc.pl/uploads/download/raporty/Raport1-bolo.pdf
    i tu o problemach przy jego zasilaniu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic810246.html#4185588

Pomijam fakt że podłączasz czujnik z wyjściem analogowym do wejścia cyfrowego mikrokontrolera. Oczywiście tak podłączony jest kompletnie bezużyteczny, mało tego będzie siał takie zakłócenia że w połączeniu z silnikami wykrzaczą program w procesorze nim jeszcze dobrze działać nie zacznie...

Chcesz żeby temat był przyklejony tymczasem rysujesz schematy w paincie zamiast w normalnym programie EDA i tylko wprowadzasz tym ludzi w błąd.

Zamiast wymyślać piloty, GP2D12 za 40zł i inne wynalazki, zbuduj cokolwiek i porządnie przetestuj, jeśli będzie to miało ręce i nogi to temat zostanie przyklejony, na razie czeka Cię sporo nauki. Najlepiej zacznij od tego robota:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic788519.html
    Zobacz ile pracy kolega bogdan_p włożył w przygotowanie dokumentacji i przetestowanie wszystkiego...
  • #18 4189789
    LoleXP Szondi
    Poziom 11  
    Rozumiem cię Karolu :).Skasowałem te bezuzyteczne diody i fototranzystor .Czujnik tez skasowałem.Teraz schemat powinien być prosty i łatwy w zbudowaniu.Dodałem program.Progam jest pochodzenia robota Mendaxa.Będzie tak samo działać przy tym schemacie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego robota MINIbota opartego na mikrokontrolerze Attiny2313 i mostku H-Bridge L293d. Przedstawiono listę części: Attiny2313 20-pin, kondensator elektrolityczny 220 µF, rezonator kwarcowy 6 MHz, kondensatory ceramiczne 33 pF, mostek H-Bridge L293d, bateria 4,5 V (3x AAA), dwa silniki lub serwa oraz dwa microswitche. Zamieszczono schematy połączeń mikrokontrolera i programatora STK200. W dyskusji poruszono kwestie programowania Attiny2313, wskazując na konieczność użycia programatora ISP STK200/300 kompatybilnego z interfejsem ISP. Omówiono błędy w schemacie, takie jak nieprawidłowe podłączenie diod LED, brak rezystora podciągającego przy fototranzystorze, niewłaściwe podłączenie kondensatora 220 µF (powinien być podłączony równolegle do zasilania mikrokontrolera), brak kondensatorów 33 pF przy rezonatorze oraz konieczność dodania kondensatora 100 nF blisko mikrokontrolera i mostka H-Bridge. Zwrócono uwagę na problem zasilania i podłączenia czujnika SHARP GP2D12, który w schemacie był podłączony do wejścia cyfrowego, co jest nieprawidłowe i może powodować zakłócenia. Ostatecznie autor usunął zbędne elementy, takie jak dodatkowe diody LED, fototranzystor i czujnik, upraszczając schemat. Podano linki do schematów i materiałów pomocniczych oraz omówiono zasady poprawnego podłączania kondensatorów elektrolitycznych i rezystorów podciągających. Projekt ma na celu stworzenie prostego, funkcjonalnego robota z wykorzystaniem popularnych komponentów i programatora STK200.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA