logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Boxer - brak zasilania przekaźników wentylatorów chłodnicy, różnice w chłodnicach

bolek 14 Sie 2007 21:02 4149 4
REKLAMA
  • #1 4178645
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Znajomy kupił szczelone auto i dostał nową chłodnice na wymiane- Pomijam fakt że jest nieco inna (W puszcze siedzą 3 zamiast dwóch- jak w orginale przekaźników). Mniejsza z tym. Wentylatory podłacze pod orginalna instalacje mimo deobnej różnicy wtyczek na wiarakach.
    Napiecie +12 dochodzi do wiatraków, nie ma natomiast +12 które ma zasilać przekażniki.
    Jeśli sprawdzałem ten co trzeba bezpiecznik (pierwszy od prawej, 30A) to jest on sprawny. Z resztą jak go wyciągłem to napiecie dla wiatraków nie znikneło...
    Kabel (+) zasilajacy przekaźniki niknie w instalacji, jeszcze nie miałem okazji iśc za jego śladem. Domyślam sie jednak że skoro nie jest podłaczony do +12 przy wentylatorach to pewnie coś dodatkowo steruje tym napięciem.

Szanowne grono fachowców ma jakieś sugestie?
    Może ktos wyjaśnić jeszcze kwestie różnicy w tych chłodnicach? (tak z ciekawości). Tak jak mówie zamiennik ma w puszcze 3 przekaźniki. Dodatkowo, chłodnica w górnej jej części jak domniemam posiada dodatkowy czujnik, wchodzą do niego dwa jednopinowe kable. Co to ma na celu?
  • REKLAMA
  • #2 4179537
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    Piszesz jakby był tylko jeden model Boxera , a jest ich pełno i są różne rozwiązania jak to u francuzów.
  • REKLAMA
  • #3 4179875
    bolek
    Poziom 35  
    Przepraszam, zapomniałem. 2.5TD 2001
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4179924
    rx7hew
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Musisz znależć ten plus, dwa przekaźniki bo z stopnie prędkości wentylatora, wentylator załącza czyjnik, jest na chłodnicy patrząć od strony silnika na dole po lewej stronie. Na przekaźnik musi iść masa i plus, sprawdż dokładnie bezpieczniki w komorze silnika po prawej stronie, jak nie pomoże to trzeba iść po kablach od przekaźnika idą te przewody dołem chłodnicy często gniją
  • #5 4180396
    bolek
    Poziom 35  
    już zrobiłem, uwalony był bezpiecznik obok akumulatora. Dodatkowo wyszło że od szczału uszkodzone zostały kable idące do... właśnie wiatraków.

Dzięki, zamykam temat
REKLAMA