Kolego TJacek, zależy jaki akumulator zastosujesz, ja proponowałbym np 12V 34Ah taki jaki jest stosowany seryjnie do malucha, bo wiadomą sprawą jest to ,że gdybyś zastosował akumulator o pojemności np. 5Ah taki żelowy, to za dlugo na zgaszonym silniku twój komputer nie pociągnie...
Dodano po 7 [minuty]: Chociaż muszę się tu troszkę poprawić ze względu na to że zapomniałem że przecież dioda będzie pozwalać komputerowi na pobieranie prądu z obu akumulatorów

, ponieważ ona ma za zadanie by prą nie płynął w strone dużego akumulatora,nie pozwalając korzystać rozrusznikowi z dodatkowego akumulatora

ale na wszelki wypadek to zastosuj akumulator kwasowy, a nie żelowy bo te żelowe nie lubieją dużego prądu ładowania... tzn. że w zależności od mocy alternatora w twoim aucie mogło by się tak stać , że akumulator żelowy zostałby przeładowany i by spuchł abo i nawet eksoplodowł ,więc polecam akumulator kwasowy

Pozdrawiam
Dodano po 6 [minuty]: Co do drukarki na 30V to poszukaj gdzieś w internecie schematu na przetwornicę np. 2x15V - tzn. symetrycznie 15V czyli międzyszcytowo będziesz miał 30V i myślę że będzie po kłopocie
Kolega robił kiedyś taką do wzmacniacza , ponieważ potrzebował zasilanie symetrycznie 15V ,ale to było dawno temu i nie mam już z nim kontaktu( to było w czasach szkolnych

) ,bo gdybym miał z nim kontakt to załatwiłbym tobie schemat takiej przetwornicy
Pamiętam że był tam jakiś generator 2 tranzystory kilka elektrolitów no i serce przetwornicy Transformator z zasilacza komputerowego ATX, ale to był taki specyficzny trafo ponieważ wychodził z niego tzw. "odczep" ale schematu niestety nie pamiętam

Powodzenia życze i wrazie wątpliwości pytaj smiało