logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie logiczne dysku PATA z szyfrowana partycja

WildHunter 20 Sie 2007 13:56 14326 57
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać zniknięte partycje z dysku PATA, w tym zaszyfrowaną partycję TrueCrypt, po uszkodzeniu logicznym MBR?

Najpierw spróbuj odbudować wpisy partycji w MBR narzędziem TestDisk, bo potrafi ono przeskanować dysk, odnaleźć zagubione partycje i wpisać je z powrotem do MBR, a zawartość partycji ani jej format nie mają dla niego znaczenia [#4196393][#4196897] Przed jakąkolwiek operacją zrób kopię posektorową albo przynajmniej zrzut pierwszych 100 sektorów (LBA 0–99), żeby w razie błędu móc wrócić do stanu wyjściowego [#4244187][#4196970] Jeśli dysk ma ponad 137 GB, Windows XP bez SP2 nie zapewni 48-bit LBA, więc aktualizacja do SP2 jest potrzebna do poprawnego dostępu do całości pojemności [#4196500][#4196822] W przypadku partycji TrueCrypt odzyskanie jest możliwe, jeśli jej nagłówek nie został uszkodzony ani nadpisany; wtedy sama szyfrowana partycja nie jest przeszkodą dla odbudowy tablicy partycji [#4196983] Przy partycjach logicznych w extended trzeba odbudować cały łańcuch wpisów, a nie tylko pojedynczy wpis w MBR [#4200806][#4206266]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4196289
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam Panstwa

Dysk to 300GB Seagate Barracuda 7200.8 z interfejsem PATA (parallel Ata) i 8 MB cache - zawsze chlodozny radiatorem z pasta termoprzewodzaca i duzym wirnikiem.

Dysk dzialal na kablu USB2IDE podpiety do padajacego laptopa. Laptop sie zawiesil w czasie przegrywania danych z dysku laptopowego na zewnetrzny(ten ktory padl).

Po padzie wszystkie partycje zniknely, widac pod win XP tylko jedna partycje na ktora nie da sie wejsc, ona rowniez nie ma rozmiaru itp itd.
    Partition Magic widzi partycje zolta i okresla ja mianem 300GB BAD.

Poki co opis jest podobny to dziesiatek pozostalych, i niby ze wystarczy podlaczyc kolejna 300GB czysta i Easy Recovery pro odzyska dane z utraconej partycji kopiujac na dodatkowy dysk.

Wszystko by bylo cacy tylko ze jedna z partycji to 100GB waznych danych zaszyfrowanych programem TrueCrypt i 512bitowym szyferm AES-EBU.

Partycje to:
    glowna 50
    w logicznej sa rozszerzone: 70, 80, 100 z szyfrowaniem (wszystkie NTFS oprocz szyfrowanej rzecz jasna)

Tu zaczynaja sie schody. Program TrueCrypt pozwala na utworzenie calej partycji zaszyfrowanej, lub jednego wielkiego zaszyfrowanego pliku na partycji ntfs. (na fat32 100GB plik nie jest mozliwy)

Easy Recovery poradzilby sobie z plikiem zaszyfrowanym na partycji NTFS bo to la niego bylby zwykly duzy plik z naglowkiem itp itd, ale czy sobie poradzi z zaszyfrowana partycja?

Czy ma ktos jakies doswiadczenie? Czy ktos mi moze pomoc? Pewna duza firma (nie podaje nazwy zeby nie bylo reklamy, ta firma i tak ma za duza reklame) <zmiany dokonalem poniewaz kolega okzo oskarza mnie o reklame a tego chce uniknac> zada 2000-4000zl za odzysk tego. (dysk nie jest uszkodzony elektronicznie i mechanicznie, tu jest tylko logiczny problem) Wg mnie to troche duzo jak za kilka bajtow wpisanych w MBR (bo chyba tu jest zapisany podzial na partycje)

Prosze o porady. Jezeli ktos wie jak wyglada poczatek i koniec partycji to czy moglby mi pomoc w poprawieniu tego drobnego uszkodzenia logicznego?

Moderowany przez Mikippp:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4196393
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    W tym wypadku pownien wystarczyć program "TestDisk" (wer. pod Windows) Potrafi on zeskanować dysk w poszukiwanu partycji i naprawić MBR. Jeśli kolega będzie miał problem z jego znalezieniem, umieszczę link do niego (program ma status freeware)

Ps. Dla programu nie ma znaczenia zawartość partycji, jej format itd.

Link do programu -> http://multies.za.pl/download/testdisk-6.3.rar
  • REKLAMA
  • #3 4196500
    WildHunter
    Poziom 17  
    @Radysh
    Widze ze kolega ma duza wiedze i zglebiony problem. Programik zassalem. Niesty jest problem z adresowaniem duzych dyskow.

"Hard Disk seems to be larger than 137GB. Support for 48bits LBA is needed to get access to disks greater then 137GB. Update windows to support 48LBA (min win 2k sp4 or XP sp2)"

Problem polega na tym ze mam win xp bez sp 1, wlasnie sciagam sp2, niestety nie wiem czy mi to pomoze bo moja antyczna plyta glowna epox 8k7a+ ma kontroler ata 100 (24 bitowe adresowanie tylko) wiec jest ograniczenie w sprzecie

Myslalem tez czy uzyc kabla usb2ide (48bit LBA) ale moja plyta glowna ma tylko USB1.1 wiec troche by to trwalo...

Czy polecasz zrobic kobie zapasowa dysku po sektorze zanim sie uzyje tego nazedzia do przywracania MBR? Pozdrawiam i Dzieki za porade
  • #4 4196595
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    WildHunter napisał:
    Problem polega na tym ze mam win xp bez sp 1, wlasnie sciagam sp2, niestety nie wiem czy mi to pomoze bo moja antyczna plyta glowna epox 8k7a+ ma kontroler ata 100 (24 bitowe adresowanie tylko) wiec jest ograniczenie w sprzecie

SP2 pomoże koledze. Też tak miałem z dyskiem 320GB, SP2 pomógł.
  • #5 4196822
    Radysh
    Poziom 27  
    Dokładnie tak, jak napisał kolega K!lleR.
    Wina leży tylko i wyłącznie po stronie Wndows`a i SP2 pomoże ;)

Kopii zapasowej MBR raczej nie ma sensu robić, skoro jest on "padnięty". Przy pomocy TestDisk`a z pewnością uda się przywrócić partycje. Co prawda obsługa jest mało intuicyjna(? :) ) ale wystarczy czytać komunikaty by po chwili biegle się nim posługiwać.
    W razie czego proszę pisać na forum, lub priva. Pomogę z chęcią.
  • #6 4196879
    WildHunter
    Poziom 17  
    Czy polecacie pozyczyc/kupic jakis dodatkowy dysk 300 by zrzucic obraz dysku przed ta ryzykowna operacja?

Czy ta operacja jest ryzykowna? Inaczej mowiac czy ten programik nie zniszczy wiecej niz jest zniszczone? Wyglada Dosowo a takie programy zwykle sa robione solidnie.

Wg mnie to troche jazda na cieknim lodzie, bo jak naprawa MBR przesunie partycje to TrueCrypt moze nie zalapac ....

thx i pozdrawiam
  • #7 4196897
    Radysh
    Poziom 27  
    WildHunter napisał:
    Czy polecacie pozyczyc/kupic jakis dodatkowy dysk 300 by zrzucic obraz dysku przed ta ryzykowna operacja?

Czy ta operacja jest ryzykowna? Inaczej mowiac czy ten programik nie zniszczy wiecej niz jest zniszczone? Wyglada Dosowo a takie programy zwykle sa robione solidnie.

Wg mnie to troche jazda na cieknim lodzie, bo jak naprawa MBR przesunie partycje to TrueCrypt moze nie zalapac ....

thx i pozdrawiam

Program który poleciłem nie zrobi nic poza odnalezieniem partycji i wpisaniem ich do MBR. Wystarczy tylko rozważnie go używać. Użycie opcji Analyse odnajdzie "zabłąkane" partycje, które potem wpisujemy (Write) w MBR. Jeśli jakakolwiek opcja budzi kolegi wątpliwości, lepiej nie używać.

Niech kolega zeskanuje dysk (Analyse - trochę potrwa) i sprawdzi czy znalazł zagubione partycje. Potem wystarczy je dodać i po kłopocie.

W razie wątpliwości. Nazwy odnalezionych partycji będą takie jak nazwano je pod windozą.
  • #8 4196970
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Kolego WildHunter, zrób kopię LBA 0-100 i wystaw gdzieś (czy to na forum, czy na jakiś upload). Popatrzymy i poradzimy, co z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #9 4196983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 4196984
    WildHunter
    Poziom 17  
    @msthhk
    ok, jak to zrobic?

@okzo
    Nie pomylilem sie, chodzilo o ZL. Z pylem, pluskianiem sie i oczami nie rozumiem.
  • #11 4197015
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Na przykład MHDD i komenda ATOF.
  • #12 4197142
    Radysh
    Poziom 27  
    Nie rozumiem nad czym kolega WildHunter kontempluje? TestDisk potrafi znaleść partycje i informuje o tym użyszkodnika ;) Potem poprostu decydujemy, czy chcemy zapisać je do MBR czy nie. Grzecznie też pyta, czy zrobić kopię owego...
    Program nic nie robi bez wyraźnego potwierdzenia usera.
  • #13 4200549
    WildHunter
    Poziom 17  
    Czesc
    1.MHDD ma problem z wykryciem mojego dysku
    primary port !f0h is disabled. nie potrzebuje odblokowywac bo ten dysk dziala
    3. port 170h secondary controler - po tym gdy wciskam 3 i wpisuje id lub eid to zwraca mi - drive is not ready
    5. port 100h P-3000 board - jak wciskam 5 i potem id i eid to skutek taki sam jak przy 3
    Jak widzimy wykrylo 2 partycje - tylko :-(
    Druga partycja konczy sie na:23066,254,63
    pomnozylem:369102132, poniewaz sektor ma 512bajtow to jestesmy na 188GB
    Czy dobrze wnioskuje, ze to tutaj (na 369102133 sektorze) zaczyna sie 100GB (99,7) partycja zaszyfrowana ktora nie wykryl program?

Co zrobic zeby program widzial 4 partycje ktore zniknely?
    Co zrobic zeby TrueCrypt ruszyl wspolpracowal z odzyskana partycja zakodowana?

Dlaczego wykrylo tylko 2 partycje NTFS skoro byly 3 NTFS?
    Gdzie jest jeszcze jedna partycje NTFS?

Czy dobrze widze ze te 2 partycje sie pokrywaja?
    Poczatek drugiej partycji 12120 1 1 jest gdzies w srodku pierwszej partycji pomiedzy jej poczatkiem i koncam (tak mi przynajmniej wynika z iloczynow)

ps. File list - wykrywa tylko pliki na pierwszej zaznaczonej tu partycji, na drugiej nie ma zadnego pliku ani katalogu

Czy mam szanse odtworzyc 4 partycje tak jak byly?
    ratuje ludzie!
    z gory dzieki i pozdrawiam

:?: "zrob kopie LBA 0-100" czy chodzi o poczatkowy obszar dysku? czy wystarczy jak pokaze screenshota z HexEdita lub czegos podobnego z poczatkowego obszaru dysku?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #14 4200737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4200768
    WildHunter
    Poziom 17  
    Prosze
    Co z tego wynika?
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:
  • Pomocny post
    #16 4200806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4201224
    WildHunter
    Poziom 17  
    W sektorze 63 czyli tam gdzie sie zaczyna partycja terazniejsza sa same zera
    Wydaje mi sie ze w tym miejscu konczy sie partycja szyfrowana
    , a jak znalezc gdzie sie ona zaczyna?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę...

• #18 4201264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4201298
    WildHunter
    Poziom 17  
    Jednak - poprawilem powyzszy post

btw.
    Poniewaz TestDisk polegl czesciowo czy jest jakis sposob zeby wiedziec gdzie konkretnie zaczynaly sie partycje a gdzie konczyly?
    Jak stworzyc partycje TrueCryp?
  • #20 4201318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4201425
    WildHunter
    Poziom 17  
    okzo napisał:

kolega , musi byc tak jak kolega podal 0 mbr 63 bootntfs ostatni sektor tej partycji bootcopy , nastepny boot extended +63 boot ntfs ostatni boot copy tej partycji, nastepny boot ntfs kolejnej i ostatni bootcopy tej, i juz kolejny zaszyfrowana .

Nie rozumiem.
    0 sektor - mbr - tu sa zapisane informacje o partycjach
    mam racje?
    63 sektor - to jest zapisana boot informacja o 1 partycji NTFS
    mam racje?
    Co to jest bootcopy?

Potem jest partycja extended na ktorej sa partycje rozszczerzone?
    Ale jak to znalezc?
    Skad mam wiedziec gdzie sie konczy jedna partycja, a zaczyna inna?
    I jakto recznie wpisac do mbr?
  • #22 4201452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4201613
    WildHunter
    Poziom 17  
    Czy stara pierwsza partycja rowniez zaczynala sie w 63 sektorze?
    Czy kazda partycja NTFS utworzona "od poczatku dysku" zaczyna sie w 63 sektorze?
    Dziekuje za link, przeczytanie wszystkiego troche mi zajmie bo mam wielkie braki.

pozdrawiam:-)
  • #24 4201632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4201667
    WildHunter
    Poziom 17  
    Czy kolega wie jak rozpoznac poczatek partycji zaszyfrowanej przez TrueCrypt?
    Koniec partycji 1 i poczatek 2 nie jest stalym miejscem, podobnie koniec 2 i poczatek 3, i podobnie koniec 3 i poczatek 4.
    Nie wiem gdzie zaczyna sie partycja extended.
    Nie wiem gdzie i jak to zapisac.
    Wlasnie czytam o MBR i NTFS.
  • #26 4201689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4201697
    WildHunter
    Poziom 17  
    Po to zeby odzyskac dane z partycji zaszyfrowanej:-)
  • #28 4201784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 4202719
    Radysh
    Poziom 27  
    okzo napisał:
    Jeśli mbr 0, 63 boot ntfs lub boot fat32 itd. dlatego, że to wszystko są stałe liczby.
    Tylko posiadając je można odbudować wirtualnie najpierw struktura dysku.
    Dlatego nie jest potrzebny ani testdisk ani jakiś jeszcze soft dla naprawiania partycji.
    Poprawiłem TJT

Jeśli ktoś chce pisać ołówkiem epopeję, bez gumki... czemu nie? Ja użyłbym choć maszyny do pisania (testdisk), albo komputera z drukarką.

Ps. Mam wrażenie, że program pracujący pod konsolą budzi wśród użyszkodników jakąś odrazę... Syndrom windosowskiego GUI czy "cóś".?

Acha. Praktycznie można być pewnym, że jeśli "pogrzebie" się nieudolnie w MBR`rze to padnie do końca jego struktura.
    Odsyłam do własnych postów w tym temacie. Wyszuiwarka powinna je znaleść.
  • #30 4202748
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda 7200.8 300GB PATA z partycjami NTFS, w tym jedną 100GB zaszyfrowaną TrueCrypt (AES-512bit), utracił widoczność partycji po awarii podczas kopiowania danych przez USB2IDE. Windows XP widzi tylko jedną uszkodzoną partycję bez rozmiaru. Narzędzie Partition Magic wskazuje partycję jako BAD. Zalecane jest użycie programu TestDisk do skanowania i naprawy MBR, który potrafi odnaleźć i przywrócić partycje bez względu na ich format czy szyfrowanie. Problemem jest ograniczenie 24-bitowego adresowania ATA w płycie głównej Epox 8K7A+ oraz brak wsparcia 48-bitowego LBA w Windows XP bez SP2, co utrudnia dostęp do dysków powyżej 137GB. Aktualizacja do SP2 jest konieczna. Przed operacją naprawczą sugerowane jest wykonanie kopii sektorowej dysku na dodatkowy nośnik, aby zabezpieczyć dane. Dyskusja obejmuje szczegółową analizę struktury MBR, tablicy partycji, sektorów boot NTFS i boot copy, a także problemów z odnalezieniem partycji rozszerzonej i logicznych, w tym zaszyfrowanej. Użytkownik uczy się interpretować dane z WinHex i MHDD, analizuje offsety sektorów, rozmiary partycji i ich wzajemne położenie. Poruszono kwestie techniczne dotyczące zapisu partycji w MBR, różnic między partycjami primary, extended i logicznymi oraz specyfiki TrueCrypt jako systemu szyfrowania działającego na partycjach NTFS. Wskazano na konieczność precyzyjnego wpisania parametrów partycji do MBR, aby odzyskać dostęp do zaszyfrowanej partycji. Wskazano także na ryzyko uszkodzenia danych przy nieumiejętnym użyciu narzędzi do naprawy MBR. Dyskusja zawiera liczne linki do materiałów edukacyjnych i narzędzi freeware, a także zalecenia dotyczące ostrożności i wykonywania kopii zapasowych przed próbą naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA