logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki gramofon do 70 zł? Rodzaje i obsługa dla początkujących

Danielnis 20 Sie 2007 23:18 17866 95
Najlepsze odpowiedzi

Jaki sprawny gramofon kupić za około 70 zł i jak go poprawnie obsługiwać jako początkujący?

Za około 70 zł najlepiej szukać używanego Bernarda; czasem da się go znaleźć w tej cenie i będzie to znacznie lepszy wybór niż tani Artur czy Mister Hit [#4204596] [#4208417] Mister Hit to najtańszy, prymitywny gramofon z wkładką piezoelektryczną i bez regulacji ciężaru ramienia, więc nie poleca się go do normalnego słuchania płyt, bo może je niszczyć [#4204558] [#4204596] Przy obsłudze ustaw gramofon idealnie w poziomie, wyważ ramię ciężarkiem z tyłu, ustaw „0”, a potem nacisk na 2 g dla MF100 albo 1,5 g dla MF104; antyskating ustaw na tę samą wartość [#4272698] Gramofon podłącz do wejścia PHONO/MM we wzmacniaczu; jeśli go nie ma, potrzebujesz przedwzmacniacza RIAA, a połączenie DIN/chinch można zrobić przez adapter albo przelutowanie przewodów [#4219563] [#4220734] [#4341890] [#4347428] Przy zakupie od razu sprawdź stan igły, bo zużyta może uszkodzić płyty, a jeśli jest wątpliwa, lepiej ją wymienić; dla wkładek MF100–MF104 szukaj odpowiednich igieł [#4237661] [#4239987] [#4364602]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 4333218
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Z prążkami jest tak jak piszesz.
    Jeżeli masz przejściówkę, w czym problem? Przyznam, że nie rozumiem pytania. Podłączasz 2 chinche do wejścia PHONO we wzmacniaczu i powinno być OK.
  • REKLAMA
  • #62 4341713
    Danielnis
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    znaczy ja nie mam przejściówki tylko mam ten wtyk din.. on ma mozliwość podłączenia kabelków rozkładając go i mam też takie 2 chimche do podłączenia kabelków ./... tylko jak je podłączyć..??
  • REKLAMA
  • #63 4341890
    Pablo1964
    Moderator
    Najlepiej zaopatrz się w przejściówkę DIN/chinch. Widzialem na allegro.
  • #64 4343594
    michtat
    Poziom 11  
    Witam.
    Podłącze się pod temat, bo mam podobny problem. Wczoraj nabyłem bernarda 434. Powiedzcie mi jak go podłączyć do amplitunera Yamaha rx-v530. Czy ten amplituner posiada takie wejście? Niestety jestem w tym temacie zielony, tak więc proszę o pomoc. Czy gdy nie ma takiego wejścia to jak np podłącze pod wejście AUX to coś się stanie?

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc
  • #65 4343674
    Pablo1964
    Moderator
    Będzie bardzo niski poziom dźwięku. Wzmacniacz powinien mieć wejście PHONO. Jeżeli nie ma, należy użyć przedwzmacniacza. Niedawno na HDTV forum sprzedawca oferował je po ok. 30 zł/szt.
  • #66 4343749
    michtat
    Poziom 11  
    Mógłbyś podać jakiś link, namiar, bo nie mogę znaleźć.

Pozdr
  • #68 4343991
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Danielnis napisał:
    znaczy ja nie mam przejściówki tylko mam ten wtyk din.. on ma mozliwość podłączenia kabelków rozkładając go i mam też takie 2 chimche do podłączenia kabelków ./... tylko jak je podłączyć..??

Witam Danielnis widzę że masz problemy z prostymi rzeczami . Kabelek ten który wychodzi z gramofonu składa się z dwóch przewodów ekranowanych wprowadzonych do jednej wtyczki din. Odlutuj wtyczkę przetnij wzdłuż kabelek aby rozdzielić na dwa osobne, po obraniu z izolacji na wierzchu masz ekran a żyła w środku to sygnałowy. Przylutowywujesz wtyczkę typu chincz w środek wtyczki lutujesz sygnałowy a do zewnętrznego punktu wtyczki lutujesz ekran. Tyle całej filozofii z drugą wtyczką robisz to samo.
    Pozdrawiam i życzę miłego słuchania płyt Zbyszek
  • #69 4344287
    michtat
    Poziom 11  
    Pablo1964 napisał:
    http://www.hdtv.com.pl/forum/
    Kontaktuj się z forumowiczem o nicku blackninja.

dzięki za kontakt. Niestety gość chce 70zł.
  • #70 4344375
    Pablo1964
    Moderator
    Widocznie zdrożały. Poszukaj na allegro. Ale z tego co wiem, ciężko będzie kupić taniej niż u niego. Albo posłuchaj Zbyszka - dobrze radzi.
  • #71 4345330
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    michtat napisał:
    Mógłbyś podać jakiś link, namiar, bo nie mogę znaleźć.

Pozdr

Witaj tutaj podaję ci link na kit elektroniczny do złożenia przedwzmacniacza do gramofonu z korekcją RIAA(cena 22,5zł). Jeśli sam nie potrafisz polutować to znajdź jakiegoś kolegę elektronika który ci to polutuje. Pozdrawiam Zbyszek
    http://www.nikomp.neostrada.pl/zestawyN/N-098.htm
    Tutaj drugi na tranzystorach:
    http://www.nikomp.neostrada.pl/opisy/ZEWJ0/ZEWJ0710.htm
  • #72 4347215
    michtat
    Poziom 11  
    Dzięki Panowie za podpowiedzi. Chyba zdecyduje się na kit, tylko nie bardzo mam kogoś kto mi to poskłada....

Powiedzcie mi jeszcze tylko jaki zasilacz do tego ma iść?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #73 4347428
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    michtat napisał:
    Dzięki Panowie za podpowiedzi. Chyba zdecyduje się na kit, tylko nie bardzo mam kogoś kto mi to poskłada....

Powiedzcie mi jeszcze tylko jaki zasilacz do tego ma iść?

Pozdrawiam

Witam w opisie kitu pisze stabilizowane 12v.
    Natomiast jeśli chodzi o polutowanie tego kitu jeśli tylko umiesz lutować i masz czym to nawet laik według opisu sobie poradzi ze zmontowaniem tego układu. Tak że spróbuj samemu a będzie cię to bardziej cieszyć że sam złożyłeś zestaw niż jakbyś najlepszy kupił gotowy. Układ nie wymaga regulacji jeśli tylko się nie pomylisz przy wlutowywaniu odpowiednich elementów to wszystko ci ruszy bez problemu.
    Pozdrawiam Zbyszek
  • #74 4347790
    Danielnis
    Poziom 16  
    Do Zbigniewa Gogulskiego: źle mnie zrozumiałeś. Ja mam wtyk din i do niego musze przylutowac kabelki i wtedy bede miał przejściówke( spójrz na zdjęciu-takie cos mam)..
    i mi chodzi o to które wejście w dinie do jakiego chincha..
    Załączniki:
    • Jaki gramofon do 70 zł? Rodzaje i obsługa dla początkujących AAA.jpg (212.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #75 4347793
    Danielnis
    Poziom 16  
    czyli który z 5 połączeń w dinie do sygnału chincha..?? rozumiesz??

Dodano po 1 [minuty]:

chinch mam rozkręcany i tam moge podłączyć kabelki a z wtyku din mam wyjmowane wnętrze i wtedy lutuje kabelki
  • #76 4348043
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Narysowałem na szybko połączenia wtyku damskiego din jak lecą wyprowadzenia do poszczególnych kanałów
    Załączniki:
    • Jaki gramofon do 70 zł? Rodzaje i obsługa dla początkujących schemat wtyczki połączeniowej do gramofonu.JPG (12.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #77 4351108
    Danielnis
    Poziom 16  
    dzięki.. już polutowane, tylko na płyte czekać .. dzisiaj albo jutro juz sprawdze
  • #78 4352949
    Danielnis
    Poziom 16  
    wczoraj już sprawdziłem.. działa tylko straszne trzaski miałem ale to dlatego że płyta była zjechana nieźle.. kupiłem już płyte na allegro nówkę
  • #79 4353045
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Jak oceniasz brzmienie poza oczywiście trzaskami(wzmacniacz Sansui tj. podawałeś a kolumienki jakie?)
  • #80 4356686
    Danielnis
    Poziom 16  
    znaczy płyta jest bardzo porysowana ale też stara-ma napewno ponad 20 lat.. wiec ciężko mi to określić..
    kolumny to tonsile, maja niecaly rok
  • #81 4357561
    Pablo1964
    Moderator
    Wiele zależy od stanu technicznego igły - pisałem o tym wcześniej.
  • REKLAMA
  • #82 4362504
    michtat
    Poziom 11  
    Koledzy powiedzcie mi co sądzicie o GS461. jak to się sprawuje, jak to się ma np do bernarda GS434?

pozdrawiam

Kupilem właśnie ten gramofon. Stan jest super, ale okazało się że złamana jest igła. Czy jak mam wkładkę mf104 to muszę taką igłę kupić, czy np od innego modelu jest zamienna np mf102?
  • #83 4364602
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    michtat napisał:
    Koledzy powiedzcie mi co sądzicie o GS461. jak to się sprawuje, jak to się ma np do bernarda GS434?

pozdrawiam

Kupilem właśnie ten gramofon. Stan jest super, ale okazało się że złamana jest igła. Czy jak mam wkładkę mf104 to muszę taką igłę kupić, czy np od innego modelu jest zamienna np mf102?

Odnośnie wkładek i igieł temat był już parokrotnie poruszany tylko przypomnę parzysty numer wkładki to muszą igły być też z numerem parzystym. Nieparzysty numer to igła też z numerem nieparzystym. Jeżeli masz uszkodzoną igłę może warto zastanowić się nad wymianą całej wkładki na wkładkę firmy audiotechnica . Pisali koledzy w poprzednich postach że dźwięk z nich jest o niebo lepszy niż z wkładek polskich. Natomiast jeśli chodzi o gramofon to w tej chwili nie kojarzę go jak wygląda jak masz zdjęcie to zamieść , ale jeżeli ramię ma podobne do bernarda talerz też to myślę że jest w porządku. Pozdrawiam Zbyszek
  • #84 4365092
    michtat
    Poziom 11  
    A jeszcze jedno pytanie. Od razu przepraszam, bo pewnie dla wielu z was pytanie jest banalnie proste. Czy da się zamontować jakiś zamiennik wkładki mf-104, tak żeby dało się podłączyć gramofon bez przedwzmacniacza?

Pozdrawiam
  • #85 4365198
    Pablo1964
    Moderator
    Nawet o tym nie myśl. Bez przedwzmacniacza można podłączyć tylko wkładkę ceramiczną - taką, jaka była stosowana m.in. w gramofonach Bambino.
  • #86 4365697
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    michtat napisał:
    A jeszcze jedno pytanie. Od razu przepraszam, bo pewnie dla wielu z was pytanie jest banalnie proste. Czy da się zamontować jakiś zamiennik wkładki mf-104, tak żeby dało się podłączyć gramofon bez przedwzmacniacza?

Pozdrawiam

Kolega Pablo dobrze ci pisze ja natomiast nie rozumiem w czym masz problem z tym przedwzmacniaczem. Dla posłuchania płyty z naprawdę dobrą jakością dźwięku warto trochę zainwestować i w dobrą wkładkę i ten przedwzmacniacz którego jak sądzę nie masz. Później jak posłuchasz jaka różnica w dźwięku analogowym jest od tego co do tej pory sluchałeś to nagrodzi ci te wyrzeczenia. Pozdrawiam Zbyszek

Dodano po 7 [minuty]:

Tutaj na allegro masz gotowy przedwzmacniacz z zasilaczem za 59zł
    http://www.allegro.pl/item252998872__gramofonowy_przedwzmacniacz_przejsciowka_.html

Dodano po 5 [minuty]:

Tutaj masz link na allegro na wkładkę Audio-technica pasującą do gramofonu jaki masz:
    http://www.allegro.pl/item253719204_hit_audio_technica_at_95_e.html

Dodano po 53 [sekundy]:

Na tej stronie masz parametry wkładki:http://www.lpgear.com/Merchant2/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=LG&Product_Code=ATC95E&Category_Code=A3
  • #87 4368878
    Danielnis
    Poziom 16  
    mam problem.. bo talerz mam nierówny i igła przeskakuje na bok.. jak można temu zaradzić.. a oprócz tego to chyba jednak igła troche jest zuzyta bo sa male trzaski a na jednej piosence to nawet wieksze takie nie za głosne ale non-stop.. bo plyta to nowa jest.. a co z tym talerzem zrobić??
  • #88 4368927
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Po pierwsze talerz nie może być nierówny. Może natomiast być gramofon krzywo ustawiony albo możesz mieć płytę skrzywioną i ona faluje. Sądzę jednak że gramofon masz niewypoziomowany i dlatego tak ci się dzieje. Jeśli chodzi o te trzaski to jednak sądzę że to wina płyty a nie igły. Sam też kupiłem niedawno " nowe płyty" jedna z nich okazała się totalnie wykończona co ciekawe na pierwszy rzut oka nie było nic na jej nawierzchni widać. Kupiłem od pana z allegro który twierdzi że ma nówki ,które kiedyś ze sklepu wróciły do hurtowni a on jako sprytny Polak kupił je w większej ilości i teraz na nich robi kokosy. Po sprawdzeniu reszty płyt a kupiłem ich 9 sztuk okazało się że te "nówki" to są tylko z nazwy każda praktycznie miała jakieś wady. Kupowałem na allegro wcześniej używane ale w idealnym stanie i powiem ci że z nimi nie miałem żadnych problemów i żadnych trzasków.
  • #89 4372297
    Danielnis
    Poziom 16  
    gramofon stoi w poziomie... widać poprostu jak płyta faluje ale nie tylko płyta bo sam talerz jak sie spojży to tez nierówno sie kreci.... i na tych falach czesto igła przeskakuje i to jest wnerwiające.. jak jest talerz metalowy a w środku jest pomalowany na czarno tam gdzie sie tą gume kladzie to widać jakby ten talerz tam źle zrobiony był , bo na pewnej długości ta część pomalowana na czarno jest wgłębiona o jakies 2mm bardziej
  • #90 4372619
    Pablo1964
    Moderator
    Nie chcę być złym prorokiem ale w takim przypadku konieczna jest wymiana talerza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru gramofonu w budżecie około 70 zł oraz podstawowej obsługi sprzętu dla początkujących. Wskazano, że za taką kwotę trudno kupić solidny, sprawny gramofon, lepiej dołożyć i nabyć modele polskie, takie jak Unitra Bernard, Daniel lub Adam, które cechują się napędem paskowym lub bezpośrednim, regulacją antyskatingu i ciężaru ramienia oraz stosowaniem wkładek MF100-MF105. Gramofony z wkładką piezoelektryczną (np. Artur, Mister Hit 71) są mniej trwałe i mogą uszkadzać płyty. Zalecane jest unikanie tanich gramofonów bez regulacji nacisku igły. Wskazano na konieczność posiadania wzmacniacza z wejściem phono (magnetoelektrycznym) lub zastosowania przedwzmacniacza korekcyjnego RIAA, który można kupić lub złożyć samodzielnie. Omówiono różnice między wkładkami MM (moving magnet) i MC (moving coil) oraz ceramicznymi, podkreślając, że ceramiczne nie wymagają przedwzmacniacza, ale mają gorszą jakość dźwięku. Poruszono temat ustawiania nacisku igły (1,5-2 g dla MF100/MF104) i regulacji antyskatingu, które są kluczowe dla prawidłowego działania i ochrony płyt. Wskazano na problemy techniczne, takie jak nierówny talerz powodujący przeskakiwanie igły, co może wymagać wymiany talerza lub dokładnego wypoziomowania gramofonu. Podkreślono znaczenie wymiany igły po zakupie oraz ostrożność przy wyborze płyt, gdyż zużyte płyty generują trzaski i mogą uszkodzić igłę. Wskazano także na konieczność odpowiedniego podłączenia kabla DIN do chinch oraz na dostępność części zamiennych i wkładek, w tym wkładek firmy Audio-Technica jako lepszej jakości zamiennika. W końcowej części dyskusji potwierdzono, że gramofon Unitra Daniel jest wart zakupu, pod warunkiem posiadania wzmacniacza z wejściem phono, a dobór kolumn zależy od wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA