logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować samopowtarzalny kierunkowskaz w samochodzie?

sciacho 21 Sie 2007 17:45 2574 8
REKLAMA
  • #1 4200593
    sciacho
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Miałem niedawno przyjemność przejechania się samochodem który fabrycznie był wyposażony w takie cus:?: jak w temacie.
    Działało to tak ,że: po muśnięciu wajchy migacza ( krótkie włączenie powiedzmy na max 0,5s) kierunkowskaz mignoł trzy razy, mimo iż wajcha była już w stanie "spoczynku" .
    Chciałbym coś takiego zamontować u siebie w samochodzie i zastanawiam się jak to najprościej wykonać .

Myślę że można to zrobić za pomocą układu logicznego który zliczał by ile razy migacz został włączony za pomocą wajchy i np. jeżeli liczba ta jest <2 to następowało by automatyczne powtórzenie załączenia migacza powiedzmy 3 razy.
    W przypadku włączenia migacza na stałe czyli po włączeniu mrugnieć jest >2 to kierunkowskaz zostałby włączony aż do momentu mechanicznego ( przełącznik) powrotu wajchy w stan "spoczynku".

Myślę że taki układ może się przydać każdemu kto lubi majsterkować przy swojej "furze". Piszcie , może razem stworzymy coś prostego i praktycznego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4200916
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    W prosty sposób na układzie cd4060 można uzyskać dwa lub cztery powtórzenia, trzy niestety nie. Dobierając odpowiednie elementy C i Potencjometr , można łatwo wyregulować częstotliwość błysków. Po naciśnięciu START układ na wyprowadzeniu nr 6 zmienia stan 0,1,0,1,0,1,0,1,i tutaj gdy nastąpi znów 0 to na nr 15 pojawi się pierwszy 1, która zablokuje generator ( reset 12). Gdy ponownie naciśniemy start układ zaczyna od nowa.
    Załączniki:
    • trzy sygnały.djvu (14.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4200968
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Widzę że kolega się przejechał T5, tam kierunkami steruje komputer.
  • REKLAMA
  • #4 4201062
    sciacho
    Poziom 18  
    Też zaczołem kombinować z przerzutnikiem SR ale nie wiem czy będę to kontynuował. Z Twojego pomysłu wynika ,że migacz podłączymy bezpośrednio do wyjścia 6, ja natomiast wolałbym nie ingerować tak daleko w elektronike samochodu bo nie wiem na co po drodze trafie.

Przecież wystarczy ,że mamy układ który otrzymawszy na wejściu sygnał (napięcie) 12V krócej niż <1s poda na wyjściu sygnał 12V przez powiedzmy 6s.
    A w przypadku pełnego włączenia 12V dłużej niż >1s na wyjściu utrzyma sygnał aż do nr. resetu.

Mógłbyś mi jeszcze podesłać wygląd wewnętrzny tego CD4060, wdzięczny.

:idea: A SAMOCHODZIK KTÓRYM SIĘ karnołem ZWIE SIE FORD FOCUS
  • REKLAMA
  • #6 4201269
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    A gdyby zrobić to całkiem analogowo? Wystarczy chyba podtrzymać napięcie podawane na przerywacz. Tak całkiem poglądowo:

Jak zamontować samopowtarzalny kierunkowskaz w samochodzie?
    c1 i r3 dobieramy tak, żby podtrzymać t2 włączony na jakąś sekunde.
    r2 i c2 tak, żeby t1 załączył się np po dwóch sekundach rozłączając t2. W ten sposób przy krótkim cyknięciu przełącznikiem migacz zdąży mignąć ze 2 3 razy, a przy dłuższym włączeniu rozłączy się zaras po wyłączeniu kierunku
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 4248068
    sciacho
    Poziom 18  
    Oto chyba najdoskonalsze rozwiązanie schemat + płytka można zrobić samemu lub kupić kosztuje 24 Eur i można kupić np. tu . Czytałem na kilku forach i moduł ten jes powszechnie polecany.
  • #8 4248348
    Mje3sław
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Ja mam pomysł na inny układ. Ma "opieprzać" kierowcę, kiedy włącza kierunkowskaz w momencie skrętu. Kierunkowskaz ma być włączany odpowiednio wcześniej. Wartało by również uniemożliwić jazdę / holowanie na światłach awaryjnych (kretynizm).
  • #9 4248379
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Jaki czujnik zastosujesz by stwierdzić "holowanie"???
    No chyba żeby awaryjne automatycznie odcinały zapłon, rozrusznik.
    W momencie skrętu? No ale czasem kierownica jest już w skręcie bo na długim łuku drogi jest skręt do twojej posesji i co wtedy????

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu samopowtarzalnego kierunkowskazu w samochodzie, który po krótkim muśnięciu wajchy migacza miga kilka razy automatycznie, bez konieczności trzymania wajchy w pozycji włączonej. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie układu logicznego lub analogowego do rozróżnienia krótkiego impulsu (np. poniżej 1 sekundy) od dłuższego włączenia kierunkowskazu. Wśród zaproponowanych układów pojawił się układ scalony CD4060, który może generować powtórzenia migania, choć standardowo oferuje 2 lub 4 powtórzenia, a nie 3. Zaproponowano również analogowy układ z tranzystorami i elementami RC do podtrzymania napięcia na przerywaczu kierunkowskazów, co pozwala na automatyczne powtarzanie migania przy krótkim impulsie. Autor wspomniał o samochodzie Ford Focus, w którym testował takie rozwiązanie. Pojawiła się także wzmianka o gotowym module kosztującym około 24 euro, powszechnie polecanym na forach, który można samodzielnie wykonać lub kupić. W dyskusji poruszono także kwestie ingerencji w elektronikę samochodu oraz alternatywne pomysły na systemy ostrzegające kierowcę o włączonym kierunkowskazie lub blokujące jazdę na światłach awaryjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA