logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do własnych kolumn w stylu vintage? ARN 150 vs Tesla XW165

Krzychu_185 22 Sie 2007 19:10 1946 10
REKLAMA
  • #1 4204647
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam
    Chciałbym zrobić sobie kolumienki coś w takim stylu
    tył
    przód z maskownicą
    przód bez maskownicy
    od dołu

i mam do was pytanie jakich głośników użyć.
    Chciałbym żeby był ładny i wyraźny dziek za przyzwoitą cenę.
    Teraz mam jakieś kolumny unitrowskie z 88roku w których rozwaliły mi sie niskotonowe i dałem arny i potrafią przyzwoicie zagrać
    W nowych jako niskotonowy chciałbym użyć znów arna150 lub tesli xw165 gdyż z arna jestem bardzo zadowolony a ten drugi mi polecił kumpel
    Co wy na to ??
    Prosze o odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 4206605
    Trafo888
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Tanie a dobre? Hmm...
    Chyba mogę ci tylko polecić głośniki tonsila (nowe nie regenerowane)
    Dobrze dobrane do zestawu powinny zagrać przyzwoicie.
    Nie próbuj montować jakiegoś szajsu na plastikowych membranach i gumowych resorach np.alphard, stx itp. Pamiętaj, że zazwyczaj im bardziej udziwniony wygląd głośnika tym gorszy dżwięk.
  • REKLAMA
  • #3 4206984
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    a właśnie wyjąłeś mi to z ust bo zapomniałem napisać ze wyskotonówki i sredniotonówki chciałbym dać właśnie tonsile ale nie wiem które będą najodpowiedniejsze. Poleciłbyś jakieś o dobrym dźwięku?? na suby chce dac 20cm ale właśnie nie wiem jaki głośnik dac. Dobrze by było jak by nisko schodził i odciąć go przy 70Hz . Aldpierdki może są liche ale kumpel ma suba na jednym i ładnego huku może narobić . Ale myśle żeby dąc własnie jakiegoś tonsila 20cm na suba czy może coś innego co o tym myślisz??
  • REKLAMA
  • #4 4207219
    Trafo888
    Poziom 17  
    Te kolumny mają być bardziej do kina domowego, czy do słuchania muzyki? Jako niskotonowe poleciłbym GDN 20/80 - zagrają lepiej niż 200 watowe alpierdy. Piszesz, że twój kumpel ma suba na alphardzie - one nadają sie tylko do muzyki typu techno i do kina. Jeśli pusciłbyś jakąś ambitniejszą muzykę ( rock, jazz itp.) to chodziłby żałośnie. Jeśli chcesz zejść do naprawdę niskich częstotliwosci, to wypadałoby zwiększyć średnicę do 25cm, ale wtedy bedziesz musiał zwiekszyć obudowy. Pamiętaj, że lepiej miec słabszy zestaw o dobrej jakosci dżwieku, niż
    wielkiego grzmota, którym mógłbys zabić sąsiadów, a brzmiącego jak gó**o. Nie polecę ci konkretnych modeli wysokotonowych i sredniotonowych, bo nie chciałbym cię wprowadzać w błąd.
  • #5 4207560
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    No ja właśnie tak słucham wielu rodzajów muzyki w tym właśnie roka techno disco dance pop . One bedą uniwersalne bo mam zamiar je podłączyć pod wzmaka na lm3886 i pod toske ona znowu ma i radio przestrojone, podłączona jest pod kompa i pod telewizor wiec kino domowe też wchodzi w grę. No obecnie mam kolumny arn150 + 2 tonsile średni i wysoki nazw nie znam bo są powycierane ale grają bardzo przyzwoicie i chciałbym uzyskać coś na tym poziomie lub lepszego
  • REKLAMA
  • #6 4207580
    kdaudio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja proponuje głośnik do suba Tonsil 20/80 ale to troche koszt wzrośnie lub taniej lw 800, dasz mu bude br 30l, powinien zagrać dobrze w końcu to jeden z najlepszych głośników alpharda. Wysoki proponuje stx z nowej seri który wkońcu im sie udał GDWK-10-200-4-PJ w tej cenie bezkonkuręcyjny. Jako średni wybrał bym tesle arx150 lub jakiegoś tonsilka, na niski też tonsil jakaś 16.

A tak na marginesie projekt troche dziwny, będziesz miał probloem ze zwrotką
  • #7 4210086
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Co do wysokich i średnich właśnie wole gdny . A co do aldpierdka obejrzałem parę modeli na allegro parametry maja no dobre i są bardzo podobne do tonsila 20/60 ale nie wiem czy będą tak samo dobre, lepsze lub gorsze pod względem dźwięku . Może ktoś sie na ich temat wypowie
    zamieszczam linki do nich
    http://allegro.pl/item228924452_gdn_20_40_zaminnnik_tonsil_mocniejszy_120_60_wat.html
    http://allegro.pl/item226209943_tani_bas_20_cm_4_ohm_pod_radio_sam_lub_do_tuby.html
  • #8 4210177
    Trafo888
    Poziom 17  
    Gdybym był na twoim miejscu, i montowałbym średnio i wysokotonowe tonsila, to basowe równiez dał bym tego samego producenta. Co do tych alphardów - 22zł za głośnik buahahaha :D Nie żartuj że chciałbyś kupować coś takiego. Ciekawe jak one muszą grać, że kolesiowi opłaca się je sprzedawać za 22zł? Takie są ceny chińskich głośników na bazarze.
    Pozatym koleś pisze, że to "zamiennik" GDN 20/40 - chodzi mu o to, że maja taką samą średnicę i impedancję, a grają z pewnoscią inaczej.
    Kupując oryginalne tonsile bedziesz musiał sporo zapłacić, ale na pewno będziesz zadowolony z brzmienia. No chyba, że chcesz zamontować te alphardy na próbę, a pózniej je ewentualnie wymienić na lepsze?
  • #9 4211053
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Po to je pokazałem bo byłem ciekawy co powiesz. Ale już obgadałem sprawę i dam takie głośniki
    STX GDWK 10/200/8
    ARX 150-23/4
    arn 188
    na suba albo gdna 20 albo jakiegoś aldpierdka chociaż wolałbym to pierwsze. Tak myślę o jakiś tonsilach po regeneracji bedą tańsze a dźwięk też dobry
  • #10 4211105
    Trafo888
    Poziom 17  
    Cytat:
    . Tak myślę o jakiś tonsilach po regeneracji bedą tańsze a dźwięk też dobry

To zależy kto regeneruje. Czy profesjonalny warsztat, czy jakiś PAN Zdzichu z allegro. No ale jak wolisz. Te gdwk, arn, arx, które wybrałeś z dobra zwrotką powinny zagrać przyzwoicie. No chyba że jesteś koneserem dżwieku, ale wątpię :D
  • #11 4212384
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Nie no pana Zdzicha będę omijał szerokim łukiem :P
    Zwrotkę sie zrobi jak przyjdzie czas

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników do własnoręcznie wykonanych kolumn w stylu vintage, z naciskiem na niskotonowe modele ARN 150 oraz Tesla XW165. Użytkownik poszukuje głośników zapewniających ładny i wyraźny dźwięk w rozsądnej cenie, planując zastosowanie wzmacniacza LM3886 oraz integrację z różnymi źródłami dźwięku, w tym komputerem i telewizorem. Wskazano, że do wysokotonowych i średniotonowych warto rozważyć głośniki Tonsil lub GDN, unikając tanich plastikowych membran i głośników Alphard czy STX o niskiej jakości. Zalecane są głośniki Tonsil 20/80 lub GDN 20/80 jako niskotonowe, z możliwością zastosowania większych 25 cm dla lepszego zejścia w niskie częstotliwości, choć wymaga to większych obudów. Wskazano, że głośniki Alphard są odpowiednie głównie do muzyki techno i kina domowego, ale nie do ambitniejszych gatunków muzycznych. Użytkownik planuje zastosować zestaw STX GDWK 10/200/8 (wysokotonowe), ARX 150-23/4 (średniotonowe), ARN 188 oraz na subwoofer GDN 20 lub Alphard, rozważając regenerowane głośniki Tonsil jako tańszą alternatywę. Podkreślono znaczenie dobrej zwrotnicy i profesjonalnej regeneracji głośników dla uzyskania satysfakcjonującego brzmienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA