logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny DIY: GDN 25/80/1, GDWK-10-200-8-AJ – wybór zwrotnicy i wzmacniacza Pioneer

jarek222 22 Lip 2007 21:59 1493 11
REKLAMA
  • #1 4105145
    jarek222
    Poziom 10  
    Witam,więc tak sucham muzy hip hop zagraniczny rocka troche i techno,jestem maniakiem horrorow takze pod tym wzgledem chce zeby były dobre kolumny mam do wydania 700 zł ,moja propozycja troche wyjdzie za 700 zł,więc tak Głośnik niskotonowy GDN 25/80/1 [8ohm] z tonsila , głosnik wysokotonowy GDWK-10-200-8-AJ z stx ,zwrotnice niewiem jaką co proponujecie,myślałem zeby zamowic na allegro u goscia ktory robi zwrotnice no juz pod te zeby zrobił,wzmacniacz pioneer tez prosiłbym o rade,lepiej do takiej muzyki i potrzeb moich lepiej zrobic wysokotonowy z niskotonowym czy sredniotonowy z wysokotonowym?
  • REKLAMA
  • #2 4105197
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Hmmmmm duża wszechstronność, radzę zrobić kolumnu trójdrożne, bo do muzyki to nawet wystarczy góra i dól, ale do filmów musi być środek(moja opinia niewiem jak sądzą inni), niskotonowy tonsila dobry wybór, ale ten stx ja bym nie brał, najlepiej zrobić kolumny z głośników jednego producenta, i jak mówiłem trójdrożne
  • REKLAMA
  • #3 4105300
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Jak pisał przedmówca do tych dwóch głośników dobierz jeszcze jakiegoś średniaka z Tonsila albo Tesli byle nie STX.
  • #4 4105545
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    a gdzie srednie?? ten STX wcale nie jest az taki zly... (dobre STXy to wlasnie PJ/AJ, AX i AP)
    za takie pieniadze nie zrobisz kolumn 3 droznych!! nie mowiac juz o projektowaniu zwrotnicy...
    poszukaj czegos gotowego z dobra zwrotnica i mieszczacego sie w tej kwocie (i nie patrz na rozmiar glosnika)
  • #5 4105568
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Cytat:
    ten STX wcale nie jest az taki zly...
    dokładnie można pisać ze jest dość konkurencyjny w swojej klasie cenowej, bo gra na pewno lepiej od rożnych wymysłów typu alfred itd.
  • REKLAMA
  • #6 4105704
    jarek222
    Poziom 10  
    jeśli radzicie środkową kolumne to jakie te tonsile wziąść ??jakies typy i jak nie ten stx to jaki tonsil ??z wysokotonowych i jaka do tego zwrotnica??początkujący jestem i chce zeby mi ktos doradził
  • REKLAMA
  • #8 4106425
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Z wysoko tonowych to mogę polecić GDW 9/80, ale najlepiej wejdź na stronę www.protonsil.pl masz tam głośniki podzielone na grupy, wybierz sobie to co wg ciebie jest ok i podaj to na forum, a ludzie ci napiszą czy dobry wybór czy coś zmienić, pamiętaj "kto pyta nie błądzi".
  • #9 4106497
    jarek222
    Poziom 10  
    GDWK 9/120 [8 ohm] co o tym myślicie ?? z tonsila ,a ten centralny z czego ma sie składać ??jakich głosników??
  • #10 4110090
    jarek222
    Poziom 10  
    Co jest lepsze? 2 x arn 150 + arv 104 czy 2 x arn 188 + sc10n ?
  • #11 4111161
    badkupa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zrobienie dobrze kolumny 3 drożnej (dobrej ) to duża dawka wiedzy (przesunięcia fazowe i wiele innych czynników które trzeba rozwiązać ) najpierw lektura później wybór głośników i zmierzenie parametrów dostosowanie lub obliczenie zwrotnicy do konkretnych charakterystyk i parametrów stosowane obliczenia obudowy zestrojenie obliczenie tłumienia wewnątrz nie chcę mi sie wymieniać dalej
    zrobienie kolumn z przypadkowych elementów i zwrotnicy uniwersalnej = żenująca się jakość a wiedza i zaplanowanie i wykonanie zgodnie z zasadami teoretycznymi = ekstra grające kolumny przykład totem mite
  • #12 4112005
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    jarek222, widze ze juz rozsadniej mierzysz... niskotonowki stoja na podobnym poziomie a wysokotonowe to sporo sie roznia. dowolny ARN + sc10n
    ja mam 2xARN 150 i nie narzekam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników i zwrotnicy do kolumn DIY z głośnikiem niskotonowym Tonsil GDN 25/80/1 oraz wysokotonowym STX GDWK-10-200-8-AJ, a także wyboru wzmacniacza Pioneer do muzyki hip-hop, rock i techno oraz oglądania horrorów. Uczestnicy zalecają zastosowanie kolumn trójdrożnych, dodając głośnik średniotonowy (np. z Tonsila lub Tesli) dla lepszej reprodukcji środkowego pasma, co jest istotne zwłaszcza do filmów. Wskazano, że głośniki STX serii PJ/AJ, AX i AP są dobrej jakości, choć preferowane jest stosowanie głośników jednego producenta. Zwrócono uwagę, że wykonanie dobrej zwrotnicy trójdrożnej wymaga wiedzy i pomiarów parametrów głośników, a gotowe rozwiązania mieszczące się w budżecie 700 zł są trudne do znalezienia. Polecono zapoznanie się z materiałami na forach audiomania.info i diyaudio.pl. Wysokotonowe głośniki GDW 9/80 i GDWK 9/120 z Tonsila są rekomendowane jako alternatywy. W kwestii wzmacniaczy porównano zestawy ARN 150 + ARV 104 oraz ARN 188 + SC10N, z pozytywną opinią o ARN 150. Podkreślono, że przypadkowe łączenie głośników i zwrotnic uniwersalnych prowadzi do słabej jakości dźwięku, a prawidłowe zaprojektowanie kolumn wymaga znajomości przesunięć fazowych, obliczeń obudowy i tłumienia wewnętrznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA