logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak impregnować transformatory impulsowe ETD29, ETD34? Klejenie i żywice

kekon 24 Sie 2007 08:26 9015 10
REKLAMA
  • #1 4209992
    kekon
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Od pewnego czasu zajmuje się projektowaniem i uruchamianiem zasilaczy impulsowych. Transformatory do prototypów nawijam ręcznie, gdyż czasem trzeba wykonać z 2 lub 3 egzemlarze o różnych parametrach. Część karkasów do transformatorów impulsowych (np. do rdzeni typu ETD29, ETD34) posiada dodatkowe metalowe, sprężyste klamry umożliwiające dobre ściśnięcie dwóch połówek rdzenia i zablokowanie przed wypadnięciem z karkasu. Jednak fabrycznie wykonane transformatory nie mają takich klamr i są zaimpregnowane żywicą (ale nie zalane w całej objętości). W związku z tym mam pytanie do kogoś kto zajmuje się nawijaniem takich transformatorów:

1. Czy połówki rdzenia są najpierw sklejane klejem a po wsychnięciu kleju transformator jest impregnowany żywicą ?
    2. Czy rdzenie są najpierw tylko wkładane do karkasu i tymczasowo ściskane mechanicznie i potem całe trafo jest impregnowane ? (czy impregnacja jednocześnie skleja dobrze rdzeń)
    3. Jaka żywica jest używana do impregnacji ? (chodzi mi o tą charakterystyczną o brązowym kolorze, o silnym charakterystycznym zapachu; prawie wszystkie trafa w, tym sieciowe są zaimpregnowane taką żywicą)
  • REKLAMA
  • #2 4247364
    preszpan
    Poziom 12  
    Witam.
    Transformatory najlepiej klei się żywicą epoksydową
    Epidian5. Po sklejeniu obejmy można zdjąć i wykorzystać
    do następnego klejenia. W celu zwiększenia wytrzymałości
    elektrycznej izolacji stosuje się impregnowanie gotowego
    transformatora w lakierze elektroizolacyjnym np. Ftalur,
    Idealnym rozwiązaniem była by impregnacja w podciśnieniu.
  • REKLAMA
  • #3 4247647
    kekon
    Poziom 19  
    Dzięki za odpowiedź. Epidianu mam sporo, więc muszę poszukac tego lakieru.
  • #4 4248561
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Czy zamiast lakieru elektroizolacyjnego, nie można pokrywać uzwojeń warstwą Epidianu bądź Distalu, w podwyższonej temperaturze? Ja właśnie tak robię - izoluję uzwojenia taśmą papierową, a dodatkowo jeszcze Distalem. Wydaje mi się, że żywica epoksydowa ma wystarczającą wytrzymałość napięciową, i bardzo dobrą temperaturową.
  • REKLAMA
  • #5 4248611
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Epidian jest zywica o duzej wytrzymalosci na przebicie i temperature. Ma jednak pewna wade : jezeli transformator podczas pracy znacznie sie nagrzewa epidian tworzy twarda skorupe,nie odprowadza ciepla i tworza sie mikropekniecia. Dlatego producenci np. trafopowielaczy WN stosuja inne bardziej elastyczne zywice polimerowe .
  • #6 4248624
    preszpan
    Poziom 12  
    Żywice epoksydowe posiadają bardzo dobre właściwości elektroizolacyjne
    a szczególnie modyfikowany Epidian53. Takie zalewanie jest dosyć pracochłonne i stosuje się w transfach pracujących w trudnych
    warunkach np. WN. Przy typowym zasilaniu sieciowym wystarczy impregnacja w lakierze.
  • #7 4248639
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    A ja mam inne pytanie - mam transformator toroidalny, zwykły sieciowy i chciałbym zalać mu środek, dla wygodniejszego montażu. Czym to zrobić, aby było bezpiecznie, zdrowo i nie wpłynęło na jego prace?
  • REKLAMA
  • #8 4249795
    kekon
    Poziom 19  
    Kiedyś skleiłem rdzeń ferrytowy trafo Poxipolem jednak w wyżeszej temperaturze (ok. 70C) zaczął mięknąć. Być może źle zmieszałem oba składniki kleju jednak np. w przypadku kleju Epidian 53 nie stwierdziłem mięknięcia.
    Tu jest fajny sklep oferujący druty nawojowe, kleje, lakiery elektroizolacyjne, preszpan, koszulki izolacyjne itp.
    www.selmex.pl
  • #9 4249835
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli transformator pracuje w przetwornicy przepustowej, to sklejanie połówek rdzenia klejem wprowadza niepotrzebną szczelinę między nimi. Należy tego unikać.
  • #10 4249851
    kekon
    Poziom 19  
    Cytat:
    Jeśli transformator pracuje w przetwornicy przepustowej, to sklejanie połówek rdzenia klejem wprowadza niepotrzebną szczelinę między nimi. Należy tego unikać.

Prawie wszystkie trafa mają klejone rdzenie, nie wprowadza to dodatkowej szczeliny jeśli rdzeń jest dobrze ściśnięty. Rozbierając trafa z zasilaczy komputerowych też zauważyłem obecność lakieru niemal wszędzie - w uzwojeniach i po rołożeniu połówek rdzenia.
    Ja akurat w większości używam transformatorów typu flyback gdzie szczelina jest konieczna (zresztą inaczej nie da się rdzenia zamocować)
  • #11 4250128
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Większość transformatorów ferrytowych, jakie rozbierałem, nie miało kleju na powierzchni styku połówek. Przeważnie są owijane taśmą, co zapewnia docisk połówek, a potem zalewane żywicą - nawet trzymając rdzeń "z boku" zapewnia ona przyleganie połówek, również po odwinięciu taśmy - ale po co ją odwijać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody impregnacji i klejenia transformatorów impulsowych na karkasach z rdzeniami ferrytowymi typu ETD29 i ETD34. Zaleca się klejenie połówek rdzenia żywicą epoksydową, np. Epidian 5 lub modyfikowany Epidian 53, który posiada dobre właściwości elektroizolacyjne i termiczne. Po sklejeniu rdzenia można zdjąć metalowe klamry używane tymczasowo do docisku. Następnie transformator jest impregnowany lakierem elektroizolacyjnym, np. Ftalur, co zwiększa wytrzymałość izolacji. Impregnacja w podciśnieniu jest idealna, ale pracochłonna. Alternatywnie stosuje się pokrywanie uzwojeń żywicą epoksydową (Epidian, Distal) w podwyższonej temperaturze, jednak żywice epoksydowe mogą tworzyć twardą skorupę i mikro pęknięcia przy wysokich temperaturach pracy, dlatego w niektórych zastosowaniach stosuje się bardziej elastyczne żywice polimerowe. W transformatorach pracujących w typowych warunkach sieciowych często wystarcza impregnacja lakierem. Klejenie rdzenia w transformatorach przetwornic przepustowych może wprowadzać niepożądaną szczelinę, dlatego należy tego unikać. W praktyce wiele transformatorów ma rdzenie sklejone lub owijane taśmą, a następnie zalewane żywicą, co zapewnia stabilność mechaniczną i izolację. Wskazano również sklep oferujący materiały do nawijania i impregnacji transformatorów (www.selmex.pl).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA