Witam! Potrzebowałem napięcia 4000V do zasilenia anody lampy oscyloskopowej i zrobiłem taki zasilacz na lampach PL504, PY88 i ECC82 jako multiwibrator. Trafo oczywiście TVL62 również z telewizora. Zasilacz działa ale denerwuje mnie jego okropny pisk i daje mi za wysokie napięcie. Do zasilania anod lamp oscylograficznych potrzebne jest napięcie wygładzone kondensatorem i toteż "posklejałem" taki kondensator. Jednak napięcie jest za duże. Wszystko było by OK ale chciałbym to rozwiązać jakoś inaczej. Można by nawinąć trafo dające 4kV? Widziałem na jakimś schemacie takie trafo 6,3V/4kV. Zależy mi na takim trafie i dlatego chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest nawinięcie takiego trafa? Nie chcę się już bawić w jakieś piszczące i palące się przetwornice, mój układ jest lampowy bo wszystko w nim jest lampowe (choodzi o urządzenie z tą lampą oscylograficzną). Mam do dyspozycji rdzenie z traf TWOP a jak wiadomo są one dość dużych rozmiarów. Czy taki rdzeń byłby dobry? A czy można by było wykorzystać trafo TVL62 z telewizora i nawinąć wtórne tak żeby można je było podłączyć do sieci 230V a pierwotne zostawić oryginalne?
Dziękuję za fachowe odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin.
Dziękuję za fachowe odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin.