logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz-trafo na 4kV. Piszczący zasilacz. Nawinięcie trafa?

marcin_oizo 03 Lis 2006 14:18 2010 9
REKLAMA
  • #1 3183129
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Witam! Potrzebowałem napięcia 4000V do zasilenia anody lampy oscyloskopowej i zrobiłem taki zasilacz na lampach PL504, PY88 i ECC82 jako multiwibrator. Trafo oczywiście TVL62 również z telewizora. Zasilacz działa ale denerwuje mnie jego okropny pisk i daje mi za wysokie napięcie. Do zasilania anod lamp oscylograficznych potrzebne jest napięcie wygładzone kondensatorem i toteż "posklejałem" taki kondensator. Jednak napięcie jest za duże. Wszystko było by OK ale chciałbym to rozwiązać jakoś inaczej. Można by nawinąć trafo dające 4kV? Widziałem na jakimś schemacie takie trafo 6,3V/4kV. Zależy mi na takim trafie i dlatego chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest nawinięcie takiego trafa? Nie chcę się już bawić w jakieś piszczące i palące się przetwornice, mój układ jest lampowy bo wszystko w nim jest lampowe (choodzi o urządzenie z tą lampą oscylograficzną). Mam do dyspozycji rdzenie z traf TWOP a jak wiadomo są one dość dużych rozmiarów. Czy taki rdzeń byłby dobry? A czy można by było wykorzystać trafo TVL62 z telewizora i nawinąć wtórne tak żeby można je było podłączyć do sieci 230V a pierwotne zostawić oryginalne?
    Dziękuję za fachowe odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 3183486
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Z takimi napięciami to juz nie ma żartów. można by nawinąć takie trafo ale będą oroblemy z drutem nawojowym ktorego izolacja wytrzymała by tak duze napięcie.
    jaką wydajność prądową potrzebujesz?(moze sie cos wymyśli)
  • #3 3185040
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Myślę że to są prądy rzędu kilku mA może setek uA. Jak się zdenerwuję to zastosuję lampę o nap. max. anodu 2kV. Z tego co liczyłem to drut nawojowy miałby 0,06mm a to już ciężko z jego zdobyciem i wogóle. Trzeba by stosować przekładki między każdym uzwojeniem... Co kolega radzi?
  • REKLAMA
  • #4 3185194
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Nawinięcie takiego trafa, np (6V3/4kV/50Hz, czyli 1:700) i prądzie rzedu uA nie stanowi zadnego problemu.
    Jeżeli chodzi o izolację, to przy takim napięciu nie ma obostrzeń, pod warunkiem, że uzwojenie WN będzie sekcjonowane.
    Oczywiscie, mile widziane nasycenie tego uzwojenia, np. parafiną.

Z drutem Φ 0,06 nie ma żadnego problemu.
    Do tego celu wystarczy nawet izolacja uL, czyli tzw."samolut", która wytrzymuje napięcie ca. 150V .

Trafa linii od TV ( jeżeli ma to pracować na 50Hz) kompletnie się nie nadają.

Mały rdzeń płaszczowy (przekrój) o dużym oknie nada sie do tego celu wybornie. Jak dobrze się rozglądniesz, to pewnie taki rdzeń znajdziesz.

A jak bedziesz miał problem ( i z rdzeniem i z wykonaniem trafa), to pisz na pw.
  • REKLAMA
  • #5 3187023
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Dziękuję za podpowiedzi. W sumie to masz rację z tym że rdzenie z cwewk WN telewizorów się nie nadają przecież one pracują przy ok. 16kHz! Co do rdzenia płaszczowego to mniej więcejgdzie go mogę znaleć i jak on wygląda?
  • #6 3187210
    lamer89
    Poziom 23  
    Przy takim napięciu to trzeba by przy nawijaniu zalewać jakąś farbą/zywicą czy innym izolatorem kazdą warstwe i dawać przekładki pomiedzy warstwami (i powinno byc dobrze)
  • REKLAMA
  • #7 3187272
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Czyli robota jak nie wiem co. Zobaczę może spróbuję jeszcze z innym, mniej piszczącym generatorem. Tylko jeszcze ten rdzeń płaszczowy nie daje mi spokoju... Dziękuję Panowie
  • #8 3187901
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Rdzeń płaszczowy to pewnego rodzaju odmiana rdzenia toroidalnego.
    Z tym ,że rdzeń toroidalny ma zamknięty magnetowód, natomiast rdzeń płaszczowy jest składany z poszczególnych blach.
    Cała sprawa polega na tym, że nawijasz sobie osobno poszczególne sekcje na karkasach, wsuwasz na rdzeń, zamykasz go i masz trafo gotowy.

Również dobrze możesz wykonać to na zwykłym rdzeniu EI czy M.

Oczywiście mile widziane jest duże okno.Po nawinięciu uzwojenia pierwotnego, dajesz na wierzch porządną izolację, np. 4x folia tereftalowa # 36µm, a uzwojenie WN na całej warstwie dzielisz np. na 10 sekcji. I już masz rozłożone te 4kV.

Może z opisu wygląda to bardzo skomplikowanie, ale w rzeczywistości nie jest tak źle.
  • #9 3188249
    lamer89
    Poziom 23  
    Trzeba zastosowac tylko troszke wieksze środki bezpieczeństwa niz przy nawijaniu pierwotnego w zwykłym transformatorze (zwykły -NN) sprawa tylko wydaje sie trudna a jeśli przetwornica ci piszczy to moze warto by było przesunąć częstotliwość jej działania na ponadakustyczną?
  • #10 3190684
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    >Serwis już skojarzyłem ten rdzeń, gdzieś się walały takie trafa u mnie. Z opisu nie wygląda na trudne to napijanie ale jednak to dużo zwojów i roboty.
    >Lamer89 przestrajałem już tą przetwornice ale nadal jest przeraźliwy pisk. Może trafo źle skręciłem. Zobaczę jeszcze to.
    Dziękuje Panowie!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania zasilacza wysokiego napięcia około 4000 V do zasilania anody lampy oscyloskopowej, opartego na lampach PL504, PY88 i ECC82 jako multiwibratorze oraz transformatorze TVL62 z telewizora. Problemem jest uciążliwy pisk zasilacza oraz zbyt wysokie napięcie wyjściowe. Rozważane jest wykonanie własnego transformatora o przekładni 6,3 V / 4 kV na częstotliwość 50 Hz, z wykorzystaniem rdzeni płaszczowych lub EI/M, które mają duże okno i są bardziej odpowiednie niż rdzenie z transformatorów linii telewizyjnych pracujących na wyższych częstotliwościach (~16 kHz). Zaleca się nawijanie uzwojenia wysokiego napięcia w sekcjach z przekładkami izolacyjnymi oraz impregnację warstw żywicą lub farbą izolacyjną dla bezpieczeństwa i trwałości. Drut nawojowy o średnicy około 0,06 mm z izolacją UL ("samolut") jest odpowiedni do uzwojenia wysokiego napięcia przy prądach rzędu mikroamperów do miliamperów. Wskazano, że przesunięcie częstotliwości pracy przetwornicy na zakres ponadakustyczny może wyeliminować pisk, jednak autor nadal doświadcza problemów z generatorem. Rdzeń płaszczowy opisano jako składany z blach, umożliwiający nawijanie sekcji na karkasach, co ułatwia wykonanie transformatora wysokiego napięcia. Całość wymaga starannego wykonania i zachowania środków bezpieczeństwa przy nawijaniu i izolacji uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA