logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przerywacza 12V do żarówki 1,2W – mruganie po otwarciu drzwi, gaśnie po zapłonie

kemot324 27 Sie 2007 22:58 12390 18
REKLAMA
  • #1 4222698
    kemot324
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Od razu powiem że jestem laikiem pod względem elektroniki :cry:
    Mam taką prośbę, potrzebuję schematu przerywacza na 12V. Już piszę o co chodzi. Zamontowałem sobie w samochodzie kontrolkę która ma informować o konieczności zapięcia pasów bezpieczeństwa. Chciałbym aby po otworzeniu drzwi kontrolka ta zaczęła cyklicznie mrugać, ale po załączeniu zapłonu żeby zgasła. I o ile to możliwe żeby to mruganie nie trwało dłużej niż minutę w przypadku otworzenia drzwi bez załączania zapłonu. Myślę że będzie to proste urządzonko, ale ja niestety się nie znam. Jeżeli miałbym schemat to bez problemu poradzę sobie z połączeniem elementów.
    Trochę danych, po otworzeniu drzwi pojawia się minus, po zapłonie plus, a żaróweczka w kontrolce ma 1,2W. Instalacja w samochodzie oczywiście 12V.
    Za odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam. :D
  • REKLAMA
  • #2 4222733
    krzysiek3443
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Hmm ja powiem tak mam takie coś w aucie ale zgasza sie po zapięciu pasów myśle że to proste jest musisz kupić zwykłą diode migającom najlepiej czerwoną i zamontować jakiś wyłącznik w zapięciu do pasów i obejdzie sie bez przerywacza
  • #3 4222754
    kemot324
    Poziom 10  
    Zamontować wyłącznik w zapięciu pasów to nie taka prosta sprawa :(
  • #4 4229681
    kemot324
    Poziom 10  
    Nikt nie potrafi mi pomóc? :not:

A może ktoś chociaż wie jak zrobić wyłącznik czasowy no około minutę?
  • #5 4230256
    adrian408
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Przerywacz mozna zrobic na przerzutniku Schmita. Dwa tranzystory i pare elementów dyskretnych. Napewno znajdziesz coś na Elktrodzie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4256726
    kemot324
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za podpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie. W podanym schemacie
    Schemat przerywacza 12V do żarówki 1,2W – mruganie po otwarciu drzwi, gaśnie po zapłonie
    zmienia sie rezystor 3,6K w celu regulacji czasu. Ten 3,6K jest na jakieś 2-3 sekundy, jaki musiałbym zastosować żeby wyszło mi coś około 30 czy więcej sekund?

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Znalazłem jeszcze prosty przerywacz do żarówki i znowu kilka pytań :D
    Jest on dla żarówki 1W a ja potrzebuje dla 1,2W, chyba nic sie nie stanie jak taką podłączę?
    No i nie bardzo rozumie tego schematu, czy literki A, B, C i D to ten sam układ tylko rozrysowany na części składowe? I czy numerki od 1 do 14 to numerki nóżek tego układu i należy je połączyć w sposób podany na rysunku, czyli na przykład połączyć razem nóżki 3, 5, 6 i do nich rezystor 100k?
  • Pomocny post
    #8 4257096
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Układ cd4011 to cztery bramki oznaczone na schemacie jako a,b,c,d.
    Numerki przy bramkach oznaczają nr końcówki układu. Tak nr 3,5,6 są ze sobą połączone. nr 7 i 14 to zasilanie, bramki złożone są z tranzystorów, których nie widać na schemacie, jedynie jest symbol graficzny. Spokojnie możesz użyć żarówki 1,2W
  • #9 4257161
    kemot324
    Poziom 10  
    No i znalazłem jeszcze jeden układ wyłącznika czasowego.
    No i znów kilka pytań, czy można go zasilić 12V? I czy przełącznik S1 może być zwarty na stałe, bo zasilanie układ dostałby po podaniu napięcia po przekręceniu kluczyka?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic372264.html
  • REKLAMA
  • #10 4267595
    kemot324
    Poziom 10  
    Kurcze już jest 50% sukcesu, mam już przerywacz do żarówki:

Teraz potrzebuję wyłącznik czasowy. Najbardziej spasowałby mi taki układ, który po otrzymaniu 12V (po przekręceniu kluczyka w zapłon) załączyłby ten przerywacz który zacząłby mrugać żarówką. No i po upływie zadanego czasu układ wyłącza zasilanie na tym przerywaczu i będzie czekał na ponowne załączenie zasilania.
    Znalazłem już kilka schematów takich czasówek, ale żadna nie pasuje mi do tego idealnie, a przerobić nie umie bo się po prostu nie znam, może ktoś ma jakiś pomysł?
  • #11 4267792
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Jeśli będziesz robił przerywacz na 4011 to najrozsądniej jako wyłącznik czasowy zastosować 4020. 4020 działa jak dzielnik częstotliwości. Z wyjścia nr 4 układu 4011 sygnał podajesz na nr 10 układu 4020 . Sygnał ten zmienia się z częstotliwością powiedzmy 2Hz. (co 0,5 sekundy). Wówczas na wyjściu (układu 4020) nr7 masz 8sec, na nr 5 masz 16sec na nr 6 32sec itd. Masz wybór czasu.
    Da połączenia obu układów trzeba jednego invertera . dlatego można użyć zamiast 4011 układu 40106.
  • #12 4267867
    kemot324
    Poziom 10  
    Fajnie jakby udało się to zrobić na jednym scalaku :) .
    Może dałbyś rade zrobić jakiś schemacik? Będę bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    #13 4268044
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Proponuję coś takiego jak na rysunku poniżej. Prosty układzik na dwóch
    popularnych 555. Pierwszy układ wytwarza impuls około minuty i uruchamia
    drugi który miga żarówką. Jeśli kluczyk zostanie wcześniej przekręcony to
    spowoduje to wyzerowanie pierwszego układu i równocześnie wyłączenie
    migającej kontrolki. Jeśli stacyjka nie zostanie włączona to kontrolka przestanie
    migać po około minucie niezależnie czy drzwi będą otwarte czy zamknięte.
    Ponowne uruchomienie układu będzie możliwe tylko gdy stacyjka będzie
    wyłączona i zostaną otwarte drzwi.

• #14 4270937
    kemot324
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za schemat :please: :please: :please: :please:
    Ale mam jeszcze maleńką prośbę :roll: Chodzi o ty czy dałoby się to tak przerobić żeby układ załączał się po podaniu plusa po stacyjce i później minutę mrugał? Już bez tych drzwi. I jakby się jeszcze dało to żeby został ten plus do wyłączania układu? Sorki wielkie że tak kombinuje, ale zmieniła się mi trochę koncepcja tego układu :D
    Czyli podsumowując: po zapłonie układ mruga żarówką przez minutę, chyba że wcześniej podam plus na dodatkowe wejście to układ się wyłącza.
    Jeszcze raz bardzo Ci dziękuje szod i pozdrawiam :bye:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 4271008
    szod
    Poziom 33  
    Wstawiam schemat po przeróbkach. Rezystor i kondensator podłączone do
    nóżek 6 i 7 pierwszego układu odpowiadają za czas migania. Jeśli zmniejszysz
    220µ do 100µ to czas zmniejszy się w przybliżeniu dwukrotnie. Dobierz sobie
    eksperymentalnie. Natomiast elementy podłączone do nóżek 6, 2 i 7 drugiego
    układu odpowiadają za szybkość migania żarówki. Wystarczy zmniejszyć
    kondensator 10µ i żarówka będzie szybciej migać. Jeśli będziesz chciał zrezygnować
    z dodatkowego wyłączenia migania to usuń wszystkie elementy podłączone do
    nóżki 4 pierwszego układu czyli rezystor 10k i BC547 z rezystorem w bazie.
    Nóżkę 4 natomiast podłącz bezpośrednio do plusa zasilania. Jeśli chcesz układ
    kasować minusem, to zostaw rezystor od nóżki 4 pierwszego układu do plusa
    zasilania a pomiędzy nóżkę 4 a masę podłącz jakiś przycisk. Oczywiście
    tranzystor z rezystorem bazowym jest w takiej sytuacji niepotrzebny.
    Żeby układ zwracał bardziej uwagę możesz razem z żarówką dołączyć
    równolegle mały sygnalizator z generatorem na 12V. Są takie gotowe.
    Będzie migało i piszczało. Ale to już jak kto woli. Decyzję podejmij sam.

• #16 4271220
    kemot324
    Poziom 10  
    Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Czyli jak po zapłonie dam zasilanie na układ to zacznie działać. A jak chciałbym go wyłączyć plusem to podać go trzeba tam gdzie zaznaczyłeś. A powiedz mi jeszcze tylko jedno, czy wyłączający plus może być stały czy musi to być tylko impuls?
    Jak zmontuje układ to się pochwale :D
    Pozdrawiam :D
  • #17 4272749
    szod
    Poziom 33  
    Żeby zablokować układ wystarczy tylko impuls. Jak podasz plus na stałe to
    zablokujesz też na stałe.
  • #18 4274646
    kemot324
    Poziom 10  
    Oki, dziękuje bardzo, jak wszystko podłącze to napisze czy działa.
    Pozdrawiam.
  • #19 4310837
    kemot324
    Poziom 10  
    Nareszcie poskładałem ten układ i to działa :flasingsmile: :flasingsmile: :flasingsmile: :flasingsmile:
    Zrobiłem to " na pajączka" hehe, ale mama ztwierdziła że to żółw :D
    Jeszcze raz wielkie dzięki szod :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest schemat przerywacza 12V do żarówki 1,2W, który ma mrugać po otwarciu drzwi samochodu i gasnąć po załączeniu zapłonu, z dodatkową funkcją automatycznego wyłączania mrugania po około minucie, jeśli drzwi pozostaną otwarte bez włączonego zapłonu. Użytkownik poszukiwał prostego układu elektronicznego, który spełni te warunki, mimo braku doświadczenia w elektronice. Wskazano możliwość zastosowania przerywacza opartego na przerzutniku Schmitta lub popularnym układzie CD4011 (cztery bramki NAND) oraz wyłącznika czasowego opartego na układzie NE555. Podano linki do schematów i omówiono sposób regulacji czasu migania poprzez zmianę wartości rezystorów i kondensatorów. Zaproponowano również układ z dwoma timerami 555, gdzie pierwszy timer generuje impuls około minuty, a drugi steruje miganiem żarówki. Układ ten umożliwia wyłączanie migania poprzez sygnał z zapłonu lub dodatkowe wejście sterujące. Omówiono szczegóły połączeń nóżek układów scalonych, zasady działania bramek i tranzystorów w układzie oraz sposób podłączenia żarówki 1,2W bez ryzyka uszkodzenia. Użytkownik potwierdził poprawne działanie zmontowanego układu, wykonując go metodą "na pajączka". Dyskusja zawierała także porady dotyczące impulsowego wyłączania układu oraz możliwości modyfikacji schematu do pracy wyłącznie po podaniu plusa z zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA