logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchnia elektryczna - podłączenie przy starej instalacji

NelQ 28 Sie 2007 20:20 3166 8
REKLAMA
  • #1 4225743
    NelQ
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam zamiar kupić nową kuchnię gazowo-elektryczną. Problem w tym, że mam starą instalację elektryczną, dwużyłową, w kuchni jeszcze miedzianą która jest dość mocno obciążona i czasami juz 'wywala' korek przy uruchamianiu mikrofalówki.
    Zadzwoniłem więc po elektryka żeby to obejrzał i zaproponował jak rozwiązać ten problem. Wymyślił coś co IMO może być nierozsądne a nawet niebezpieczne.
    Otóż zaproponował żeby... zwiększyć amperarz bezpieczników(!).
    Pewnie wszystko będzie działało ale czy ta instalacja to wytrzyma? Czy to nie grozi zapaleniem się przewodów?
  • REKLAMA
  • #3 4225786
    NelQ
    Poziom 11  
    Z tego co pamiętam to chyba 2x 1,5mm² .
  • REKLAMA
  • #4 4225905
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Jeżeli faktycznie 1.5 mm2 to zmień i to szybko elektryka!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4226128
    koyot_77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Dla przewodów 2x1,5mm2 max bezpiecznik jaki moim zdaniem powinienieś mieć to 16A
    Podaj informację jakie masz teraz bezpieczniki na ttym obwodzie?
    Do kuchenki w ostateczności można poprowadzić osobny obwód.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4226146
    NelQ
    Poziom 11  
    Mam bezpieczniki starego typu, 10A.
    Czy jest jakieś rozsądne rozwiązanie tego problemu bez kucia?
  • #7 4227075
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Witam.
    Nie ma innego rozwiązania! :sm37:
    Trzeba kuć. Pozdrawiam. :D
  • #8 4227365
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Jeśli masz przewody w rurkach to może da radę przeciągnąć nowe. Zabezpieczenie 10A to trochę za mało na kuchnię i coś dodatkowego. 10 *230V = 2,3 kW.
    Główne punkty zapalne to wszystkie puszki łączeniowe.
  • #9 4228177
    Ireneuszwwl
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    witam!!!
    Ostatnio u brata też wymieniałem wszystkie przewody bo jakiś znajomy elektryk zrobił tak samo co radził Ci Twój. Efektem było przepalenie złączy w puszce i powstanie w niej ognia (dobrze że mieszkańcy byli w domu) Więc nie słuchaj się jakiś pseudo fachowców tylko połóż sobie nową instalację do kuchni a koszty być może będą kolosalnie mniejsze niż odnowa domu prawie od podstaw...
    Mam nadzieję, że Cię przekonałem pamiętaj dbaj o bezpieczeństwo swoje i innych!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia nowej kuchni gazowo-elektrycznej do starej, dwużyłowej instalacji elektrycznej z przewodami miedzianymi o przekroju 2x1,5 mm², zabezpieczonej bezpiecznikami 10A. Zwiększenie amperażu bezpieczników zostało uznane za niebezpieczne i nierozsądne, gdyż przewody o takim przekroju nie wytrzymają większego obciążenia, co grozi przegrzaniem i pożarem. Zalecane jest poprowadzenie osobnego obwodu z nową instalacją i odpowiednim zabezpieczeniem (maksymalnie 16A dla przewodów 1,5 mm²), co może wymagać kucia ścian lub przeciągnięcia nowych przewodów w rurkach. Przestarzałe bezpieczniki i przeciążona instalacja są przyczyną wyłączania zabezpieczeń przy uruchamianiu urządzeń takich jak mikrofalówka. Wskazano, że inwestycja w nową instalację jest konieczna dla bezpieczeństwa i może być tańsza niż późniejsze naprawy skutków awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA