logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne podłączenie pralki do starej instalacji elektrycznej w kuchni

abrzoza1 30 Lip 2008 08:32 18907 14
  • #1 5390845
    abrzoza1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,

Jestem początkującym elektrykiem więc proszę o cierpliwość. Post zamieściłem w tym dziale gdyż nie pasował mi do niczego innego.

W mieszkaniu mam starą instalację elektryczną na dwa przewody (niebieski i brązowy). Ostatnio po podłączeniu pralki do gniazdka zauważyłem że gniazdko się nieco przypaliło. Po rozkręceniu okazało się że praktycznie cały środek jest stopiony. Szczególnie miejsca mocowania kabla.

Moje pytanie jest następujące:

Czy to wina pralki, iż spaliło się gniazdko (Pralka była podłaczona jako jedyna do tego gniazdka, wcześniejsi lokatorzy mieszkania też mieli tu podłączona pralkę i wszystko było ok)

Czy po zamontowaniu nowego gniazdka sytuacja się nie powtórzy? Nie chcę spalić mieszkania a instalacja ma już swoje lata.

Czy można podłączyć pralkę za pośrednictwem listwy z bezpiecznikami? Czy da to jakis efekt?

Pozdrawiam

abrzoza1
  • #2 5390854
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam.

Gniazdo się przypaliło bo najprawdopodobniej poluzowały się w nim przewody, pralka pobiera duży prąd i wszelkie połączenia muszą być solidne. Poza tym do pralki musi być gniazdo z bolcem ze względów bezpieczeństwa. Jest jeszcze parę innych wątków tego wydarzenia (przekrój przewodów, moc pralki, zabezpieczenia), także lepiej weź do tego elektryka na miejsce.
    Pozdrawiam
  • #3 5390923
    abrzoza1
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz.

Jednocześnie chciałbym się dowiedzieć jakie są konsekwencje braku uziemienia. Jak juz wspomniałem instalacja jest stara i nie ma w niej trzeciego przewodu. Nie mam zamiaru mostkować gniazdka czy podłączać bolca do kaloryfera bo jeszcze mógłbym kogoś uszkodzić.

Dlatego też chciałem się dowiedzieć czy brak uziemienia po podłaczeniu pralki do felernego gniazdka mógł spowodować spalenie się przewodów?

Pozdrawiam

abrzoza1
  • #4 5391098
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Pralka będzie po prostu kopać. W kilku miejscach wewnątrz maszyny są specjalne filtry przeciwzakłóceniowe, w których umieszczono kondensatory o odpowiednich pojemnościach. Są one włączane pomiędzy przewody zasilania a obudowę pralki. Jeżeli nie mamy podłączonego uziemienia to na obudowie pralki może pojawić się napięcie wynoszące około połowę napięcia zasilającego.
    Brak uziemienia nie ma wpływy na spalenie gniazda. Tak jak koledzy wcześniej podali przyczyna jest albo zły docisk przewodu albo za mała powierzchnia styku. Nie wiem jaki typ gniazda stosujesz w łazience, ale obojętnie jakiego by nie było to najważniejsza jest powierzchnia styku. Moc grzałki w pralce to najczęściej 2 kW co daje prąd poboru rzędu 10 A. Przy niewielkiej powierzchni styku będzie sie grzało.
    Uziemienia nie wolno podłączać do kaloryfera czy do rury z gazem. Kiedyś robiło się uziemienia do rur wodociągowych ale od czasu kiedy wprowadzono plastykowe rury do wody nie ma to sensu.
    I tak jak pisali koledzy: nie to podłączenie sprawdzi elektryk z uprawnieniami.
  • #5 5391309
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    irekr napisał:
    Pralka będzie po prostu kopać.[...]
    Czytam, czytam i oczom swoim nie wierzę. A co z ochronną przeciwporażeniową dla odbiornika w I klasie ochronności, jakim jest większość pralek?
    Androl napisał:
    [...]lepiej weź do tego elektryka na miejsce. [...]
    Podpisuję się pod tą wypowiedzią obiema rękami.
  • #6 5391433
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Nic nie wykombinujesz na szybkiego, porządnie żeby było to musiał by iść przewód 3 żyłowy i najlepiej żeby gniazdo to pod różnicówkę było podpięte, ale dość duże przeróbki. Kup porządne gniazdo, nie jakieś tam marketowe za 5zł, bryzgoszczelne, zwróć uwagę jak przewody są montowane w tym gnieździe. I przykręć je porządnie dobrym śrubokrętem. Jeśli na końcówkach przewodów potopiona jest izolacja to należało by odkuć puszkę i przenieść ją wyżej albo zostawić ,a wyżej dać nową puszkę i przenieść gniazdo. O ile oczywiście przewodu z góry idą :). Bolec ochronny możesz zmostkować z przewodem zerowym, zawsze lepiej taka ochrona niż żadna. Tylko pod fazę nie podłącz :). Ale tak jak koledzy wspominali lepiej daj elektrykowi zarobić, on też musi z czegoś żyć ;).
  • #7 5392176
    abrzoza1
    Poziom 10  
    Mam jeszcze takie jedno pytanko dotyczące bezpieczników. Czy w momencie upalania sie gniazda bezpieczniki nie powinny zadziałać? W mieszkaniu mam skrzynkę z dwoma bezpiecznikami. Moim zadniem to standardowe 10A, chyba powinny w tym momencie odciąć dopływ prądu?

Pzdr
  • #8 5392260
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Skoro prąd bezpieczników jest większy od prądu pobieranego przez pralkę to niby dlaczego mają zadziałać, zresztą bezpiecznik jest w stanie wytrzymać jakąś krotnoś prądu znamionowego przy określomym czasie(zależy jaka charakterystyka bezpiecznika). W twoim przypadku najsłabszym punktem obwodu były poluzowane i przegrzane przewody, które spowodowały tę awarię. :|
  • #9 5392425
    robert_sz
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    To że u poprzednich lokatorów nie było oznak spalenia gniazda nie znaczy, że ono się już wcześniej nie paliło.

Spaliło się, bo był styk poluzowany (śrubka), przewód utleniony, albo samo gniazdko (blaszki) poddało się z upływu czasu.

Jak to dobrze naprawić?
    Najlepiej poprowadzić nowy przewód od tablicy bezpiecznikowej.
    Ale nie zawsze jest to realne.

Wg mnie podstawowe pytanie przy naprawie to - Czy te przewody są aluminiowe czy miedziane?

Jeśli miedziane to tak jak koledzy zauważyli, pomoże wymiana gniazdka na lepsze + wzmocnienie spalonej izolacji na nadpalonym odcinku kabla (ewentualnie wymiana kawałka kabla od puszki).

Jeśli są to przewody aluminiowe to jest więcej roboty.
    Należy odkuć i skrócić przewód aluminiowy w ścianie (na odcinku 15-20cm od gniazdka). Brakujący przewód aluminiowy przedłużyć miedzianym przewodem do gniazdka. Miejsce połączenia aluminium z miedzią wykonać przy pomocy specjalnych końcówek do takich połączeń Al-Cu (np. ERGOM, WAGO...). Miejsce połączenia dokładnie zaizolować i przykryć tynkiem.
    Z moich doświadczeń wynika, że wymiana przewodu Al na Cu od gniazdka do puszki jest "na chwilę".
    Za jakiś czas puszka w której się schodzą aluminiowe przewody i została poruszona zaczyna się palić. Dlatego staram się nie dotykać takich puszek jeśli to nie jest konieczne.

Obie moje "porady" są dla elektryków, a nie teoretyków.
    Tak więc, zawołaj elektryka i daj mu zarobić. Będziesz spał spokojniej ;)

Bezpieczniki nie zabezpieczą Cię przed takimi zdarzeniami.
    Bezpieczniki mogą być nienaruszone, a z domu zostaną zgliszcza.
    Popytaj strażaków to Ci opowiedzą jak to jest w życiu.
  • #10 5392511
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Bezpieczniki zabezpieczają przed przeciążeniem w instalacji elektrycznej czy też zwarciem, natomiast w Twoim przypadku powstała niewielka przerwa w obwodzie (rezystancja lub bardziej impedancja, bo to prąd przemienny) i przez to wydzieliło się ciepło przygrzewając Ci gniazdo.
    Pozdrawiam.
  • #11 5392551
    abrzoza1
    Poziom 10  
    Z góry dziękuję za wyjaśnienia. Przewody są miedziane.

Po tych postach to nabieram obaw przed używaniem prądu w tym budynku:)

Co do elektryków to oglądałem ostatnio usterkę i ta myśl juz w ogóle nie pozwala mi spać, że ktos taki ma mi to naprawić

Obecnie jestem w fazie poszukiwania jakiegoś fachowca a gniazdo zostaje nieużywane...

pzdr
  • #12 5392762
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    abrzoza1 napisał:
    Z góry dziękuję za wyjaśnienia. Przewody są miedziane.

Po tych postach to nabieram obaw przed używaniem prądu w tym budynku:)

instalacja wymaga przeglądu i to wszystko , każde połaczenie nalezy przejrzeć, podokrecać sruby w kostkach, ewentualnie dodatkowo sprawdzić stan rezystancji izolacji ( ale to już musi byc elektryk z uprawnieniami pomiarowymi)

abrzoza1 napisał:
    Co do elektryków to oglądałem ostatnio usterkę i ta myśl juz w ogóle nie pozwala mi spać, że ktos taki ma mi to naprawić

Obecnie jestem w fazie poszukiwania jakiegoś fachowca a gniazdo zostaje nieużywane...

pzdr

do tego programu specjalnie dobierano "artystów" , więc jesli ktos legitymuje sie odpowiednim papierem ( czyt. uprawnieniami) to można wykluczyć natrafienie na tego typu "fachowca"
    piszesz
    abrzoza1 napisał:
    ...W mieszkaniu mam skrzynkę z dwoma bezpiecznikami. ...

mieszkasz w starym budownictwie ?? czy przypadkiem jeden z tych bezpiecznikow nie jest na przewodzie neutralnym ??
  • #13 5392906
    abrzoza1
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o bezpieczniki to zauważyłem że jeśli wyłącze ten po lewej to nic się nie dzieje. Wszystkie urządzenia działają.

Poza tym to właśnie organizuję jakiś przegląd tej instalaci przez "specjalistów' ale nie wiem jak mi pójdze:)

Gdy wyłącze drugi bezpiecznik to prądu brak.

Pzdr
  • #14 5394082
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    and61 napisał:

instalacja wymaga przeglądu i to wszystko , każde połaczenie nalezy przejrzeć, podokrecać sruby w kostkach, ewentualnie dodatkowo sprawdzić stan rezystancji izolacji ( ale to już musi byc elektryk z uprawnieniami pomiarowymi)

Albo po prostu elektryk z mirnikiem rezystancji izolacji :).
  • #15 5395609
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    patryk-84a napisał:
    and61 napisał:

Albo po prostu elektryk z mirnikiem rezystancji izolacji :).

ale on nie wystawi protokułu po kontrolnego

abrzoza1 napisał:
    Jeśli chodzi o bezpieczniki to zauważyłem że jeśli wyłącze ten po lewej to nic się nie dzieje. Wszystkie urządzenia działają.

prawdopodobnie jest od oswietlenia drugi od obwodu gniazdkowego

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem przypalenia gniazdka elektrycznego w kuchni zasilającego pralkę na starej instalacji dwuprzewodowej (brak uziemienia). Przyczyną uszkodzenia było najprawdopodobniej poluzowanie przewodów lub złe styki w gniazdku, co powodowało przegrzewanie się i stopienie elementów mocujących kabel. Pralka o mocy około 2 kW pobiera prąd około 10 A, co wymaga solidnych i dobrze dokręconych połączeń. Brak uziemienia nie powoduje spalenia gniazda, ale może skutkować pojawieniem się napięcia na obudowie pralki, co jest niebezpieczne. Zalecane jest stosowanie gniazd z bolcem ochronnym oraz podłączenie instalacji do wyłącznika różnicowoprądowego (różnicówki) dla ochrony przeciwporażeniowej. W przypadku starej instalacji z przewodami miedzianymi należy wymienić gniazdko na dobrej jakości, dokładnie dokręcić przewody i ewentualnie wymienić fragment przewodu lub puszkę. Jeśli przewody są aluminiowe, konieczne jest zastosowanie specjalnych łączników Al-Cu (np. ERGOM, WAGO) oraz skrócenie i zabezpieczenie przewodów. Bezpieczniki 10 A mogą nie zadziałać przy niewielkim przegrzaniu spowodowanym złym stykiem, ponieważ nie występuje przeciążenie ani zwarcie. Zaleca się przegląd całej instalacji przez elektryka z uprawnieniami, wykonanie pomiarów rezystancji izolacji oraz ewentualne modernizacje instalacji, w tym doprowadzenie przewodu trójżyłowego i podłączenie do różnicówki. Podłączanie bolca ochronnego do kaloryfera lub rur gazowych jest niebezpieczne i niezalecane. Właściwa instalacja i zabezpieczenia są kluczowe dla bezpieczeństwa użytkowania pralki w starym budownictwie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA