logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102-te po przestrojeniu na CCIR w serwisie RTV

Heybi 28 Sie 2007 21:04 3209 10
REKLAMA
  • #1 4225962
    Heybi
    Poziom 11  
    Witam, dziś wrócił do mnie Radmor 5102-te, którego oddałem do przestrojenia na górny UKF (na oryginalnej głowicy) i tu pojawiają się moje wątpliwości... Zakres kończy się na ok. 104 MHz czy to normalne? Są też pewne trudności z odbiorem stereo, nie wszystkie stacje chcą zaskoczyć w stereo, arcz i wyciszenie działają prawidłowo.. Jak to wygląda u Was? Czy mam iść z nim do reklamacji? Stacje na których odbieram w stereo sa bardzo dobrej jakości (ale są tylko 3 takie, używam kawałka drutu jako anteny, moze to wina własnie tej anteny?) Z góry dziękuję za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 4225996
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Spróbuj na lepszej antenie.

A czy na lepszej antenie zakres ulegnie zwiększeniu do 108MHz ?! /y2m
  • REKLAMA
  • #3 4226049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 4226095
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Idź reklamować. A przy okazji pogratuluj "serwisowi" "profesjonalizmu"... O ile oczywiście zakres faktycznie kończy się na 104MHz.
    No i popracuj nad anteną - dobra antena to podstawa.
  • REKLAMA
  • #6 4226872
    Heybi
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Myślałem, ze poprostu głowica w radmorach tak ma, że wyżej się nie da dostroić... a do serwisu i tak musze iść bo okazało się, ze brakuje trzech śrubek oraz podkładki pod pokrętło, wygląda na to, ze sobie "pozyczyli". Także za kwotę, którą zapłaciłem (120zł - dlatego tyle bo zleciłem również gruntowny przegląd) musi być wszystko idealnie. Jeszcze mam pytanie co do dobrej anteny. Czy do gniazda antenowego Radmora (300 Ohm) da się jakoś podłączyć antenę tv 75 ohm?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4227423
    mxs
    Poziom 26  
    Zastosuj symetryzator antenowy 300/75 ohm
  • #10 4228331
    Heybi
    Poziom 11  
    Rozwiązałem to następująco: na dachu zamocowałem antene dipol (znalazłem w garażu) do tego symetryzator 300/75 ohm, do niego podłączyłem przewód 75 ohm i przed odbiornikiem znów symetryzator 75/300 ohm - dlatego w ten sposób bo nie było płaskiego przewodu 300 ohm w sklepie. Odbiór mi się znacznie poprawił. Dzięki za pomoc.
  • #11 4229543
    mxs
    Poziom 26  
    Fajny masz ten garaż,to chyba skarbiec,też bym tak chciał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radmor 5102-te został przestrojony na górny zakres UKF (CCIR) na oryginalnej głowicy, jednak zakres kończy się na około 104 MHz, co jest uznawane za zbyt niski limit w porównaniu do standardowego górnego zakresu do 108 MHz. Problemy z odbiorem stereo dotyczą głównie słabszych stacji, a używana antena drutowa jest niewystarczająca do stabilnego odbioru sygnału stereo. Zalecane jest zastosowanie lepszej anteny oraz symetryzatora antenowego 300/75 ohm, aby poprawić jakość odbioru i umożliwić podłączenie anteny telewizyjnej 75 ohm do wejścia Radmora 300 ohm. Wskazano również na możliwość reklamacji usługi przestrojenia ze względu na ograniczony zakres częstotliwości oraz brak elementów montażowych po serwisie. Użytkownik zastosował antenę dipol na dachu wraz z symetryzatorem 300/75 ohm i przewodem 75 ohm, co znacząco poprawiło odbiór. Dyskusja zawiera linki do porad dotyczących przeróbki wejścia antenowego i problemów antenowych UKF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA