Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Diora AWS 110 - brak d德i瘯u.

herszt 28 Aug 2007 22:10 2733 31
  • #1
    herszt
    Level 18  
    Witam!



    Odgrzebalem wlasnie stary amplitunerek Unitra-Diora AWS 110. Jak ostatni raz byl podlaczony do sieci to dzialal na nim tylko jeden glosnik - dzwiek z drugiego gniazda byl niesamowicie cichy. Wtedy nie mialem o tym zielonego pojecia wiec sprzet zostal skrecony (potem pare osob do niego zagladalo, ale byli to ludzie na poziomie niewiele wyzszym niz moj ;). Z racji ze moj wzmacniacz (styary gramofon) po woli zaczyna niedoamgac postanowilem ponownie sprobowac zreanimowac AWS 110. Rozkecilem wszystko i znalazlem urwany kabelek od potencjometru ktorym reguluje sie wzmocnienie pomiedzy lewym i prawym glosnikiem (ROWNOWAZNIK). przylutowalem kabelek tam gdzie powinien byc, podlaczylem calosc i okazalo sie ze nie mam zadnego dzwieku ani na jednym ani na drugim glosniku (pewnie wczesniej ktos cos uszkodzil). Dzwieku nie ma ani jak mam wlaczone radio ani jak zewnetrzne zrodlo dzwieku. Wszystkie lampki podswietlajace skale radiowa sie swieca. I stad moje pytanko - gdzie szukac usterki? Bo wizualnie calosc wyglada na nieuszkodzone mechanicznie (dokladnie obejrzalem ;).

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #3
    herszt
    Level 18  
    Sprawdze jeszcze raz czy poprawnie to przylutowalem, ale wydaje mi sie ze jest chyba dobrze. Ale czy moj ewentualny blad w tym przypadku spowodowalby az takie klopoty? Bo dzwieku wogole nie slychac, tylko jak pierwszy raz podlaczam glosnik slychac takie pykniecie potem za kazdym podlaczenim jest cichsze (jak przy wlaczonym amplitunerze podlaczam i odlaczam glosnik).
    A i dodam jeszcze ze wszystkie bezpieczniki sa cale.

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #4
    fuutro
    Level 43  
    Jak przylutowa貫 przew闚 wej軼iowy wzmaka do masy to nie masz prawa nic us造sze. Ten stuk w g這郾ikach jest spowodowany 豉dowaniem/roz豉dowywaniem kondensatora wyj軼iowego; innych z reszt te.

    Na podstawie schematu mo瞠sz sprawdzi cz這n zasilacza czy samego wzmacniacza czy s sprawne, pomierz napi璚ia, nawet dotykaj帷 palcem w element b璠帷y po陰czonym z wej軼iem ko軼i wzmacniacza mo瞠sz ju oceni czy w og鏊e dzia豉.
  • #6
    herszt
    Level 18  
    Sprawdzilem napiecia na wszystkich 3 ukladach scalonych (UL1601, UL1321, UL1211) i musze ze zdziwieniem stwierdzic ze sa one na wszystkich nozkach rowne zero. W przypadku UL1601 widac to od razu bo jest do niego podlaczona diodka wskazujaca czy jest wlaczone stereo czy mono i ona wogole sie nie swieci :/ Gdzie w takim przypadku szukac przyczyny? Bo przyznam szczerze, ze jeszcze sie chyba dostatecznie nie oswoilem ze schematem i patrzac na niego nadal nie wiem gdzie dalej najlepiej szukac usterki.

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #7
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Jest tam taki tranzystor BC211 z tak blaszk zmierz co tam jest na jego nogach.
  • #8
    herszt
    Level 18  
    Pomierzylem na nim napiecia i tak: miedzy baza a emiterem 0,2 [V], miedzy baza a kolektorem okolo 33 [V], a miedzy kolektorem a emiterem rowniez okolo 33 [V].

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #9
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Wzgl璠em masy mierz.
  • #10
    herszt
    Level 18  
    Na emiterze 0 [V], na bazie okolo 0,26 [V], a na kolektorze okolo 34,3 [V].

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #11
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Na bazie ma by ok.16V a na emiterze 15V. Sprawdz diod zenera ewentualnie tranzystor oraz rezystor w obwodzie bazy i zenerki.
  • #12
    herszt
    Level 18  
    Jest tam taki rezystorek R602 (powinein miec chyba 2k), jak dobrze widze bozposrednio polaczony z baza i spadek napiecia na nim jest rowny ponad 33 [V] tak ze na bazie jest wspomniane wczesniej okolo 0,2 [V]. Jak go sprawdzam omomierzem to wartosci sa rozne raz 1k raz 7k a czasem nawet 30k. Czy on moze byc tu problemem?

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #13
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    A co z dioda D601?Sprawdz czy nie jest zwarta.
  • #14
    herszt
    Level 18  
    Sprawdzielem ja omomierzem i jej opor wynosi okolo 14 ohm.

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #15
    Beattracks
    Level 21  
    sprawd tak funkcj jak test diod!
  • #16
    herszt
    Level 18  
    W obie strony miernik pokazuje 15. Tak na marginesie... co oznaczaja liczby ktore pokazuje miernik podczas testu diod? Bo jakos wczesniej sprawdzalem tylko czy w obie strony sie cos pojawia :)

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #17
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Diod masz do wymiany,mo瞠 tranzystor te.
    Je郵i mierzysz na zakresie "pomiar diody" to miernik pokazuje nam spadek napi璚ia na z陰czu p馧przewodnikowym.
  • #18
    herszt
    Level 18  
    Postaram sie jak najszybciej zakupic/znalezc taka diodke i wymienic, jak nie pomoze to wymienie tez tranzystor i dam znac co z tego wyszlo :)

    dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #19
    herszt
    Level 18  
    Tak zeby wszystko bylo jasne... ta dioda D601 to BZP-630C15 bo na schemacie ostatnia cyfra jest troche rozmazana...

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #20
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Dioda zenera na 16V czyli 16C i tyle wystarczy,mo瞠 by nawet na C15 i te b璠zie dobrze.
  • #21
    herszt
    Level 18  
    Witam!

    Po dlugich poszukiwaniach tranzystora (dostalem w koncu zamiennik, ale i ztym bylo ciezko), wymianie i tranzystora i zenera sprzet w koncu ruszyl... ale... jest pewien problem, otoz dziala mi tylko jeden glosnik... w drugim dziek jest bardzo cichy, prawie nieslyszalny (na wyjciu L). Jakies propozycje? :)

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #22
    olaf x
    Level 33  
    na poczatek zamien kolumny ze soba zeby wyeliminowac je jako przyczyn, nastepnie sprawd gniazdo sluchawkowe, pod陰cz s逝chawki po prostu, mo瞠 byc nie stykanie wy陰cznika gniazd g這郾ikowych ze staro軼i, je郵i bedzie gra na sluchawkach, to winowajc jest gniazdo. jesli nadal nie- sprawd bezpiecznik na kanale z awaria dla pewnosci, a potem napiecia na scalaku. ostro積ie, 瞠by nie zwar czegos, bo p鎩dzie do krainy wiecznych scalak闚 ;) na wyjsciu powinna byc plus minus polowa napiecia zasilajacego, je郵i si r騜ni zasadniczo- to scalak uwalony. na koniec sprawd doprowadzenie sygnalu z balansu, czy potencjometr nie krzaczy, nie ma przerwy na s豉bym kanale. tok postepowania masz juz, bierz sie do roboty i zapodawaj efekty sprawdzania.
  • #23
    herszt
    Level 18  
    Znalazlem wtyczke od sluchawek, zmontowalem kabelek, podlaczylem i... dziwna sprawa. Otoz (zalezy od podlaczenia bo mozna to wtyczke przekrecic o 180 stopni i tez wejdzie - jest tam piec bolcow) jak podlaczam odpowiednia strona to nagle magicznytm sposobem zaczyna mi grac w glosniku ktory nie gral (ale troche ciszej niz w tym grajacym wczesniej), ale ten grajacy przestaje grac, a do tego mam dzwiek w jednej sluychawce. Jak przekrece wtyczke to mam dzwiek w drugiej sluchawce i zaczyna mi grac drugi glosnik (ale drugi przestaje). Sprawdze jeszcze scalaczka US2 bo do niego jest podlaczona dioda informujaca o pracy mono/stereo (a wogole nie swieci nawet jak przelaczam guziczek odpowiedzialny za stereo). Ale wydaje mi sie ze to chyba raczej nie on. Potencjometr sprawdzilem - maksymalnie eychylony w jedna stronie niecale 10k, maksymalnie wychylony w druga - tak samo. Moze ktos ma jakies sugestie odnosnie tej sytuacji?

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #24
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Dioda 鈍ieci tylko przy odbiorze UKF radia wtedy kiedy program jest "stereo".
    Z opisu Twojego wynika 瞠 masz uszkodzone gniazdo s逝chawkowe.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Nie kr璚i貫 czasem peerkiem przy uk豉dzie przedwzmacniacza UL.. ile tam nie pami皻am?Nim mo積a regulowa te balans.
  • #25
    herszt
    Level 18  
    Sprawdzilem wszystkie potencjometry - jak nimi krece nie mam wiekszej glosnosci w glosniku (oczywiscie wrocilem do nastaw jakie zastalem :) A co do tego gniazda - wymiana jest konieczna? Czy moze moge je po prostu w jakis sposob obejsc? Bo i tak bym z niego nie korzystal.

    Tak sobie patrze na schemacik i widze ze obok gniazdka znajduja sie dwa przelaczniki a zaraz za nimi sa narysowane jakies elementy (coz to jest? - takie koleczka i kazde ma chyba polaczenie z masa... troche mi to kondensatorem traca ;)). Czy chodzi o to ze, te przelaczniki maja byc po prostu wlaczone zeby glosniki graly? Jesli tak to jak to najprosciej zrobic zeby czegos nie uszkodzic?

    Aaa i jeszcze jedno - czy powinienem na tranzystor, ktory wymienilem zalozyc "radiator" ktory byl na poprzednim tranzystorze czy moze jakis inny dokupic/zrobic? Bo faktycznie troche sie grzeje...

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #26
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Gniazdo mo瞠sz omin望.Tam s takie styki i je nale篡 omin望 lub po陰czy na sta貫.
    Radiator powinien by.
  • #27
    herszt
    Level 18  
    Witam!

    Dzisiaj troche pogrzebalem sobie w tym sprzecie. Wyczyscilem gniazdko sluchawek (i troche poodginalem styki) no i teraz przy wkladaniu wtyczki od sluchawek nic nie slychac w glosnikach i slychac w sluchawkach (dokladnie w jednej ;). I zauwazylem troche inna dziwna sprawe - potencjometr (posrednio) nie dziala tak jak powinien. Moge za jego pomoca ustawic identyczna sile dzwieku w obu glosnikach ale dopiero przy prawie maksymalnym wychyleniu w jedna strone (w pewnym momencie gdy przesuwam suwak po prostu 'zaskakuje' drugi glosnik - ale w jednej sluchawce mam cisze jak je podlacze), ale wtedy sila glosu w obu glosnikach jest dosc slaba w porownaniu z siala jaka jest w tym jednym dzialajacym glosniku - musze troche podglosic calosc, ale ogolnie da sie sluchac i jak sie podglosi mocniej to robi sporo halasu. Czy to moze byc wina ktoregos ze scalaczkow?

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • Helpful post
    #28
    fuutro
    Level 43  
    Raczej starych, wys逝穎nych potencjometr闚.
  • Helpful post
    #29
    olaf x
    Level 33  
    te niby kondensatory na schemacie to gniazdo sluchawkowe z podwojnym wylacznikiem. w momencie wlozenia wtyczki rozlaczaja sie styki na gniezdzie i zostaje przerwany obwod- wyjscie koncowki mocy- glosniki, a z gniazda sygnal odbieraja sluchawki.
    wszystkie potencjometry zapsikaj kontaktem,poruszaj suwakami od konca do konca i zostaw do nastepnego dnia...
  • #30
    herszt
    Level 18  
    olaf x wrote:
    ...wszystkie potencjometry zapsikaj kontaktem,poruszaj suwakami od konca do konca i zostaw do nastepnego dnia...


    A coz to za wynalazek ten kontakt? Gdzie to mozna kupic? :)

    z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt