logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PB M-12 w skrzyni 38L z HPB 1502 – czy subwoofer zagra całe pasmo z wieżą?

wow 02 Wrz 2007 11:24 1401 5
REKLAMA
  • #1 4242236
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Witajcie. Mam mały dylemat kolega prosił mnie, abym zrobił mu coś, aby miał trochę basu i żeby mu fajnie to grało narazie w domu a w przyszłości w samochodzie.

Ma on jakąś wierze i nawet ładnie to gra, ale mało basu jest.

Proponuję mu taki zestaw:
    PB M-12
    Skrzynia zamknięta 38 litrów
    HPB 1502
    W domu będzie to zasilał z akumulatora oraz prostownika.

I teraz mam pytanie czy to mu nie zagłuszy wierzy?? Sam bas?
    Czy mogę puścić na suba całe PASMO wydaje mi się, że nie bo to głośnik niskotonowy. On nie chce robić jakiś kolumn czy coś.
    Myślę, że podepnę mu pod tą wierzę jakąś piszczałe jeszcze :)

Co sądzicie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4242240
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Głośników niskotonowych nie puszcza się całym pasmem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4242260
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Nie puszcza sie tego tak, bo subwoofer ma zawsze jakieś zniekształcenia membrany około 3000-4000Hz takie piki, które brzydko grają. Poza tym bas jest najniżej na krzywej słyszenia - czyli ilosc decybeli basu jest dla ucha mniej "słyszalna" niż basu w dolnych partiach głośników pełnopasmowych (60-20000Hz)
    A w rezultacie, będziesz słyszał więcej tonów średnich niż wcześniej pochodzących z rezonansów i podbić 1000-2000Hz. nawet Bandpass czyli akustyczne filtrowanie niewiele pomaga.

Wieży mu to nie zagłuszy. Wieże mają głośniki 16cm i 20cm a Ty pewnie dasz mu coś większego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 4242411
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Tak jak myślałem a co z resztą pytań??

Akumulator+prostownik uciągną to?
    Bas nie zagłuszy reszty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4243145
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    wow napisał:
    Tak jak myślałem a co z resztą pytań??
    Bas nie zagłuszy reszty?

A od czego jest pokrętło GAIN we wzmacniaczu ??

wow napisał:
    Akumulator+prostownik uciągną to?

Zależy jaka wydajność prądowa prostownika :P jak mniej niż 15A to lepiej nie złuchać za głośno przez dłuższy czas (zależy jaka pojemność aku).
  • #6 4244751
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Przejrzyj sobie coś takiego jak krzywe izofoniczne. Subwoofer ma uzupełnic pasmo poniżej 80Hz, lub jeszcze niżej powiedzmy 50Hz - bo zazwyczaj niżej niż 50Hz nie schodzą: właściwie posiadają pik na charakterystyce 70Hz, przez co mnie mój sąsiad denerwuje. Bo u niego basu jest mało a mnie to wszystko buczy. Dlatego trzeba y to przedłużyc u dołu. Po za tym to problem sasiada a nie Twoj wiec nie wiem czemu taka zawziętość w poszukiwaniu wiedzy, którą znajdziesz szukajac na forum albo na stronach o tematyce czy ogólnie o podlaczeniu subwoofera do zestawu 2.0

Zobacz jaką skuteczność mają głośniki wieży (zazwyczaj 86-88dB/1W/1m) subwoofer ma podobną. Jeśli dasz tą samą moc na jedno i drugie to bedzie gralo podobnie glośno, ale ludzkie ucho uzna inaczej:

PB M-12 w skrzyni 38L z HPB 1502 – czy subwoofer zagra całe pasmo z wieżą?

Jesli nie obetniesz tego subwoofera aktywnie to Ci powstanie nieprzyjemna górka w okolicach 70Hz w rezultacie pasmo rpzenoszenia prawie się nie wydłuży, a dźwieki z subwoofera i kolumn pododają się do siebie.

Pytanie do Ciebie, autorze: czy wiesz co to pasmo przenoszenia, czy potrafisz odróżnić dźwieki o różnej wysokości, czy wiesz, że subwoofer powinien grać tam gdzie kończy się granie i przestaje byc slychać kolumny?

Po za tym choćbyś miał 1000W subwoofer to przy dobrym Cięciu i ustawieniu gałki VOLUME sprzężysz to z kazdym systemem AUDIO - bo to się reguluje na słuch.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA