logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat cyfrowy Concord, nie działa, nie wyłącza się.

todo 04 Wrz 2007 21:40 2086 9
REKLAMA
  • #1 4250997
    todo
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Pożyczyłem żonie aparat i w trakcie robienia zdjęć nagle przestał działać. Po naciśnieciu załączenia na wyświetlaczu wyświetla się klepsydra, zoom się nie wysuwa i nie dzieje się kompletnie nic. Aparatu nie można wyłączyć. Jest z tyłu aparatu przycisk do resetowania, ale po zresetowaniu jest to samo- klepsydra.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4251107
    todo
    Poziom 11  
    Zrobiła 5 zdjęć i przy 6-tym już nie zaskoczył. Podłączylem aparat do komputera- pokazywał, że nie ma zadnych zdjęć, ale jak wyciągnąlem kartę i włożylem do czytnika zdjęcia były na karcie.
    Akumulatorki były wyjęte na noc do ładowania.
  • REKLAMA
  • #5 4258524
    todo
    Poziom 11  
    Tak, identycznie zachowuje się również bez karty
  • #6 4258622
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    W takim razie wg mnie są dwa wyjścia:
    1) Spróbować znaleźć w sieci firmware do niego i/lub wejść w tryb serwisowy (dla każdego aparatu włącza się go inaczej - czasami można znaleźć jak)
    2) Kupić nowy. Może warto pomyśleć nad czymś bardziej firmowym?
  • #7 4259238
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    masz nie-do-konca-naladowane akumulatorki, mam taki aparat, z baterii dziala OK, z akumulatorkow tylko kilka zdjec. Problemem jest minimalne napiecie zasilania (2.4V to za malo).
  • REKLAMA
  • #8 4264610
    todo
    Poziom 11  
    No ale przecież przez ponad rok dzialal z tymi lub innymi akumulatorkami i wtedy napięcie było wystarczające?
  • #10 4319325
    todo
    Poziom 11  
    Tak też zrobiłem, kupiłem Samsunga s630:)

Podsumowanie tematu

✨ Aparat cyfrowy marki Concord przestał działać podczas robienia zdjęć – po włączeniu na wyświetlaczu pojawia się klepsydra, zoom nie działa, a urządzenia nie można wyłączyć. Resetowanie aparatu nie przynosi efektu. Problem występuje zarówno z kartą pamięci, jak i bez niej. Próby wyjęcia baterii i karty pamięci nie zmieniły zachowania. Sugerowano sformatowanie karty pamięci oraz sprawdzenie działania aparatu bez karty, co potwierdziło, że problem nie leży w karcie. Podejrzewano również niewystarczające napięcie akumulatorków (2.4V), które może powodować błędy działania, jednak aparat wcześniej działał poprawnie na tych samych akumulatorkach. Zalecano test z bateriami AA zamiast akumulatorków, co nie rozwiązało problemu. Ostatecznie zdecydowano się na zakup nowego aparatu, model Samsung s630.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA