logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bramki antykradzieżowe w supermarketach – zasada działania, czujniki, detekcja

El_liero 05 Wrz 2007 15:17 11182 13
REKLAMA
  • #1 4252909
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    na jakiej zasadzie one działają? Na co reagują? Jakie czujniki siedzą w nich ?
  • REKLAMA
  • #2 4252927
    MarekRozbiecki
    Poziom 29  
    Ocena: 88
    Reagują na małe, silne magnesy umieszczane na towarach.
  • #3 4252942
    El_liero
    Poziom 24  
    na falszkach ( czytaj alkoholach ) często widuję takie etykiety wyglądające jak antena, sciezki drukowane zawijane do srodka jak slimak, kazdy chyba wie o co mi chodzi.
    Po zakupieniu alkoholu tą etykietą obsługa szura po pewnej podstawce.

Co to za etykieta? Materiał? I w jaki sposób ta czarna podstawka niweluje działanie etykiety?

Dodano po 1 [minuty]:

MarekRozbiecki napisał:
    Reagują na małe, silne magnesy umieszczane na towarach.

hehe, wejdę niedługo tam z magnesem w kieszeni, :twisted: z tego co wiem to w świetle prawa ochrona nie mozę mnie przeszukać, tylko policja, ochrona mozę tylko zatrzymać. A policja rozebrać tlyko na komendzie może mnie. Coś się bedzie działo :)
  • REKLAMA
  • #4 4253077
    Twizzter
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Ja zauważyłem kiedyś w jakimś markecie takowe urządzenie, ale zrobione ze zwiniętego w "ślimaka" kawałka izolowanego przewodu + jakiś mały, ceramiczny kondensatorek. Czyli to jakiś obwód LC...
  • #5 4253133
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 232
    Hasło RFID...

i wszystko jasne :)
  • REKLAMA
  • #6 4253666
    El_liero
    Poziom 24  
    __Grzegorz__ napisał:
    Hasło RFID...

i wszystko jasne :)

tak czytałem o tym ;)

kiedyś w jakimś wydaniu "czegoś kioskowego" był artykuł o tym.
    Na elektrodzie znalazłem informacje, ale samego artykułu już nie ma w necie :/ ... w ogole na postach pisało że są z 1970 roku :D
  • #7 4263851
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    EL_liero napisał:
    hehe, wejdę niedługo tam z magnesem w kieszeni, Twisted Evil z tego co wiem to w świetle prawa ochrona nie mozę mnie przeszukać, tylko policja, ochrona mozę tylko zatrzymać. A policja rozebrać tlyko na komendzie może mnie. Coś się bedzie działo Smile

daj znać czy to działa to też spróbuje :D

pzdr
  • #8 4929857
    SPY-LABS
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Takie urzadzenia do "dezaktywacji" "metek" sa bardzo proste...W konstrukcji i uzyciu...
  • #9 4929874
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    SPY-LABS napisał:
    Takie urzadzenia do "dezaktywacji" "metek" sa bardzo proste...W konstrukcji i uzyciu...

No co kolega powie, naprawdę??. Może coś bliżej ?
  • #10 4929904
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    To są urządzenia magnetoakustyczne.I nie jest to jakieś tabu bo oficjalnie są opisane w necie.Zazwyczaj działają 34-47 khz .Oficjalna strona producenta i bardzo wielka dostępnośc informacji to np.http://www.sensormatic.com/
  • #11 5935402
    SPY-LABS
    Poziom 11  
    Tak jak pisalem wczesniej to sa urzadzenia(bramki) ktore sa ogolnie opisane.Nie ma zadnej tejemnicy dzialania...A jak i do czego ktos chce wykorzystac mozliwosc zaklocania czy dezaktywacji "mete' to juz jego sprawa.Gwoli informacji teraz juz pracuje kilka systemow "bramek" z czestotliwosciami 58kHz i 8,2MHz.Ciekawe dlaczego urzadzenia do zaklocania bramek wzbudzaja takie zainteresowanie...?Ja z racji swojej pracy projektuje urzadzenia do zaklocania praktycznie wszystkiego ale sa to urzadzenia dla odpowiednich instytucji i osob uprawnionych do ich uzywania w okreslonym celu.Dziwia mnie produkty made in china...typu zaklocacz do alarmow samochodowych czy tym podobnych...Ktore to urzadzenia zaczynaja naplywac do Polski.Jest to co prawda proste w budowie i pewnie chinczykom sie bardzo oplaca...Ale po co?Pozdrawiam i zycze szczesliwego nowego roku!(bez dziwnych pomyslow...)
  • REKLAMA
  • #12 5946924
    El_liero
    Poziom 24  
    hehe, czyli jakbyś chciał wszystkie hipermarkety masz u stup z takim sprzętem. Co by było gdyby tacy typowi złodzieje batonów>perfum>tel komórkowych>RTV wiedzieli o co biega tutaj we wszystkim.

Dodano po 1 [minuty]:

piszesz zę działają na jakiś pewnych zakresach częstotliwościowych, ale jakie zadanie ma ta częstotliwość?
  • #13 5948550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 6896116
    SPY-LABS
    Poziom 11  
    Teraz dostepne czestotliwosci systemow bramek to 1,8MHZ ,95MHz 8,2MHz to sa RF a AM to popularne 58kHz.To tak dla ciekawych bo widze ze temat cieszy sie zainteresowaniem ale nie za bardzo ludzie szukaja w necie.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Bramki antykradzieżowe w supermarketach działają na zasadzie detekcji specjalnych etykiet zabezpieczających umieszczonych na towarach. Najczęściej są to małe, silne magnesy lub obwody rezonansowe LC, które generują sygnał w określonym paśmie częstotliwości. Popularne technologie to systemy magnetoakustyczne pracujące w zakresie 34-47 kHz oraz systemy radiowe (RF) o częstotliwościach 1,8 MHz, 8,2 MHz i 58 kHz. Etykiety mogą mieć formę zwiniętych ścieżek drukowanych przypominających spiralę („ślimak”) lub zawierać elementy RFID, które posiadają unikalne kody identyfikacyjne. Czujniki w bramkach wykrywają obecność tych etykiet poprzez analizę sygnału rezonansowego lub identyfikację RFID. Urządzenia do dezaktywacji etykiet są proste i działają na zasadzie zakłócania lub neutralizacji sygnału. Producentem takich systemów jest m.in. firma Sensormatic, oferująca szeroką gamę rozwiązań antykradzieżowych. Częstotliwość pracy bramek jest kluczowa dla ich działania, umożliwiając wykrycie obecności zabezpieczeń na produktach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA