logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie ruchomości - czujnik wykrywający ruch przedmiotu

adibaw 13 Paź 2014 18:07 1578 17
REKLAMA
  • #1 14038362
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam

Mam mały problem mianowicie intruzi wycieli sobie dziurkę w ścianie i haczykiem wyciągają kartony czujniki pir nie reagują.

Czy czujnik pir+mw np SRX 360X w opcji "or" wykrył by ruch przemieszczającego się kartonu?
  • REKLAMA
  • #3 14038444
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

Pamiętaj, że mikrofala przenika również przez ściany, także to chyba niezbyt dobre rozwiązanie. Piszesz, że wycięli sobie dziurkę, czy ta dziura nadal jest? Nic nie piszesz co to za ściana... Może lepiej zastosować czujkę inercyjną?
    Jeśli nie to pozostaje bariera wewnętrzna w pobliżu zagrożonej ściany.

Pozdrawiam.

PS: Kolego Mareczny nie mieszajmy na razie automatyki z SSWiN...
  • REKLAMA
  • #4 14038533
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14038765
    adibaw
    Poziom 16  
    Soczewka FRESNELA dziala chyba tylko przy Pir a jeśli wybieram opcję "or" to mw działa niezależnie?? tak mi się wydaje i mw nie korzysta z Fresnela?
    Czujnik był by wycelowany z sufitu w podłogę no ja tak montuje sufitówki:)
    obiekt to stara poniemiecka dobra robota zero drgań przenoszonych po ścianie. i jedna ścianka działowa ż grubego ale jednak suporeksu na niej 6 czujników optex VIBRO oddalonych od siebie o 2m otwór wycięty około 1m pod czujnikiem i reakcji alarmowej brak
    Też mi się wydaje że bariera była by najrozsądniejsza i tu moją uwagę przyciąga ośmiu wiązkowy satel 2100mm co myślicie?

Dziury już nie ma ale to gorący temat i należy się spodziewać powrotu.
  • #6 14038767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 14038784
    adibaw
    Poziom 16  
    jaszto Ściana jest 8 na 4 ścian jest kilka "wchodzili" już przez dwie i dach. jakie bariery mi proponujesz?
  • #8 14038808
    bhtom
    Poziom 39  
    Wszystko się zgadza, bariera OK, tylko jest jedna kwestia... Jak zadziała bariera, to znaczy, że nowa dziura już jest... Może pomyśleć jeszcze nad jakimś czujnikiem który wykryłby intruza z drugiej strony ściany?
    Nie wiem czy jest taka możliwość, ale barierę można zamontować również poziomo nad podłogą. Zapobiegnie to suwaniu pudeł po podłodze. Ale moim zdaniem to wszystko za późno... (chodzi o wykrycie intruza).

Pozdrawiam.

PS: Co jest po drugiej stronie felernej ściany?
  • #9 14038859
    adibaw
    Poziom 16  
    inny magazyn do wynajęcia więc odpada. pozostałe ściany ogólnodostępne dla przechodniów
  • #10 14038898
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    A ja bym zastosował zamgławiacz tylko ta cena...jak wejdą to do "dziury" nie trafią montowałem coś takiego gościa pogoniło koncertowo...
  • #12 14038921
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Ja miałem takiego Gogusia na jednym obiekcie wpadał system sobie wył po max 60s gościa nie było GI docierała na obiekt po 3 minutach i nic w sumie tak jak koledzy radzili bariera na ścianie jak karton bedzie opuszczał swoje miejsce alarm powinien zadziałać...
  • #13 14038981
    waldmor
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    obić ściany blachą zamocowaną dość słabo i do tego czujki vibro, muszą się włączyć blacha bardzo dobrze przenosi wibracje i będzie działała jak membrana, do tego czujki mikrofalowe np z dsc alfa. dzięki blaszce mikrofale nie przenikną przez ściany
  • #14 14039031
    bhtom
    Poziom 39  
    Nie wiem co to za towar jest w magazynie, jakiej wartości, oraz jak jest rozmieszczony (regały, stoi na podłodze, itp.). Może warto pomyśleć o jakiś dodatkowych zamykanych boksach np. z siatki... Po prostu pomyśleć o dodatkowym, mechanicznym zabezpieczeniu towaru, aby po wykryciu intruza przez system nie było jeszcze bezpośredniego dostępu do łupu. I jeszcze jedno mi przyszło do głowy, a mianowicie pętla z cienkiego drutu przyklejonego bezpośrednio do ściany. Ale to chyba za prostackie rozwiązanie... :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 14039090
    adibaw
    Poziom 16  
    Towar cenny i chodliwy. blacha też mi przeszła przez myśl oraz boksy muszę to przedstawić inwestorowi i zobaczymy pentla z drutu odpada bo prawdopowobieństwo że w niego trafią mała

myślę jeszcze o osb bo niby vibro na drewnie ma najlepsze krycie.
  • #16 14039094
    waldmor
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    można jeszcze zastosować laserową czujkę optexa redscan ,
  • #17 14039714
    adibaw
    Poziom 16  
    waldmor fajna opcja ale za cenę pięciu czujników mam ochronę fizyczną na 5 lat tak że chyba nie przejdzie:)

Dodano po 9 [minuty]:

Co sądzicie? ELKRON

Czy SATEL?
  • #18 14042393
    adibaw
    Poziom 16  
    temat rozwiązany barierami 2m 10 wiązek wyszły taniej niż blacha:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia przedmiotów w magazynie, gdzie intruzi wycinają otwory w ścianach, co uniemożliwia skuteczne działanie czujników PIR. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie czujników pojemnościowych, czujników mikrofalowych (np. SRX 360X), czujników inercyjnych oraz barier podczerwieni. Wskazano również na możliwość użycia czujników ultradźwiękowych oraz laserowych (np. Optex Redscan). Użytkownicy podkreślają znaczenie mechanicznych zabezpieczeń, takich jak blacha czy zamykane boksy, oraz proponują montaż barier w obrębie otworów, aby wykrywać ruch kartonów. Ostatecznie, rozwiązaniem okazały się bariery z 10 wiązkami, które były tańsze niż inne opcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA