logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć napięcie na dwójniku w obwodzie elektrycznym?

Shel 06 Wrz 2007 06:20 4393 23
REKLAMA
  • #1 4255166
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, jak w temacie, mam niedługo zaliczenie poprawkowe i chciałbym by ktoś mi pomógł rozwiązać i sprawdzić zadanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4255283
    szachkon
    Poziom 11  
    Jeżeli mamy informację, że ten prąd płynie to ja bym to policzył tak:
    i(t)=1cos(wt+45)
    i teraz zamieniam na i(t)=1sin(wt+45+90)=1sin(wt+135)
    I=(1/sqrt(2) )*(cos135+jsin135)
    Z=[R+j(wL-1/wC)]

U=I*Z -otrzymany wynik będzie w postaci zespolonej

Jeżeli gdzieś się pomyliłem to proszę o poprawienie mnie.

PS Jeżeli jest już wynik w postaci zespolonej, to teraz go sobie już chyba przerobisz na postać czasową?
  • #3 4255390
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Nie lepiej od razu przerobić i(t) na postać zespoloną i po obliczeniach przejść na czasową?
    Swoją drogą nic nie pisze w jakiej postaci ma być wynik.
  • #4 4255455
    szachkon
    Poziom 11  
    To znaczy jest zaznaczone na rysunku u(t) i tym się zasugerowałem że wynik ma być w postaci czasowej..., a co do przerabiania od razu na postać zespoloną to napisałem jak z sinusa to przerabiać, z cosinusa szczerze powiedziawszy nie znam sposobu...., zawsze przerabiałem jak był napisany cosinus to przerabiałem go na sinusa i z sinusa dopiero przerabiałem go na postać zespoloną...
  • #5 4255463
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Nie no to się zgadza :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4255528
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    szachkon napisał:
    Jeżeli mamy informację, że ten prąd płynie to ja bym to policzył tak:
    i(t)=1cos(wt+45)
    Z=[R+j(wL-1/wC)]
    [ ... ]

tylko po co mieszać w to Metodę Symboliczną, skoro wystarczą podstawowe Prawa Elektrotechniki i opisy (równania) podstawowych trzech elementów (R, L, C) dla wartości chwilowych:
    - rezystora o rezystacji R: uR(t) = i(t)•R,
    - induktora o indukcyjności L: uL(t) = L•d i(t)/dt,
    - kondensatora o pojemności C: uC(t) = (1/C)•∫i(t)•dt.
    Natomiast na podstawie drugiego Prawa Kirchhoffa dla tego obwodu można zapisać:
    u(t) = uR(t) + uL(t) + uC(t), wystarczy teraz wykonać wskazane działania nad równaniem wartości chwilowej prądu i(t), by otrzymać poszukiwane równanie wartości chwilowej napięcia u(t).
    Obliczenie tego ostatniego pozostawiam autorowi tematu.

Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Witam,
    revolt napisał:
    Nie lepiej od razu przerobić i(t) na postać zespoloną i po obliczeniach przejść na czasową?

tylko po co? Zobacz post wyżej.

revolt napisał:
    Swoją drogą nic nie pisze w jakiej postaci ma być wynik.

Przecież na schemacie wyraźnie jest zaznaczone: u(t)...

Pozdrawiam
  • #8 4256297
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Shel napisał:
    dzięki wielkie, jeżeli możecie to sprawdzcie mi rozwiazanie do
    zad1. i zad2:

jakoś rozwiązania powyższych zadań nie widzę, więc jak mam to sprawdzić?

Pozdrawiam
  • #9 4256625
    Shel
    Poziom 27  
    heh, ok więc poproszę o rozwiązania, dzieki

Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:

panie i panowie, proszę pomóżcie mi to rozwiązać :(
  • #10 4257594
    Leopard2
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Shel napisał:
    zad1. i zad2:

Impedancja zastępcza:

Z= R1 + [(R2+jXl)*(-lXc)] / [R2 + jXl - jXc]
  • #12 4257704
    Leopard2
    Poziom 18  
    To 2. to chyba jest na liczbach ogólnych. Spróbuj policzyć napięcie na gałęzi z L i R (II Prawo Kirchoffa), a następnie z Prawa Ohma prąd na C.
  • Pomocny post
    #13 4257722
    szachkon
    Poziom 11  
    Witam

Co do drugiego zadania to ja bym to tak zrobił (nie używając całek ani różniczek):
    1. Rozbiłbym te napięcie na dwa różne dla jasności obliczeń.

No więc u(t)_1=U_0*e^0
    u(t)_2=U_0*e^(-at)

U=[U_0/sqrt(2)]*[cos(0)+j*sin(0)+cos(-at)+j*sin(-at)]

teraz robimy tak: I=U*(-j*wC)

jak już mamy ten wynik to teraz go trzeba zamienić na postać czasową i mamy wynik...:)

Teraz metoda jakby to zrobić moim zdaniem szybciej i chyba prościej..., ale trzeba znać różniczki:
    i(t)=C*du_c/dt -ten wzorek jest do sprawdzenia bo go wziąłem z wikipedii

Nie rozumiem o co chodzi z tym narysowaniem prądu. Chyba nie chodzi tylko o zaznaczenie go na rysunku?
    Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi..., albo ktoś widzi jak to prościej da się zrobić.

Pozdrawiam
  • #14 4257884
    Shel
    Poziom 27  
    mam jeszcze jedno zadanie, którego nie wiem jak ugryźć:

Dane jest amplituda zespolona napięcia o postaci algebraicznej: U= - 6 - j 8 [V] podać jej postać wykładniczą i trygonometryczną (arctg 8/6=53o8’).
  • REKLAMA
  • #15 4257919
    Leopard2
    Poziom 18  
    Shel napisał:

Dane jest amplituda zespolona napięcia o postaci algebraicznej: U= - 6 - j 8 [V] podać jej postać wykładniczą i trygonometryczną (arctg 8/6=53o8’).

Proponuje zajżeć do notatek z wykładu z TO i matematyki ;)

Postać wykładnicza:
    U = A • e^(jφ°)

A - moduł postaci algebraicznej
    φ - argument postaci algebraicznej

Postać trygonometryczna:
    U = A[Cos(φ°) + jSin(φ°)]
  • REKLAMA
  • #16 4258043
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    szachkon napisał:
    Witam

Co do drugiego zadania to ja bym to tak zrobił (nie używając całek ani różniczek):
    1. Rozbiłbym te napięcie na dwa różne dla jasności obliczeń.

No więc u(t)_1=U_0*e^0
    u(t)_2=U_0*e^(-at)

U=[U_0/sqrt(2)]*[cos(0)+j*sin(0)+cos(-at)+j*sin(-at)]

teraz robimy tak: I=U*(-j*wC)

jak już mamy ten wynik to teraz go trzeba zamienić na postać czasową i mamy wynik...:)

ale to jest przysłowiowa "podróż do Rzymu przez Antypody"...
    Podstawowe równania opisujące podstawowe elementy liniowego obwodu elektrycznego (R, L, C) i wymuszenia (napięciowe e(t) i prądowe i(t)) są opisane równaniami wartości chwilowych i należy z tego faktu skwapliwie skorzystać.
    Również Prawa Kirchhoffa są zawsze spełnione bez dodatkowych założeń dla równań wartości chwilowych.
    Dlatego też takie postępowanie jak wyżej, oceniane będzie w TOE jako niewłaściwe, a co zawsze będzie wiązało się z obniżeniem oceny za taki sposób rozwiązania, choć końcowy wynik będzie poprawnym.

szachkon napisał:
    Teraz metoda jakby to zrobić moim zdaniem szybciej i chyba prościej..., ale trzeba znać różniczki:
    i(t)=C*du_c/dt -ten wzorek jest do sprawdzenia bo go wziąłem z wikipedii

równanie jest poprawne, choć należy je zapisać tak:
    i(t)=C•du_c(t)/dt, natomiast obliczania pochodnej (różniczki) funkcji jednej zmiennej uczą już w szkole średniej.

szachkon napisał:
    Nie rozumiem o co chodzi z tym narysowaniem prądu. Chyba nie chodzi tylko o zaznaczenie go na rysunku?
    Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi..., albo ktoś widzi jak to prościej da się zrobić.

Chodzi o wykres wartości chwilowej prądu i(t) jako funkcja zmiennej niezależnej t.

Pozdrawiam

Dodano po 8 [minuty]:

Witam,
    rObO87 napisał:
    Shel napisał:
    zad1. i zad2:

Impedancja zastępcza:

Z= R1 + [(R2+jXl)*(-lXc)] / [R2 + jXl - jXc]

ale na schemacie zaznaczone są L i C, wobec czego powyższy zapis nie jest poprawny. Reaktancje należy zapisać jako funkcje wartości pulsacji wymuszenia ω, a poza tym to można to zapisać prościej:

Z= R1 + 1/[1/(R2+j•ω•L) + j•ω•C], analizę tego zapisu pozostawiam zainteresowanym.

Dodano po 9 [minuty]:

rObO87 napisał:
    Shel napisał:

Proponuje zaj(ż)rzeć do notatek z wykładu z TO i matematyki ;)

Postać wykładnicza:
    U = A • e^(jφ°)

A - moduł postaci algebraicznej
    φ - argument postaci algebraicznej

Postać trygonometryczna:
    U = A[Cos(φ°) + jSin(φ°)]

Skoro zostało powiedziane A, to należy powiedzieć i B, Kolego rObO87, czyli napisać zależności na wartość modułu amplitudy A, oraz wartość argumentu φ.
    Poza tym, zaznaczanie jednostki (°) przy wartości argumentu φ jest niepoprawne i z punktu widzenia formalnego niewłaściwe, ponieważ legalną jednostką kąta płaskiego jest radian, a nie stopień_kątowy, oznaczany małym górnym kółeczkiem (°).

Pozdrawiam
  • #17 4258176
    Leopard2
    Poziom 18  
    Quarz napisał:

równanie jest poprawne, choć należy je zapisać tak:
    i(t)=C•du_c(t)/dt, natomiast obliczania pochodnej (różniczki) funkcji jednej zmiennej uczą już w szkole średniej.

Zgodnie z II Prawem Kirchoffa:

Uab = U + U_c

czyli:

U_c = Uab - Iab•R1

:?::?::?:

Quarz napisał:

Skoro zostało powiedziane A, to należy powiedzieć i B, Kolego rObO87, czyli napisać zależności na wartość modułu amplitudy A, oraz wartość argumentu φ.

Pozdrawiam

Założyłem, że autor po zajrzeniu do notatek dowie się jak obliczyć wartość modułu oraz wartość argumentu.

Quarz napisał:

Poza tym, zaznaczanie jednostki (°) przy wartości argumentu φ jest niepoprawne i z punktu widzenia formalnego niewłaściwe, ponieważ legalną jednostką kąta płaskiego jest radian, a nie stopień_kątowy, oznaczany małym górnym kółeczkiem (°).

Pośpieszyłem się, mój błąd.
  • #18 4258270
    Quarz
    Poziom 43  
    rObO87 napisał:
    [ ... ]
    Zgodnie z II Prawem Kirchoffa:

Uab = U + U_c

czyli:

U_c = Uab - Iab•R1

:?::?::?:

To ponownie jakaś "radosna twórczość" jest, ponieważ zadanie w pkt. 2 polegało na znalezieniu równania wartości chwilowej prądu i(t), kiedy dany jest zapis wartości chwilowej napięcia na kondensatorze u(t), który na dodatek z wymuszeniem sinusoidalnie zmiennym nie ma nic wspólnego, a więc powyższy zapis jest kompletnie nie na temat.
    I co dalej z tego zapisu ma wynikać?

rObO87 napisał:
    [ ... ]

Założyłem, że autor po zajrzeniu do notatek dowie się jak obliczyć wartość modułu oraz wartość argumentu.

Eee... dorabianie ideologii do zastanych faktów, a wzorów nadal nie widzę.
    Kolego, to jest prostackie cwaniactwo i proszę mi tak nie tłumaczyć się, tylko przyznać się, iż jak to policzyć, to chyba tak do końca to nie jesteśmy tego pewni...

rObO87 napisał:
    Quarz napisał:

Pośpieszyłem się, mój błąd.

Raczej nie pomyślałem i bezmyślnie to zostało napisane...

Pozdrawiam
  • #19 4258326
    Leopard2
    Poziom 18  
    Napięcie w postaci zespolonej dane jest jako:

U = - 6 - j 8

więc moduł tego napięcia wynosi:

|U| = √[ (-6)^2 + (-8 )^2 ] = √ [36 + 64] = √ 100 = 10

argument φ:

φ = arctg(8/6) = 53° 13’
  • #20 4258346
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Zadanie z pierwszego postu - radian na sekundę to 1/6 herca - jeden miliamper przez nanofarad to jakieś milion woltów wyjdzie??? Przy tym R i L to pełne zwarcie nieistotne dla wyniku (ich wpływ będzie pewnie na 9-tym miejscu po przecinku). Mnie uczyli, że wynik zadania z TO ma być szybki, a dokładność wystarczy 1%, można pomijać takie drobiazgi (podejście praktyczne). Natomiast kropniesz się w jednostkach (ampery zamiast miliamperów itp.) - pała bez dyskusji, bo to błąd 1000x.
  • #21 4258876
    Shel
    Poziom 27  
    ja bym chciał jeszcze wrócić do pierwszego zadania, ponieważ się zapetliłem, a dokładniej chodzi mi o:

"Jeżeli mamy informację, że ten prąd płynie to ja bym to policzył tak:
    i(t)=1cos(wt+45)
    Z=[R+j(wL-1/wC)]

U=I*Z -otrzymany wynik będzie w postaci zespolonej"

nie rozumiem dlaczego "i(t)=1cos(wt+45)" zamieniamy na "1sin(wt+135) "

ponieważ w swoich notatkach mam zamianę sin na cos
  • Pomocny post
    #22 4259022
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Shel napisał:
    ja bym chciał jeszcze wrócić do pierwszego zadania, ponieważ się zapetliłem, a dokładniej chodzi mi o:

"Jeżeli mamy informację, że ten prąd płynie to ja bym to policzył tak:
    i(t)=1cos(wt+45)
    Z=[R+j(wL-1/wC)]

U=I*Z -otrzymany wynik będzie w postaci zespolonej"

nie rozumiem dlaczego "i(t)=1cos(wt+45)" zamieniamy na "1sin(wt+135) "

ponieważ w swoich notatkach mam zamianę sin na cos

z tego coś tu napisał wynika, iż masz poważne braki w wiedzy ze szkoły średniej, ponieważ trygonometrię i tożsamości trygonometryczne powinieneś znać na wyrywki.

Optymalne rozwiązanie podałem tam: 06 Wrz 2007 10:33 Re: Zadanie - wyznaczyć napięcie na dwójniku?

Tu przypomnę tylko pochodne i całki funkcji sinus i cosinus z argumentem ω•t + α, gdzie zmienną niezależną jest t:
    d/dt •sin(ω•t + α) = ω•cos(ω•t + α),
    d/dt •cos(ω•t + α) = -ω•sin(ω•t + α),
    ∫sin(ω•t + α)•dt = -(1/ω)•cos(ω•t + α),
    ∫cos(ω•t + α)•dt = (1/ω)•sin(ω•t + α),
    natomiast same obliczenia wartości chwilowych pozostawiam zainteresowanym.

Pozdrawiam
  • #23 4259214
    Shel
    Poziom 27  
    @Quarz wielkie dzieki za poswiecony czas, braki mam i świetnie z tego zdaje sobie sprawe, dlatego tak dociekliwie próbuje się czegoś dowiedzieć, zwłaszcza, że nie pamiętam już co było w szkole średniej, a na studiach zaocznych wiadomo jak to jest ;)

nadal mam wątpliwości co do:
    i(t)=1sin(wt+45+90)=1sin(wt+135)
    I=(1/sqrt(2) )*(cos135+jsin135) tej zamiany, może jeszcze ktoś mi to łopatologicznie wyłoży?
  • #24 4259356
    szachkon
    Poziom 11  
    Witam

i(t)=1sin(wt+135°)
    I=1/sqrt(2)*e^(j135°)
    e^(j135°)=cos(135°)+jsin(135°)

Aby dokładnie zgłębić temat polecam zapoznanie się z tematem dotyczącym postaci wykładniczej i trygonometrycznej liczby zespolonej.

Co do obliczeń to z tego co pamiętam to się przyjmuje, że wt=0 bo t=0. Przyjmuje się tak dla uproszczenia obliczeń.

Jeżeli gdzieś się pomyliłem to proszę o poprawienie mnie.

Pozdrawiam

PS Dzięki Quarz za poprawianie moich błędów..., muszę przyznać, że używanie różniczek znacznie ułatwia sprawę przy obliczeniach i trochę sobie pluję w brodę, że wcześniej z tego nie korzystałem... - wiele kartek papieru by nie zostało zużytych, a i jakieś małe drzewo nie musiałoby zostać pewnie wycięte.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania napięcia na dwójniku w obwodzie elektrycznym z elementami R, L i C, ze szczególnym uwzględnieniem analizy wartości chwilowych prądu i napięcia. Poruszono metody przejścia między postaciami funkcji sinusoidalnych: zamianę cosinusa na sinus z przesunięciem fazowym oraz reprezentację zespoloną prądu i napięcia. Wskazano na zastosowanie podstawowych równań opisujących elementy liniowe: uR(t) = i(t)·R, uL(t) = L·di(t)/dt, uC(t) = (1/C)·∫i(t) dt oraz na wykorzystanie II Prawa Kirchhoffa do sumowania napięć w obwodzie. Omówiono również obliczanie impedancji zastępczej obwodu zawierającego rezystory, induktory i kondensatory w postaci zespolonej. Wskazano na konieczność znajomości tożsamości trygonometrycznych i podstaw rachunku różniczkowego i całkowego do prawidłowego przejścia między postaciami czasowymi i zespolonymi. Podano przykłady zamiany napięcia zespolonego z postaci algebraicznej na wykładniczą i trygonometryczną. Zwrócono uwagę na praktyczne podejście do obliczeń, gdzie dokładność 1% jest wystarczająca, a jednostki muszą być konsekwentnie stosowane. Autorzy dyskusji podkreślili, że podstawowe prawa elektrotechniki i rachunek wartości chwilowych są kluczowe do rozwiązania zadań, a stosowanie metod symbolicznych czy skomplikowanych przekształceń może być zbędne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA