Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamszachkon napisał:Jeżeli mamy informację, że ten prąd płynie to ja bym to policzył tak:
i(t)=1cos(wt+45)
i teraz zamieniam na i(t)=1sin(wt+45+90)=1sin(wt+135)
I=(1/sqrt(2) )*(cos135+jsin135)
Z=[R+j(wL-1/wC)]
[ ... ]
revolt napisał:Nie lepiej od razu przerobić i(t) na postać zespoloną i po obliczeniach przejść na czasową?
revolt napisał:Swoją drogą nic nie pisze w jakiej postaci ma być wynik.
Shel napisał:mam jeszcze jedno zadanie, którego nie wiem jak ugryźć:
Dane jest amplituda zespolona napięcia o postaci algebraicznej: U= - 6 - j 8 [V] podać jej postać wykładniczą i trygonometryczną (arctg 8/6=53o8’).
szachkon napisał:Witam
Co do drugiego zadania to ja bym to tak zrobił (nie używając całek ani różniczek):
1. Rozbiłbym te napięcie na dwa różne dla jasności obliczeń.
No więc u(t)_1=U_0*e^0
u(t)_2=U_0*e^(-at)
U=[U_0/sqrt(2)]*[cos(0)+j*sin(0)+cos(-at)+j*sin(-at)]
teraz robimy tak: I=U*(-j*wC)
jak już mamy ten wynik to teraz go trzeba zamienić na postać czasową i mamy wynik...
szachkon napisał:Teraz metoda jakby to zrobić moim zdaniem szybciej i chyba prościej..., ale trzeba znać różniczki:
i(t)=C*du_c/dt -ten wzorek jest do sprawdzenia bo go wziąłem z wikipedii
szachkon napisał:Nie rozumiem o co chodzi z tym narysowaniem prądu. Chyba nie chodzi tylko o zaznaczenie go na rysunku?
Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi..., albo ktoś widzi jak to prościej da się zrobić.
rObO87 napisał:
rObO87 napisał:Shel napisał:mam jeszcze jedno zadanie, którego nie wiem jak ugryźć:
Dane jest amplituda zespolona napięcia o postaci algebraicznej: U= - 6 - j 8 [V] podać jej postać wykładniczą i trygonometryczną (arctg 8/6=53o8’).
Proponuje zaj(ż)rzeć do notatek z wykładu z TO i matematyki![]()
Postać wykładnicza:
U = A • e^(jφ°)
A - moduł postaci algebraicznej
φ - argument postaci algebraicznej
Postać trygonometryczna:
U = A[Cos(φ°) + jSin(φ°)]
Quarz napisał:
równanie jest poprawne, choć należy je zapisać tak:
i(t)=C•du_c(t)/dt, natomiast obliczania pochodnej (różniczki) funkcji jednej zmiennej uczą już w szkole średniej.
Quarz napisał:
Skoro zostało powiedziane A, to należy powiedzieć i B, Kolego rObO87, czyli napisać zależności na wartość modułu amplitudy A, oraz wartość argumentu φ.
Pozdrawiam
Quarz napisał:
Poza tym, zaznaczanie jednostki (°) przy wartości argumentu φ jest niepoprawne i z punktu widzenia formalnego niewłaściwe, ponieważ legalną jednostką kąta płaskiego jest radian, a nie stopień_kątowy, oznaczany małym górnym kółeczkiem (°).
rObO87 napisał:[ ... ]
Zgodnie z II Prawem Kirchoffa:
Uab = U + U_c
czyli:
U_c = Uab - Iab•R1
![]()
rObO87 napisał:[ ... ]
Założyłem, że autor po zajrzeniu do notatek dowie się jak obliczyć wartość modułu oraz wartość argumentu.
rObO87 napisał:Quarz napisał:
Poza tym, zaznaczanie jednostki (°) przy wartości argumentu φ jest niepoprawne i z punktu widzenia formalnego niewłaściwe, ponieważ legalną jednostką kąta płaskiego jest radian, a nie stopień_kątowy, oznaczany małym górnym kółeczkiem (°).
Pośpieszyłem się, mój błąd.
Shel napisał:ja bym chciał jeszcze wrócić do pierwszego zadania, ponieważ się zapetliłem, a dokładniej chodzi mi o:
"Jeżeli mamy informację, że ten prąd płynie to ja bym to policzył tak:
i(t)=1cos(wt+45)
i teraz zamieniam na i(t)=1sin(wt+45+90)=1sin(wt+135)
I=(1/sqrt(2) )*(cos135+jsin135)
Z=[R+j(wL-1/wC)]
U=I*Z -otrzymany wynik będzie w postaci zespolonej"
nie rozumiem dlaczego "i(t)=1cos(wt+45)" zamieniamy na "1sin(wt+135) "
ponieważ w swoich notatkach mam zamianę sin na cos