logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział sygnału Cyfrowego Polsatu Echostar DSB-616 na dwa TV - co potrzebne?

Grzegorz Dziurla 07 Wrz 2007 17:40 6771 7
REKLAMA
  • #1 4260103
    Grzegorz Dziurla
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Jako, że to mój pierwszy post Tutaj pozdrawiam Wszystkich.
    W sprawach technicznych jestem dość słaby :cry: stąd pytanie do Fachowców.
    Jeśli już było to przepraszam ale nie znalazłem tematu.
    Mam dekoder Cyfrowego Polsatu Echostar DSB-616 i chciałbym oglądać różne programy na dwóch odbiornikach w Moim domu.
    Z tego co wiem jest to legalne.
    Pytanie w co muszę się zaopatrzyć oprócz kabli :)
    Raczej drugi dekoder jest potrzebny ale czy potrzebuję do niego też kartę? Czy jak kupię na allegro jakiś za ok.100pln to będzie OK?
    Czy muszę mieć konkretny model?
    Pozdrawiam Z Poznania
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 4260112
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    To nie jest legalne i nic z tym dekoderem nie zrobisz. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4260117
    Soliton
    Poziom 11  
    Witam,

Z Cyfrowym Polsatem to się nie uda. Karta jest na stałe "ożeniona" z dekoderem i będzie działać tylko z tym jednym dekoderem i z żadnym innym. Podobnie jest z n-ką. Takie rzeczy to tylko z Cyfrą+ i splitterem kart.

Pozdrawiam

SOLITON
  • #4 4260168
    Grzegorz Dziurla
    Poziom 10  
    Soliton napisał:
    Witam,

Z Cyfrowym Polsatem to się nie uda. Karta jest na stałe "ożeniona" z dekoderem i będzie działać tylko z tym jednym dekoderem i z żadnym innym.

:cry:
    Szkoda....
    a jak wygląda sprawa z czymś takim:
    http://www.allegro.pl/item231446517_sender_przekaznik_audio_video_wireless_gw_fak.html

To zdaje egzamin czy to badziewie ???
  • REKLAMA
  • #5 4260329
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    Zdaje TO egzamin ale nie wten sposób jakiego wymagasz, Nie da się oglądać różnych programów tylko ten sam. Możliwe jest natomiast (legalne - pod warunkiem, że jest to w tym samym mieszkaniu) rozdzielenie sygnału C+. Potrzeba do tego dwóch kompletnych systemów satelitarnych (dekoder, kabel i podwójny konwerter lub dwie oddzielne, kompletne czasze) a do tego "Splitter" z dwoma kartami abonenta.
  • #6 4260750
    Grzegorz Dziurla
    Poziom 10  
    Preskaler napisał:
    Zdaje TO egzamin ale nie wten sposób jakiego wymagasz, Nie da się oglądać różnych programów tylko ten sam. Możliwe jest natomiast (legalne - pod warunkiem, że jest to w tym samym mieszkaniu) rozdzielenie sygnału C+. Potrzeba do tego dwóch kompletnych systemów satelitarnych (dekoder, kabel i podwójny konwerter lub dwie oddzielne, kompletne czasze) a do tego "Splitter" z dwoma kartami abonenta.

Niestety mam Polsat :)
    Chociaż w ten sposób puszczę sygnał do sypialni.
    Czy sygnał jest dobry?
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #7 4261896
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    Tak! Sygnał jest dobry i możesz go z sypialni przełączać (zwrotnie) za pomocą oryginalnego pilota lub dokupić drugiego, żeby nie potrzebnie nie wstawać za pilotem. Możnma też oglądać w sypialni to co oglądają aktualnie w salonie (?).
  • #8 4272882
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Używam tzw. videosendera od kilku lat i jest ok.
    Zakłócenia pojawiają się, gdy żona włączy mikrofalówkę, która przez ścianę sąsiaduje z TV.
    Raz też uszkodził mi się zasilacz. Tzn. podawał prąd ale chyba o złych parametrach generując przy tym zakłócenia w odbiorze TV.
    Po wymianie zasilacza wszystko dział ok.
    Innych nie przyjemnych niespodzianek nie miałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder Cyfrowego Polsatu Echostar DSB-616 posiada kartę abonencką przypisaną na stałe do jednego urządzenia, co uniemożliwia legalne oglądanie różnych programów na dwóch odbiornikach za pomocą jednego dekodera i jednej karty. Rozdzielenie sygnału na dwa telewizory z różnymi programami wymaga posiadania dwóch oddzielnych dekoderów z własnymi kartami. Alternatywnie, możliwe jest przesłanie tego samego sygnału do drugiego odbiornika w tym samym mieszkaniu za pomocą videosendera (bezprzewodowego nadajnika audio-video), jednak wówczas oba telewizory wyświetlają ten sam program. Videosender działa poprawnie, choć może być podatny na zakłócenia elektromagnetyczne, np. z mikrofalówki, oraz wymaga stabilnego zasilania. W przypadku Cyfry+ istnieje możliwość użycia splittera kart i dwóch kompletów sprzętu satelitarnego, co nie jest dostępne w Cyfrowym Polsacie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA