logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z radeonem w laptopie - atak zielonych pixelów

r4t 08 Wrz 2007 14:52 1363 8
REKLAMA
  • #1 4262706
    r4t
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam taki problem, posiadam laptop HP pavilion zt3000 który posiada kartę graficzna ati mobiliti radeon 9200. Mam go od niedawna. Problem powstał wczoraj, i polega na tym ze podczas normalnego korzystania z laptopa, co jakiś losowy czas jest atak zielonych pixelków, tzn na krawędziach elementów (pasek start, listwa okna itd) i na obrazkach co parę pixeli pojawiają zielone, i sobie chodzą to w jedną to w drugą stronę. Najpierw jest mało a potem sie ich robi więcej. Restart nic nie daje, pomaga jakby trochę przełączenie sie np w trym logowania, choć nie zawsze. Czasami nawet w oknie gg zamiast żółtawo-brązowo-sraczkowatego koloru postu rozmówcy, robi sie jakiś fioletowawy :/
    Co to może być i jak sobie z tym poradzić ? czy to może być uszkodzenie karty grafiki/płyty głównej ? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4262799
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    ja bym stawał na przegrzewanie się zintegrowanej grafiki , popraw chłodzenie - oczyść z kurzu itp.
  • #3 4264418
    r4t
    Poziom 12  
    właśnie zauważyłem, że po podłączeniu zewnętrznego monitora (hp m500 sprzed 5 lat) tych pixeli nie ma .. na matrycy są a na monitorze ni ma :|:?::!:
  • REKLAMA
  • #4 4264752
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4271314
    r4t
    Poziom 12  
    no właśnie przyciskanie itd raczej nic nie daje. a pojawianie sie i znikanie zielonych pixeli wydaje sie zupełnie randomowe (losowe) :/ chciałem dać może do przeglądu do serwisu GMS w moim miescie, ale nie chcieli sie podjąc zadania
  • REKLAMA
  • #7 4273282
    r4t
    Poziom 12  
    Tzn zastanawiam sie czy chłodzenie wystarczy ? bo wydaje mi sie ze jednak jest już coś uszkodzone, bo przecież laptop wcześniej tego nie miał, a pracował w podobnej temp. a nawet większej bo było lato. Poza tym nie wiem jak bym mógł coś przepalić, bo ani nie katowałem go, z gier to właściwie z 2 razy i to strategie z 2000 roku a temperatura z tego co sie orientuje nie przekraczała 45*, tzn dysk maksymalnie miał chyba z 40
  • #8 4273793
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    pada ci elektronika na matrycy
  • #9 4274269
    r4t
    Poziom 12  
    a czy da sie to naprawić ? jak tak to jak ? albo lepiej: gdzie ? i za ile ? (mieszkam w okolicach torunia, może ktoś wie gdzie są jakieś miejsca w których by mi to naprawili ?)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W laptopie HP Pavilion z serii zt3000 z kartą graficzną ATI Mobility Radeon 9200 pojawia się problem z zielonymi pikselami na matrycy, które losowo migrują na krawędziach elementów interfejsu i obrazach. Problem nie występuje na zewnętrznym monitorze podłączonym do laptopa, co wskazuje na możliwą usterkę matrycy lub taśmy sygnałowej. Restart systemu nie usuwa problemu, a przełączanie trybów czasem pomaga. Sugerowano sprawdzenie i oczyszczenie układu chłodzenia, gdyż przegrzewanie zintegrowanej grafiki może powodować artefakty. Jednak użytkownik zauważa, że temperatura pracy była dotąd stabilna i nie przekraczała 45°C. Inna hipoteza to uszkodzenie elektroniki matrycy. Próby fizycznego naciskania i poruszania matrycą nie wpływają na problem. Serwisy lokalne odmówiły naprawy. Wskazano możliwość zastosowania chłodzenia zewnętrznego jako tymczasowego rozwiązania. Naprawa może wymagać wymiany matrycy lub taśmy sygnałowej, jednak brak jest szczegółowych informacji o kosztach i lokalnych serwisach w okolicach Torunia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA