logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz komputerowy bez wentylatora – powiększenie radiatorów, montaż elementów

mark6111 31 Paź 2007 02:54 2075 16
REKLAMA
  • #1 4432273
    mark6111
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Chcialbym zrezygnowac z wentylatorow w zasilaczu.Powiekszenie powierzchni radiatorow do wielkosci gornej scianki PC.Wentylator na tylnej sciance dalej spelnia zadanie wydmuchiwania powietrza.Tranzystory i diody umocowane na radiatorze i polaczone z plytka zasilacza przewodami(1mm).Chlodzenie procesora(rurki cieplne),to inny rozdzial.Rezygnacjia ze wszystkich wentylatorow w PC,to narazie duzy koszt zastosowania radiatorow.
  • REKLAMA
  • #2 4432324
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Dużo prostsze (i może nawet tańsze) będzie zamontowanie chłodzenia wodnego.
    Jeżeli chodzi konkretnie o zasilacz to cewki i kondensatory też muszą być chłodzone.
    Więc przy domowych przeróbkach w zasilaczu musi zostać wentyl. Może być oczywiście puszczony na 5V.
    Ale koncepcja ogólnie jest poprawna, są na rynku zasilacze bez wentylatora.

ps.
    http://pccentre.pl/Article13230.htm

Moderowany przez conQeror:

Proszę nie zamieszczać linków z allegro.

• #3 4432325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4432941
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Czasami w zasilaczach montowane są naprawdę głośne wentyle.
    Polecam wycięcie otworu na 2 wentylator i puszczenie obu na 5V.
    Zasilacz stanie się praktycznie bezgłośny.
    Chyba że chcesz "dla zasady" zrobić kompa bez wentyli, wtedy faktycznie można się bawić z radiatorami.
  • REKLAMA
  • #5 4433586
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Jaki to zasilacz? (marka, moc)
  • #6 4433743
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Zgadzam sie z Łukasz88 , markowe zasilacze są cichutkie, a jezeli zasilacz jest glosny to jest to tandeta a nei zasilacz i nalezy go wymienic a nie wyciszyc.
    Pozatym montaz chlodzenia wodnego do zasilacza to tez glupota bo zasilacz ma za zadanie wyciagac gorace powietrze z obudowy... a jak wyjmie z niego wentylator... to bedzie piekarnik w obudowie.
    @ wentylatory na 5V ? Tez genialny pomysl.. w ktorym miejscu wyciac dziure ?
  • #7 4434359
    pirezz
    Poziom 10  
    zasilacze pasywne kosztują około 700zł
  • #8 4442872
    mark6111
    Poziom 12  
    Pomysl powstal dzieki obudowie Zalmana TNN500AF.Chcialem uslyszec,czy mozna zrobic to taniej.Teraz mam jakies 25 dB szumu z calego kompa.Nowoczesne kondensatory maja temp. pracy 105 stopni C.
  • #9 4444667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 4445222
    mark6111
    Poziom 12  
    Jesli kondensator ma 105 C,to poprawnie pracuje napewno nawet przy 50-ciu.Transformatory maja jakies 85 C stopni,ale rowniez nie nagrzwewaja sie do tych temperator.Zreszta to takie nie jest wazne.Istnija zasilacze pasywne,i nie maja takich problemow.Mozemy miec nadzieje ze kiedys stanieja.
  • #11 4445782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4447549
    paszczak1
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Jeżeli zasilacz bez wiatraka to raczej wywal też z obudowy (wydmuchujący) i posadź go na dole z przodu żeby zasysał. Jeżeli zapewnisz półprzewodnikom dobry radiator (najlepiej poza zasilaczem, albo nawet komputerem - może obudowa komputera?) to resztą (kondensatorami, cewkami itp ) się nie przejmuj.

PS Zasilacz bez wiatraka (poza komputerem, otwarty) chodzi dłuuugo...
  • #13 4448289
    borewicz87
    Poziom 11  
    Wg mnie jest to pomysł poraniony... Sam sie do tego kiedyś zabierałem, ale ponieważ dysk twardy,stacja dysków,cd,dvd też wydaja dzwieki w przedziale 20-30dB to z tego zrezygnowałem. POLECAM Ci jakiś pożadny zasilacz z wentylatorem 120 one chodzą bardzo cicho właściwie ich nie słychać 15-20dB to jest poziom codziennego szumu. Tak u siebie zrobiłem i mam całkowitą cisze (zainwestuj w maty wiciszajace, i tak wyjdzie taniej jak zabawa z fanless)
    POzdrawiam
  • #14 4448903
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Jeśli chcesz wyprowadzić wszystkie tranzystory na zewnątrz na jakimś radiatorze to licz się z tym, że przedłużanie nóg kablami nie wpływa zbyt dobrze na działanie takiego zasilacza, mógłby się stać niestabilny a wartości napięć na pewno by się pozmieniały.
  • #15 4477091
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Pomysł chybiony. Cewki w zasilaczu nagrzewają się do nawet 80 st co z kolei powoduje palenie się laminatu na drutach. Kondensatory dochodzą do 70 st, inne elementy mają po 50 st. Teraz weź włącz kompa bez nawiewu na te części to podziała wszystko, jakieś kilka dni i się zfajczy. Lepiej kup zasilacz z dużym zapasem mocy (u mnie komp maks ciągnie 200W a zasiłkę mam 480W) z regulacją obrotów wentylatora. Mój daje z siebie ledwo słyszalny szum, jeśli mamy go przy głowie. W zamkniętej obudowie jest całkowicie niesłyszalny. Potem wycisz dysk lub kup nowy, cichy, dalej procek i grafika
  • #16 4477157
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Cytat:

(u mnie komp maks ciągnie 200W a zasiłkę mam 480W)

Skad te dane ?

Tzn.. jaki masz zasilacz, i jaka masz konfiguracje komputera ?
  • #17 4480596
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Stingerek napisał:
    Cytat:

(u mnie komp maks ciągnie 200W a zasiłkę mam 480W)

Skad te dane ?

Tzn.. jaki masz zasilacz, i jaka masz konfiguracje komputera ?

Skąd dane ? Z watomierza...

Zasilacz Xilence. Komp min - Athlon 2800+. Gforce 64 mb, 512 ram, MOBO Gigabyte, 2 x DVD, 120 GB, SB Live itp... W stresie leci na 200 W, w spoczynku ok 110 w.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rezygnacji z wentylatorów w zasilaczu komputerowym poprzez powiększenie radiatorów i montaż elementów na zewnątrz radiatora. Wskazano, że zasilacze pasywne bez wentylatorów istnieją, ale są drogie (około 700 zł) i stosują zaawansowane rozwiązania chłodzące, co wpływa na ich cenę. W praktyce elementy takie jak cewki, kondensatory i tranzystory generują znaczną ilość ciepła (cewki do 80°C, kondensatory do 70°C), co wymaga aktywnego chłodzenia, aby uniknąć uszkodzeń i skrócenia żywotności podzespołów. Przedłużanie połączeń elementów na zewnątrz radiatora może powodować niestabilność zasilacza i zmiany napięć. Propozycje obejmują stosowanie wentylatorów zasilanych napięciem 5V dla redukcji hałasu lub chłodzenie wodne, choć montaż chłodzenia wodnego w zasilaczu uznano za niepraktyczny. Zalecane jest użycie markowych, cichych zasilaczy z termiczną regulacją obrotów wentylatora oraz wyciszenie innych źródeł hałasu, takich jak dyski twarde. Przykładowa konfiguracja komputera z zasilaczem Xilence o mocy 480W i obciążeniu do 200W wykazuje, że przy odpowiednim zasilaczu hałas jest minimalny. Ogólnie pomysł całkowitego wyeliminowania wentylatorów w zasilaczu jest krytykowany ze względu na ryzyko przegrzewania i uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA