logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysł z wyciszeniem blaszaka czy dobrze podłączyłem

wolf1 08 Lis 2007 16:54 1089 10
REKLAMA
  • #1 4459144
    wolf1
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam szanownych kolegów,blaszak niemiłosiernie hałasował,wiec metodą prób i błędów stwierdziłem że hałasuje wentylator zasilacza.wpadłem na pomysł aby wentylator podłączyć w miejsce gniazda cpu i programowo zmniejszyć obroty softem easy tune.Oczywiście w programie ustawiłem aby przy obciążeniu wentylator wkręcał się na poszczególne biegi jak będzie obciążenie,a przy przeglądaniu stron pracuje na najniższym biegu czyli ok 800obr,tak więc pytanie do was,czy tak delikatne obroty nie usmażą mi zasiłki?dopowiem że teraz jest bardzo cicho,ale czy przy małym obciążeniu są obroty w zasilaczu odpowiednie czy nie usmażę tranzystorów wysokiej mocy?dodam że po godzinie pracy leci z kratki zasilacza letnie powietrze,a zasilacz to model Mode4life/400-400wat.
  • REKLAMA
  • #2 4459184
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Pomysł niedobry. Należy wymienić lub rozebrać i nasmarować wentylator zasilacza i zasilać go "po staremu" bezpośrednio z zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 4459202
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Bardzo niedobry pomysł, jesli zasilacz mial TC to w tym momencie bedzie w nim piekarnik...Nalezy kupic prawdziwy zasilacz, a nie ulepszac szmelc.
  • REKLAMA
  • #4 4459224
    wolf1
    Poziom 15  
    Jak na razie leci letnie powietrze,czyli chyba ok,procesor tez nie wydaje wiele ciepła jest cały czas zimny bo jest to athlon 3200+czyli mało wydający ciepła do otoczenia a w tym wypadku nie wlatuje nawet ciepłe powietrze z obudowy do zasiłki czyli ok.Nasmarowanie nic nie dało próbowałem już ,poprostu wentylatory 8x8cm są głośne! ponieważ są to zwykłe wentylatory.Pomysł jest chyba trafny zważywszy że komputer służy mi tylko do przeglądania stron,wiec zasiłka nie jest obciążona,jak myślicie.Dodam że w programie mam ustawione ze wraz ze wzrostem temperatury zwiększają się obroty wentylatora zasilacza,wiec jak dalej na to się zaopatrujecie?
  • #5 4459251
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Mówisz że jest ok i pytasz się co o tym myślimy, post wyżej masz napisane co o tym się myśli. No i ze wzrostem jakiej temperatury ten wentylator zwiększa obroty? zasilacz jeśli ma regulacje obrotów wiatraka to ma swój czujnik i programowo to nie sprawdzisz.
  • REKLAMA
  • #6 4459263
    ginio77
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Najprostszym rozwiązaniem dla ciebie będzie zakup wentylatora z automatyczną regulacją obrotów np. Arctica i po sprawie koszt jest niewielki kilkanaście złotych a efekt bardzo dobry jak na inwestycję paru złotych.
  • #7 4459275
    wolf1
    Poziom 15  
    Procesor uzyskuje 24stopnie przy oglądaniu stron czasem 25,a program wentylatora zasilacza ustawiłem że do 25stopni ma obroty 800obr,27stopni zwiększają się o 800,tak więc stopniowo zwiększane są obroty,sam wentylator ustawiłem że działa bez przerwy,lecz ze wzrostem o 2 stopnie temperatury procesora zwiększają sie obroty wentylatora zasiłki,wiem ze pomysł niezbyt udany ale cisza jest przeogromna.

Ps:dodam że obroty cały czas są ale mniejsze ,wiem że układy takie jak tranzystory dużej mocy w zasilaczu zwiększą swą temperaturę przez to co uzyskałem,ale nie wiem czy się nie mylę powinny wytrzymać ,przecież dyfuzja wewnętrzna tranzystora przy rozpadzie to ok 100 stopni ,a tyle chyba nie osiągną zważywszy że wentylator minimalnie obraca sie na 800obr.
  • #8 4459332
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Zależy jakiej jakości są elementy elektroniczne i w jakiej temperaturze potrafią stabilnie pracować, np w zasilaczach Fortron wentylator kręci się bardzo wolno a zasilacz zazwyczaj jest dosć gorący, tyle że on tak może pracować naśnie lat i nic mu nie będzie. Wszystko wyjdzie po czasie jak elementy w twoim PSU zniosą mniejszy obieg powietrza.
  • #9 4459365
    wolf1
    Poziom 15  
    Właśnie i ja tak myślę ,a co do wentylatora który ma wbudowany element pomiarowy regulujący obroty to to samo co mój pomysł tyle że u mnie informacje o obrotach czerpana jest z wyjścia od cpu,a co kolega zaproponował o wentylatorze mającym czujkę to to samo tyle ze info o obrotach bierze sam z siebie z układu wbudowanego na stałe w lepszym jakościowo wentylatorze np firmy arctic.Koledzy jak na razie oglądam strony i piszę ,czasami coś oglądnę ,i mam letnie powietrze z zasilacza przy zamkniętej obudowie,a jak na lato to standardowo odkrywam pokrywę blaszaka,i chyba będzie ok,ale dodam cisza jest znaczna i komfort pracy niż przedtem.Pozdrawiam.
  • #10 4459400
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Bezsensu temat.

Mowisz co zrobiles, i pytasz nas o zdanie. My mowimy ze to partyzantka i tak mozna robic ale w zwiazku radzieckim, a ty za wszelka cene bronisz pomyslu i probojesz nas do tego przekonac.
    Zapomnij...

Wentylatory 80mm nie sa glosne...
    Mam 80mm arctica na procesorze i 80mm w fortronie.. i najglosniejszym elementem mojeog komputera jest dysk.
  • #11 4459430
    wolf1
    Poziom 15  
    Widzisz masz firmowe wentylatory a u mnie w mieście przeważnie na pułkach są no name,głośne bardzo głośne ,powiem czasami ta partyzantka jest lepsza od ładowania pieniążków w części,dziękuję wam za odpowiedzi.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Autor problemu zauważył nadmierny hałas wentylatora zasilacza Mode4life/400-400W i podłączył go do gniazda CPU, sterując obrotami programem Easy Tune, aby zmniejszyć prędkość wentylatora przy niskim obciążeniu (około 800 obr./min) i zwiększać ją wraz ze wzrostem temperatury procesora Athlon 3200+. Pomysł ten spotkał się z krytyką, gdyż wentylator zasilacza powinien być zasilany bezpośrednio z zasilacza, a zmiana sterowania może prowadzić do przegrzania elementów mocy, takich jak tranzystory. Użytkownicy zalecili wymianę wentylatora na model z automatyczną regulacją obrotów, np. Arctic, co jest prostszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem. Dyskusja podkreśliła, że jakość komponentów i ich zdolność do pracy w podwyższonych temperaturach decyduje o trwałości zasilacza. Autor potwierdził, że po godzinie pracy zasilacz wydaje letnie powietrze, a komputer jest cichy, jednak niepewność co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania pozostaje. Wskazano, że wentylatory 80 mm, zwłaszcza markowe, nie powinny być głośne, a stosowanie „partyzanckich” metod może być ryzykowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA