logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

akumulator Li-Poly i Li-ion-można ładować tą samą ładowarką?

dar 11 Wrz 2007 10:03 3344 3
  • #1 4271640
    dar
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Mam aparat Nikon 5700 i do niego dwa akumulatory. Oryginalny 680mAh 7,4 V Li-ion oraz drugi 900mAh tylko na napięcie 7,2 V też Li-ion. Z tym drugim jest problem bo aparat na nim może zrobić kilkanaście zdjęć.

Na allegro jest sporo alumulatorów Li-polimerowych o sporych pojemnościach (2500, 2900 mAh) ale nie mam pewności czy oryginalna ładowarka Nikona MH-53 bedzie je ładować.

Proszę o pomoc w tym względzie.

pozdrawiam

Darek
  • Pomocny post
    #2 4271705
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Z danych literaturowych wynika, że ładowarka do Li-ion powinna tak samo się nadawać do Li-poly, niemniej polecam lekturę:
    http://klaudius.free.fr/lipo.htm
    Ładowarka do aku litowych powinna spełniać 2 kryteria: "CC/CV" czyli "constant current" - ładowanie stałą (ograniczoną) wartościa prądu, a potem "constant voltage" - stałym napięciem, nie przekraczającym 4,2V na ogniwo (niektórzy podają 4,25V, ale zalecał bym ostrożność!). W linku, który Ci podałem jest jeszcze jedno istotne zalecenie, zresztą bogato ilustrowane: nie zostawiać ładowanego aku "bez dozoru", dotyczy to zwłaszcza akumulatorów ładowanych intensywnie.
    Aby korzystać z jakiejkolwiek ładowarki dla innych akumulatorów, niż te, do których jest dedykowana, należy zmierzyć, jakie napięcie daje ta ładowarka i jaki prąd, a potem można pomyśleć, jak jej używać.
  • #3 4272118
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Ze swojej strony dodam tylko to, że bardzo często te akumulatorki o gigantycznych pojemnościach to po prostu jedna, wielka, chińska ściema.
  • #4 4306567
    dar
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    po zastanowieniu kupiłem akumulator podobny do oryginalnego Li-Poly.

Podobny to podróbka niestety jest minimalnie większa. W aparacie i w ładowarce sie mieści, ale z wyjęciem akumulatora z aparatu jest mały problem - klinuje sie i trzeba sobie pomagać narzędziami.
    Co do samej jakości pracy to nie mogę się jeszcze wypowiadać - potestuje i dam znać dla zainteresowanych.

pozdrawiam

Darek
REKLAMA