logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Yamaha R-50: cichy dźwięk po wymianie STK4873 na STK4893, co sprawdzić?

kamilo255 11 Wrz 2007 20:45 2953 4
REKLAMA
  • #1 4273806
    kamilo255
    Poziom 11  
    W amplitunerze jak w temacie spalony był układ scalony STK4873. Wymieniłem go na STK4893 ponieważ nigdzie nie mogłem kupić takiego samego. Efekt jest taki że amplituner zaczął grać ale bardzo cicho. Oprócz tego znalazłem zupełnie zaśniedziałe zworki w sekcji zasilania. Korektor dźwięku zachowuje się trochę dziwnie ponieważ kiedy przekręcam gałkę loudness dźwięk zamiast się pogłaśniać to ścisza się aż do zera.

Czy ktoś mógłby pomóc? Chciałbym wiedzieć gdzie zacząć szukać.
  • REKLAMA
  • #2 4286545
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Roznia w napieciu zasilania w aplikacjach jest rzedu +/_3V . Jezeli gra bardzo cicho to gdzies musi byc zwarcie na plytce albo uszkodzony scalak.

Sprobuj wylutowac i wlutowac ponownie. Po wylutowaniu zdejmij luty z plytki w miejcach polaczen ze scalakiem. Najlepsza metoda to zastosowanie plecionki z przewodu antenowego. Doskonale wchlania cyne nie pozostawiajac czyste miejsca. Dopiero po tym zabiegu wstaw scalak i podlutuj.

Tutaj masz linki do not aplikacyjnych obu scalakow:

STK-4873:

http://www.tranzistoare.ro/datasheets2/19/195256_1.pdf

STK-4893

http://www.datasheetarchive.com/pdf/3252825.pdf

Pozdr

Michal
  • REKLAMA
  • #3 4286951
    kamilo255
    Poziom 11  
    Myślę że przelutowanie tu nic nie da.
    Udało mi się zlokalizować gdzie jest wejście sygnałowe Stk4893 i odłączyłem wszystkie poprzedzające układy. Podałem na to wejście(na samą końcówkę) sygnał z walkmana i ku mojemu zdziwieniu wzmacniacz zagrał normalnie co wyklucza uszkodzenie STK4893.
    Ale coś musiało się popsuć wcześniej tylko co?
    Może jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4288052
    TTomi
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Przed wzmacniaczem końcowym jest jeszcze regulator głośności i przedwzm. Jeśli masz końcówke dobrą sprawdz tak samo regulator głośności i podłącz walkmana zamiast syg. przedwzm.
  • #5 4290488
    kamilo255
    Poziom 11  
    Udało się amplituner naprawiony!

Sprawdziłem wszystko tak jak napisał TTomi. I okazało się że problem jest na potencjometrze od balansu. Podejrzewałem jakiś zimny lut, przelutowałem potencjometr i wszystkie elementy w okolicy i Yamaha zagrała.

Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA