logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 1.9 TDI 1999 - Szarpanie, brak mocy, migająca kontrolka świec żarowych

mariusz augustyniak 12 Wrz 2007 17:22 4206 15
REKLAMA
  • #1 4276252
    mariusz augustyniak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    zaczeło się od szarpnięcia podczas jazdy i stracił moc po zgaszeniu i zapaleniu problem zniknął ale zaczeło się dziać tak częściej wymieniłem więc filtr paliwa i nie pomogło po jakimś czasie zaczął ciężko zapalać i miga kontrolka od świec żarowych pojechałem do serwisu vw bo mam tam kolegę podłączył komputer ipokazał usterkę czujnika sprzęgła i hamulca wykręciłem je isprawdziłem miernikiem są sprawne mechanik powiedział żę może być uszkodzony sterownik lub wiązka do niego nie wiem co mam czynić żeby nie wpędzić się w koszta bo to może coś innego proszę pomóżcie...
  • REKLAMA
  • #2 4276320
    pisior1987
    Poziom 21  
    Ocena: 351
    Super serwisanci... A chwalą się a chyba naprawdę niema czym.... Pożal sie boże.... :?
  • #3 4276897
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    czujnik stopu do wymiany
  • #4 4277502
    mariusz augustyniak
    Poziom 11  
    a co sie w nim popsuło nadpaliły się styki czy jest tam jakaś elektronika
  • #5 4277518
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 566
    wyciera sie i upala. Jesli nie robiles tego nigdy to nie rozbieraj bo gwarantuje ze juz go nie złożysz dobrze. mozesz posprawdzac czy za kazdym razem dobrze łączy (włącznik 1 i 2) . Nowy kosztuje niewiele.
  • REKLAMA
  • #6 4278408
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    W grupie wskazań 006 pozycja 2 możesz sprawdzić działanie wyłącznika hamulca i sprzęgła pierwsza cyfra jest od sprzęgła a dwie następne od hamulca powinno być 000 a po wciśnięciu sprzęgła 100 natomiast po wciśnięciu hamulca 011
  • #7 4278605
    rx7hew
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Wymień najpierw ten czujnik hamulca, w VW to czesto pada i auto nie chodzi świeci świeca żarowa
  • #8 4281015
    pisior1987
    Poziom 21  
    Ocena: 351
    To to samo jakby w bendzynie VW świeciło EPC..... :D
  • #9 4283844
    mariusz augustyniak
    Poziom 11  
    po wymianie czujnika hamulca nic nie poskutkowało nie wiem czy trzeba wykasować usterkę dodam jeszcze bo zapomniałem powiedzieć że przy dodawaniu gazu przewód od turbiny zamiast być twardy się kurczy....
  • REKLAMA
  • #10 4284682
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Wszyscy tacy mądrzy, a nikt nie pisze - nie pyta , jakie są błędy? Numery błędów chociaż. Na takie zachowanie przy TDi kojarzy mi się tylko jedno...
  • REKLAMA
  • #11 4286244
    mariusz augustyniak
    Poziom 11  
    nie pamiętam numeru błędu wiem tylko że mechanik mówił że uszkodzony jest czujnik hamulca i sprzęgła i że nie można go wykasować
  • #12 4286365
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    jak to sie waz kurczy ?:D lol dawno wymieniales filtr powietrza ?
  • #13 4286448
    rx7hew
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    cosik zatkane jak sie kurczy

Dodano po 44 [sekundy]:

Albo turbina kaput

Dodano po 4 [sekundy]:

Albo turbina kaput
  • #14 4286705
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Najlepiej zmień mechanika. Jeżeli on nie może wyciągnąć wniosków z objawów .

Ewidętny brak doładowania :!: a te czujniki sprzęgla i hamulca sprawdz w grupe 006 jak kolega wyżej radzi
  • #15 4287063
    mariusz augustyniak
    Poziom 11  
    na wolnych obrotach jest ok tylko jak się daje gazu zdjąłem wąż od zasysania turbina się kręci i jest tak samo kurczy się wąż od doładowania i ciężko zapala ale w sensie że że trzeba długo kręcić i normalnie chodzi nie wiem czy coś się zapchało popatrzę jeszcze jutro
  • #16 4301857
    baskecior
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mariusz augustyniak napisał:
    zaczeło się od szarpnięcia podczas jazdy i stracił moc po zgaszeniu i zapaleniu problem zniknął ale zaczeło się dziać tak częściej wymieniłem więc filtr paliwa i nie pomogło po jakimś czasie zaczął ciężko zapalać i miga kontrolka od świec żarowych pojechałem do serwisu vw bo mam tam kolegę podłączył komputer ipokazał usterkę czujnika sprzęgła i hamulca wykręciłem je isprawdziłem miernikiem są sprawne mechanik powiedział żę może być uszkodzony sterownik lub wiązka do niego nie wiem co mam czynić żeby nie wpędzić się w koszta bo to może coś innego proszę pomóżcie...

Czujniki masz od razu do wymiany jak wpsomniali koledzy.
    Co do spadków mocy - łapiesz ewidentne notlaufy spowodowane:
    a) Jesli masz silnik 110 KM (AFN, AVG) - zapieczeniem kierownic spalin w turbinie lub uszkodzonym zaworem N75
    b) Jesli masz silnik 90 KM (AHH i podobne) - padnięty zawór N75.

Prawdę powie próba dynamiczna Bloku 01, grupy 011. Jesli twoj mechanik rozumie o czym napisalem - bawcie sie dalej - jesl nie - uciekaj od niego czym prędzej.
    Tak wykonaj próbę dynamiczną:
    http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,5265.0.html

Ciężkie odpalanie - statyczny kąt wtrysku do kontroli (Blok 01, grupa 000, pozycja druga z właczoną basic settings/nastawy podstawowe) wartość musi miescic sie w przedziale 49-51 jednostek.
    Tak się ustawia kąt wtrysku:
    http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,10913.0.html

Czyszczenie kierownic spalin:
    http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,12687.0.html

PS: w sterowniku silnika będziesz miał błąd 00575.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Passat 1.9 TDI z 1999 roku ma problem z szarpaniem, brakiem mocy oraz migającą kontrolką świec żarowych. Objawy pojawiają się podczas jazdy, a po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnik działa poprawnie, jednak problem powraca. Wymiana filtra paliwa nie przyniosła efektu. Diagnostyka komputerowa wykazała usterkę czujnika sprzęgła i hamulca, które po sprawdzeniu miernikiem okazały się sprawne. Mechanik zasugerował uszkodzenie sterownika lub wiązki elektrycznej. W dyskusji zalecano wymianę czujnika hamulca, który często ulega awarii w VW i może powodować świecenie kontrolki świec żarowych oraz problemy z pracą silnika. Wskazano na konieczność sprawdzenia grupy 006 w diagnostyce, gdzie można monitorować sygnały czujników sprzęgła i hamulca. Dodatkowo zauważono, że podczas dodawania gazu przewód turbiny zamiast być sztywny, kurczy się, co może wskazywać na zatkanie układu doładowania lub uszkodzenie turbiny. Rekomendowano wykonanie próby dynamicznej w grupie 011 bloku 01 oraz kontrolę statycznego kąta wtrysku w grupie 000, co pozwala ocenić stan układu doładowania i wtrysku paliwa. Możliwe przyczyny spadku mocy to zapieczenie kierownic spalin w turbinie lub uszkodzony zawór N75, w zależności od wersji silnika (110 KM AFN, AVG lub 90 KM AHH). Wskazano również na błąd 00575 w sterowniku silnika. Zalecane jest czyszczenie kierownic spalin oraz ewentualna wymiana czujników i dokładna diagnostyka układu doładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA