zaczeło się od szarpnięcia podczas jazdy i stracił moc po zgaszeniu i zapaleniu problem zniknął ale zaczeło się dziać tak częściej wymieniłem więc filtr paliwa i nie pomogło po jakimś czasie zaczął ciężko zapalać i miga kontrolka od świec żarowych pojechałem do serwisu vw bo mam tam kolegę podłączył komputer ipokazał usterkę czujnika sprzęgła i hamulca wykręciłem je isprawdziłem miernikiem są sprawne mechanik powiedział żę może być uszkodzony sterownik lub wiązka do niego nie wiem co mam czynić żeby nie wpędzić się w koszta bo to może coś innego proszę pomóżcie...
wyciera sie i upala. Jesli nie robiles tego nigdy to nie rozbieraj bo gwarantuje ze juz go nie złożysz dobrze. mozesz posprawdzac czy za kazdym razem dobrze łączy (włącznik 1 i 2) . Nowy kosztuje niewiele.
W grupie wskazań 006 pozycja 2 możesz sprawdzić działanie wyłącznika hamulca i sprzęgła pierwsza cyfra jest od sprzęgła a dwie następne od hamulca powinno być 000 a po wciśnięciu sprzęgła 100 natomiast po wciśnięciu hamulca 011
po wymianie czujnika hamulca nic nie poskutkowało nie wiem czy trzeba wykasować usterkę dodam jeszcze bo zapomniałem powiedzieć że przy dodawaniu gazu przewód od turbiny zamiast być twardy się kurczy....
na wolnych obrotach jest ok tylko jak się daje gazu zdjąłem wąż od zasysania turbina się kręci i jest tak samo kurczy się wąż od doładowania i ciężko zapala ale w sensie że że trzeba długo kręcić i normalnie chodzi nie wiem czy coś się zapchało popatrzę jeszcze jutro
zaczeło się od szarpnięcia podczas jazdy i stracił moc po zgaszeniu i zapaleniu problem zniknął ale zaczeło się dziać tak częściej wymieniłem więc filtr paliwa i nie pomogło po jakimś czasie zaczął ciężko zapalać i miga kontrolka od świec żarowych pojechałem do serwisu vw bo mam tam kolegę podłączył komputer ipokazał usterkę czujnika sprzęgła i hamulca wykręciłem je isprawdziłem miernikiem są sprawne mechanik powiedział żę może być uszkodzony sterownik lub wiązka do niego nie wiem co mam czynić żeby nie wpędzić się w koszta bo to może coś innego proszę pomóżcie...
Czujniki masz od razu do wymiany jak wpsomniali koledzy.
Co do spadków mocy - łapiesz ewidentne notlaufy spowodowane:
a) Jesli masz silnik 110 KM (AFN, AVG) - zapieczeniem kierownic spalin w turbinie lub uszkodzonym zaworem N75
b) Jesli masz silnik 90 KM (AHH i podobne) - padnięty zawór N75.
Prawdę powie próba dynamiczna Bloku 01, grupy 011. Jesli twoj mechanik rozumie o czym napisalem - bawcie sie dalej - jesl nie - uciekaj od niego czym prędzej.
Tak wykonaj próbę dynamiczną:
http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,5265.0.html
Ciężkie odpalanie - statyczny kąt wtrysku do kontroli (Blok 01, grupa 000, pozycja druga z właczoną basic settings/nastawy podstawowe) wartość musi miescic sie w przedziale 49-51 jednostek.
Tak się ustawia kąt wtrysku:
http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,10913.0.html
Passat 1.9 TDI z 1999 roku ma problem z szarpaniem, brakiem mocy oraz migającą kontrolką świec żarowych. Objawy pojawiają się podczas jazdy, a po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnik działa poprawnie, jednak problem powraca. Wymiana filtra paliwa nie przyniosła efektu. Diagnostyka komputerowa wykazała usterkę czujnika sprzęgła i hamulca, które po sprawdzeniu miernikiem okazały się sprawne. Mechanik zasugerował uszkodzenie sterownika lub wiązki elektrycznej. W dyskusji zalecano wymianę czujnika hamulca, który często ulega awarii w VW i może powodować świecenie kontrolki świec żarowych oraz problemy z pracą silnika. Wskazano na konieczność sprawdzenia grupy 006 w diagnostyce, gdzie można monitorować sygnały czujników sprzęgła i hamulca. Dodatkowo zauważono, że podczas dodawania gazu przewód turbiny zamiast być sztywny, kurczy się, co może wskazywać na zatkanie układu doładowania lub uszkodzenie turbiny. Rekomendowano wykonanie próby dynamicznej w grupie 011 bloku 01 oraz kontrolę statycznego kąta wtrysku w grupie 000, co pozwala ocenić stan układu doładowania i wtrysku paliwa. Możliwe przyczyny spadku mocy to zapieczenie kierownic spalin w turbinie lub uszkodzony zawór N75, w zależności od wersji silnika (110 KM AFN, AVG lub 90 KM AHH). Wskazano również na błąd 00575 w sterowniku silnika. Zalecane jest czyszczenie kierownic spalin oraz ewentualna wymiana czujników i dokładna diagnostyka układu doładowania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.