logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TL074 jako komparator – wyjście stale wysokie przy zasilaniu 5V, brak przełączania

zizu82 15 Wrz 2007 21:07 1701 3
REKLAMA
  • #1 4287173
    zizu82
    Poziom 10  
    Probowalem to juz na dwoch egzemplarzach scalaka i dzialanie jest takie samo. Zasilanie V+ (5V), V- (0V). Wykorzystuje jeden wzmacniacz operacyjny, reszta jest odlaczona. Na IN- dzielnik napiecia na dwoch rezystorach 1k (2,5V). Drugie wejscie (IN+) podlaczam naprzemiennie do 0V i 5V. Tego samego spodziewam sie na wyjsciu. Niestety panuje na nim zawsze stan wysoki (ok 4,75V). Dlaczego komparator nie dziala? Probowalem rowniez podlaczyc wejscia pozostalych wzmacniaczy operacyjnych do masy, bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #2 4287805
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Bo TL074 to nie komparator tylko wzmacniacz operacyjny i musi do poprawnej pracy być zasilany napięciem symetrycznym. Proponuje zastosować LM393 lub wzmacniacz LM324. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4288267
    zizu82
    Poziom 10  
    Naprostuj mnie jesli sie myle, ale wydawalo mi sie ze komparator mozna zrobic z dowolnego wzmacniacza operacyjnego w otwartej petli sprzezenia zwrotnego?

Poza tym tak sobie mysle, a skad uklad moze wiedziec czy zasilam go nap symetrycznym +5/-5V czy tylko +5/0V ? Rownie dobrze moglbym go zasilac z 60V/65V i powinien dzialac tak samo. Pomijam oczywiscie napiecia na wejsciach ktore powinny byc dostosowane do nap zasilania. Reasumujac, jak zasilam go z +5/0V a napiecie z dzielnika 2,5V to tak samo jakbym zasilal go z +2,5/-2,5V, a napiecie z dzielnika dal 0V. Moim zdaniem cos innego jest powodem.
  • #4 4289690
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Oczywiście, że każdego wzmacniacza operacyjnego z otwartą pętlą sprzężenia zwrotnego można wykorzystać jako komparatora ale problem leży z jego zasilaniem. Są komparatory i wzmacniacze , które mogą być zasilane z napięciami symetrycznymi lub niesymetrycznymi. Jest to uzależnione od ich budowy wewnętrznej. Jeśli mi nie wierzysz to zasil swój TL072 nacięciem symetrycznym nap +/-12 V a zobaczysz, że będzie działał poprawnie.
REKLAMA