logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komparator napięć - brak sygnału wyjściowego przy różnych poziomach wejściowych

ndru_w 11 Kwi 2008 12:08 1197 9
  • #1 5018076
    ndru_w
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam taki dziwny (przynajmniej jak dla mnie) problem: otóż stosuję prosty schemat jak poniżej.

No i problem jest takiej natury, że nie ważne jaki poziom podam na drugą nóżkę to i tak na wyjściu mam 0v. Przy spolaryzowaniu drugiego komparatora (bo słyszałem że czasem może się wzbudzać i takie coś pomaga) jest to samo.
    Proszę o jakąś sugestię :)
  • #2 5018226
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Połączenia przewodów na schemacie ideowym oznacza się czarnym kółeczkiem. Ich brak powoduje podejrzenie, czy układ został prawidłowo
    zmontowany.
  • #3 5018259
    ndru_w
    Poziom 12  
    Wiesz problem z kompresją jpg i dlatego nie widać kółeczek (jak to je nazwałeś :) ).
    Ale dla pewności napiszę: 12v połączone z R1 oraz R3 no i z ósmą nóżką LM-a. Masa R2, R5 i czwarta nóżka. Wejście IN bezpośrednio do drugiej nóżki komparatora.
  • #4 5018331
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Zbędnie rozbudowałeś dzielnik wyjściowy. Rezystor R3 równie dobrze można podłączyć do napięcia 5V zamiast 12V.

Pzdr.
  • #5 5018339
    plichta
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    Sygnał na wejście sterujące powinien mieć poziom odniesienia którym jest ujemny biegun zasilający komparator. Najlepiej podłączyć potencjometr dwie skrajne nóżki jedna do + zasilania komparatora druga do - zasilania komparatora a suwak do nóżki sterującej i powinno działać

Na początek proponuję odłączenie r3 i r4 i próbę z potencjometrem jak wyżej. Potencjometr np 1K.
  • #6 5018415
    ndru_w
    Poziom 12  
    Mariusz Ch. co do dzielnika na wyjściu w sumie racja ;) i takie pytanie co do Twej sugestii: po co R4 i R5?
    plichta przecież to samo jest zrobione tylko zamiast potencjometru mam dzielnik napięcia bo wiem przy jakim chcę uzyskać przejście na stan wysoki.
  • #7 5018454
    Mariusz Ch.
    Witam.

R3 i R4 tworzą dzielnik napięcia. Przy "1" na wyjściu komparatora jest około 5V. Dla "0" tranzystor wyjściowy '393 zwiera R4. R5 zapewnia pętlę histerezy i zapobiega wielokrotnym przerzutom blisko punktu przełączenia.

Pzdr.
  • #8 5018470
    ndru_w
    Poziom 12  
    A no tak spoko, dzięki. Wszystko pięknie ładnie tylko to dalej nie rozwiązuje mojego problemu... niezależnie od napięcia na wejściu mam na wyjściu cały czas 0v :/
  • #9 5018528
    Mariusz Ch.
    Witam.

Napięcie wejściowe musi mieć z układem komparatora wspólny punkt odniesienia. Jest nim masa. Pisał o tym Kolega plichta. Układ powinien przełączać przy około 8V. Sprawdź czy nie ma zwarć i wartości elementów.

Pzdr.
  • #10 5018576
    ndru_w
    Poziom 12  
    Spoko elektronika nie jest mi obca więc nie musisz takich podstaw pisać ... choć rozumiem różni ludzie zadają pytania więc warto napisać o wszystkim :)
    Znalazłem rozwiązanie problemu, aż głupio powiedzieć ale okazało się że miałem trafioną płytkę uniwersalną w paru punktach co nie zauważyłem wcześniej ;)
    Więc temat można już zamknąć ... dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku sygnału wyjściowego 0 V z prostego układu komparatora, niezależnie od poziomu napięcia podawanego na wejście. Schemat zawierał dzielnik napięcia na wyjściu z rezystorami R3, R4 i R5, gdzie R5 pełnił funkcję pętli histerezy zapobiegającej drganiom przełączania. Sugerowano uproszczenie dzielnika oraz zastosowanie potencjometru do regulacji napięcia odniesienia między biegunami zasilania komparatora. Podkreślono konieczność wspólnego punktu odniesienia (masy) dla sygnału wejściowego i układu. Ostatecznie problemem okazały się uszkodzone połączenia na płytce uniwersalnej, które po naprawie przywróciły prawidłową pracę komparatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA