logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Espero 2.0 rok 96 zamek centralny - problem

Michu10 15 Wrz 2007 21:13 8446 17
REKLAMA
  • #1 4287201
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Czy ktoś może poradzić mi , co to może być w czasie jazdy zamek centralny dostaje głupawy tzn samoczynnie otwiera sie i zamyka.
    Czy to może być siłownik sterujacy w drzwiach od kierowcy? Czy może jest tam jakaś centralka od zamka i ona wariuje.
    Bardzo bym sie cieszył jakby ktoś podał mi schemacik do zamka centralnego.
  • REKLAMA
  • #2 4287469
    maxtz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam!
    Czy zamek centralny w twoim aucie jest oryginalny czy dokładany?
  • REKLAMA
  • #3 4287525
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Sprawdź czy w drzwiach kierowcy i pasażera nie przełamały się przewody od sterowania centralnym zamkiem . Oto schemat.
    Daewoo Espero 2.0 rok 96 zamek centralny - problem
  • #4 4288162
    Michu10
    Poziom 32  
    Zamek jest oryginalny

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki za schemat
  • #5 4288211
    mansky
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    W przednich drzwiach w espero przy oryginalnej instalacji centralnego zamka przełamanie przewodów raczej się nie zdarza,co innego w tylnych ale to nie ma wpływu na w\w objawy.Wyjmij z lewych drzwi mastera osusz go dobrze suszarką i na wtyczkę i na gniazdo mastera pryśnij kontakt sprayem {aby nie WD-40 czy podobnym wynalazkiem].Spray dostaniesz w sklepach z elektroniką.Przejrzyj od razu czy nie jest zawilgocony sterownik centralnego zamka.To jest najczęstsza przyczyna w\w objawów w tym modelu auta w szczególności powtarzającymi się przy opadach deszczu.

Dodano po 2 [minuty]:

Centralka zamka o ile dobrze pamiętam jest na prawym słupku.
  • REKLAMA
  • #6 4288244
    ali*g
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    [quote="mansky"]W przednich drzwiach w espero przy oryginalnej instalacji centralnego zamka przełamanie przewodów raczej się nie zdarza,co innego w tylnych ale to nie ma wpływu na w\w objawy.

w tym roczniku to wszystko może się zdarzyć pocięte kable w gumowej przejściówce drzwi....ale bardziej bym wnioskował za dokładne wyczyszczenie panelu i styków sterowania w drzwiach kier.(miałem taki problem)
    bądz co bądz musisz prześledzić wiązke drzwiową kierowcy.......
  • #7 4288375
    maxtz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Powodem takiego uszkodzenia może być według mnie uszkodzony siłownik sterujący w drzwiach kierowcy no chyba że masz jeszcze mastera w drzwiach pasażera, w takim przypadku należy go również sprawdzić. Przełamane przewody są według mnie mało prawdopodobne no chyba że przewody się poprzydzierały i się zwierają do siebie lub masy. Winien może być również poluzowany siłownik sterujący który w czasie jazdy drży i powoduje te obiawy.
    Tak czy inaczej musisz wszystko po koleji posprawdzać :cry:
  • REKLAMA
  • #8 4288723
    Michu10
    Poziom 32  
    Dzięki za cenne uwagi
  • #9 4290175
    ali*g
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Michu10...daj znać co było bo mnie ciekawośc zrzera............nawiązujac do moich doświadczen, klijent miał tak zapaćkany panel po lewej (smołą z fajki )podsufitke ...ble,auto za 200 euro- (taxi-germany)
  • #10 4291384
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witaj. Pracowałem swegoczasu w serwisie i bardzo często zdarzały się takie usterki w Espero a byly właśnie spowodowane korozją w interfeisie centralnego zamka. Znajduje sie on jeśli sobie dobrze przypominam z prawej strony na nadkolu w kabinie / nogi pasażera/
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #11 4291606
    Michu10
    Poziom 32  
    Ok posprawdzam według waszych uwag , a jak sie uporam z tym cudem to dam znać co było
  • #12 4294293
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Miałem kiedyś podobny problem.Wina leżała po stronie sterownika.Znajduje się po stronie pasażera koło nóg w przedniej części za sterownikiem silnika.
  • #13 4306809
    Michu10
    Poziom 32  
    Panowie wymieniłem siłownik w drzwiach od kierowcy na nowy , wymieniłem przekażnik od centralnego ten za centralką wtryskową z prawej strony i myślicie że jest efekt pozytywny niestety to Daewoo doprowadzi mnie do szaleństwa dalej zamyka się i otwiera jak mu się podoba.
    Ale co zauważyłem podczas tej głupawy miga czerwona kontrolka z lewej strony na desce rozdzielczej jakby był tam alarm i on coś broił
    Niech ktoś mądry mi pomoże bo zabrakło mi pomysłów a auto dalej nie naprawione.
    POMOCY
  • #14 4306876
    davidos_77
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Witam, spróbuj zresetowac centralke alarmowa przez odłączenie zasilania lub przez magiczny przycisk "reset". W jakim momencie sie to dzieje, jak jedziesz czy jak stoisz i masz odpalony silnik? Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Posprawdzaj dokladnie zlacze od centrali alarmowej czy wszystko ladnie styka.
  • #15 4306953
    Michu10
    Poziom 32  
    Dzieje sie to w każdych warunkach nawet na postoju pojazdu.
    Ok ale gdzie szukać tej centralki od alarmu ?
  • #16 4306979
    davidos_77
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Gdzieś pod deska rozdzielcza, od strony kierowcy. Ja mam Matiza, central byl montowany fabrycznie i wlasnie tam siedzi. Jak bedziesz juz cos wiedzial, to pisz.
  • #17 4307427
    Michu10
    Poziom 32  
    Ok w takim razie bede szukac tej dziadowskiej centralki od alarmu , dodam tylko jeszcze ze jak ten central zacznie świrować to czasami zablokuje drzwi wszystkie i nie idzie ich otworzyć , nawet poprzez włącznik zamknij/otwórz na panelu sterowań w drzwiach od kierowcy tam są też przyciski od szyb elektrycznych i to jest w całości. Tak sobie myślałem że może właśnie ten pstryczek elektryczek od zamknięcia i otwarcia wszystkich drzwi może jest popsuty.
  • #18 6295626
    Marekkot
    Poziom 1  
    Witam. U mnie w espero z centralka fabrycznego zamka umieszczona jest pod kierownicą, a co do tej usterki u mnie było podobnie. Przyczna leżała w tym, że w drzwiach kiewowcy mechanizm zamka(nie centralnego) się zużył i wypadła sprężynka. Nie dał rady trzymać nawet rygla w pozycji otwartej i kiedy mu się podobało raz otwierał drzwi a raz zamykał - przeważnie na wybojach. To tak na marginesie, bo w tym przypadku to napewno nie to.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Daewoo Espero 2.0 z 1996 roku występuje problem z centralnym zamkiem, który podczas jazdy samoczynnie otwiera się i zamyka. Przyczyną mogą być uszkodzone lub przetarte przewody w wiązce drzwi kierowcy, zawilgocony lub skorodowany sterownik centralnego zamka (centralka), uszkodzony siłownik zamka w drzwiach kierowcy lub poluzowany mechanizm siłownika powodujący drgania. Centralka zamka znajduje się zwykle na prawym słupku lub pod deską rozdzielczą od strony pasażera (w okolicy nadkola lub nóg pasażera). Zalecane jest dokładne oczyszczenie i osuszenie sterownika oraz sprawdzenie styków i przewodów, szczególnie w drzwiach kierowcy. W niektórych przypadkach problem może być powiązany z centralą alarmową, która miga czerwoną kontrolką na desce rozdzielczej i może blokować drzwi. Reset centralki alarmowej przez odłączenie zasilania lub przycisk reset może pomóc. Wymiana siłownika i przekaźnika nie zawsze rozwiązuje problem, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki wiązki i centralki alarmowej. Dodatkowo, uszkodzenie mechanizmu zamka (np. wypadnięcie sprężynki) może powodować podobne objawy, choć w tym przypadku jest to mniej prawdopodobne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA