Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Espero - centralny nie otwiera drzwi przy mrozach

MrTony 26 Dec 2006 21:21 1505 3
    MrTony
    Level 2  
    Witam !! Mam problem z centralnym zamkiem w Daewoo Espero. Kupiłem go niedawno i wszystko było OK, do czasu gdy temperatury na dworze spadły poniżej zera. Gdy rano chcę go otworzyć to niektóre drzwi nie chcą się otworzyć (nie otwiera centrany zamek, uszczelki w drzwiach są posmarowane) - jak gdyby coś zamarzało. Gdy już uda mi się do niego wejść i przejechać kilka kilometrów - to po zagrzaniu wszystko wraca do normy.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Brudne, zawilgocone i zasmarowane zamki. Przy niskich temperaturach smar tężeje i stawia duży opór. Musisz zdjąć tapicerki i umyć kasety (możliwe, że będzie trzeba je zdemontować) i umyć. Możesz je obficie przemyć wd40 (dobrze rozpuszcza brudy i smary) lub innym zmywaczem w sprayu. A następnie delikatnie przesmarować jakimś smarem, który nie twardnieje na mrozie.
    Możesz założyć siłowniki 6 kilowe. Ale to nie jest likwidacja przyczyny usterki.
    MrTony
    Level 2  
    Dziękuję za wskazówkę, jak uda mi się to zrobić samodzielnie to dam znać czy mi się udało....
    mr-perch
    Level 29  
    Do smarowania takich mechanizmów jak kasety zamków, dźwignie i cięgna polecam olej do automatycznych skrzyń biegów. Prawie nigdy nie gęstnieje - mówię o rozsądnych minusowych temperaturach. Ja zamiast wd40 proponuję kuwetę, czystą benzynę, pędzel i na koniec sporo powietrza ze sprężarki. No i olej na deser.