logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt kalkulatora naukowego na AVR z LCD 2x16 i pamięcią tekstu

adrian408 17 Wrz 2007 10:59 2174 20
REKLAMA
  • #1 4291721
    adrian408
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Oddam 50pkt za zaprojektowanie kalkulatora naukowego na wyświetlaczu LCD2*16(tzn. sin, cos itp) w raz z pamięcią do wgrania dowolnego tekstu. Pozdrawiam. Proszę o odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 4291844
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4300416
    adrian408
    Poziom 16  
    Przecież koszt opracowania takiego kalkulatora nie przekroczy około 100zł. ni wiem o co Ci chodziło z taką sumą???? Pozdrawiam
  • #4 4301576
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Widać, że jesteś jeszcze młody i masz "goło" pod nosem ;-) . Koszty samych elementów nie są jedynymi kosztami opracowania projektu. Jak dorośniesz, to zrozumiesz o czym mówię. Teraz w żaden sposób nie będziesz w stanie tego pojąć, bo jesteś zapewne na zupce u mamusi. :-)

Pozdrawiam
  • #5 4302003
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Adrian a jak bardzo go potrzebujesz ? To tyle jest wart dla Ciebie wiec albo zmien projekt albo przygotuj sie na sprawiedliwa zaplate, na rynku kupisz to za grosze ale ktos kiedys opracowal to za tysiace...
  • REKLAMA
  • #6 4307054
    adrian408
    Poziom 16  
    Potrzebuje taki kalkulator na egzamin technika z geodezji. Rozchodzi mi się żebym mógł wgrać do niego różne wzory i mógł je tylko przeglądać. Pozdrawiam
  • #7 4307076
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Wiesz ja za 100 punktów bym się za to również nie zabrał bo nie o to tutaj chodzi. Masz jakiś dorobek na tym forum może prościej zrobić to samemu? W DIY jest chyba kalkulator w piórniku czy jakoś tak może warto tam zajrzeć ew. wzorować się na tym opracowaniu. Musisz zauważyć że ktoś musi stracić dość dużo czasu na opracowanie tego. Jak ktoś to przeliczył chyba lepiej te punkty sobie kupić. Zachęcam do samodzielnej pracy i poszukiwań ew. o pytanie o niejasności a pomoc na pewno uzyskasz
  • #8 4307447
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Spójrz na to z tej strony. Ten dział, to forum, jest dla ludzi szukających kierunku, w którą stronę iść.
    Opracowanie takiego urządzenia od początku do końca, to jednak sporo pracy i duużo czasu przeznaczenie na przemyślenie i poskładanie calości.

Owszem zdarza się, że ludzie wykonują takie rzeczy, ale nie za śmieszną ilość punktów, do niczego nikomu nie potrzebnych, ale za zapłatę za ich czas kiedy to mogli na chleb dla dzieci, albo na nowe kino domowe zarabiać.

A może zamiast tak kombinowac z tym kalkulatorem, spróbuj się tych wzorów pouczyć?
    Ja mam do zdania cały semestr fizyki, gdzie wzory bywają masakryczne i też muszę to wkuć. Bez sensu, wiem, ale tak już jest.
  • #9 4307579
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    adrian408 napisał:
    Oddam 50pkt za zaprojektowanie (...)

To wskaż mi jeszcze miejsce, gdzie można coś za te punkty kupić, np jedzienie dla rodziny którą spora część forumowiczów ma na swoim utrzymaniu. Od dłuższego czasu widze dziwny trend traktowania punktów na elektrodzie (które tak naprawde nic nie dają) jako prawnego środka płatniczego w Polsce. A tym jak wiadomo są "bilety NBP".
  • #10 4308011
    chrobot
    Poziom 16  
    r2d2004 napisał:
    Witam!

Widać, że jesteś jeszcze młody i masz "goło" pod nosem ;-) . Koszty samych elementów nie są jedynymi kosztami opracowania projektu. Jak dorośniesz, to zrozumiesz o czym mówię. Teraz w żaden sposób nie będziesz w stanie tego pojąć, bo jesteś zapewne na zupce u mamusi. :-)

Pozdrawiam

podpisuje sie obiema rekoma pod ta wypowiedzia - kod zrodłowy jest dorobkiem programisty .
    ----------------------------------------------------
    adrian jak chcesz sie pobawic to w keilu-demo masz gotowca na 51 do dalszej przeróbki na avr-a
  • REKLAMA
  • #11 4308402
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    Jak już to coś się zapytam, a jaka jest metoda liczenia funcji danego kąta np. sinus? Jak się za to zabrać. Np mamy kąt 23 stopnia jako dana wejściowa i jaki jest algorytm/metoda liczenia wartości sinus(23)? Nie chodzi mi o tablice, one też skądś są.
  • #12 4308509
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Generalnie rzeczy biorąc, Sinus oblicza się z rozwinięcia w szereg Taylora, a w zasadze Maclaurina.
    A dokładniej tego:
    Projekt kalkulatora naukowego na AVR z LCD 2x16 i pamięcią tekstu
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_Taylora
  • REKLAMA
  • #13 4310863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4310893
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja bym chętnie zrobił ten cały projekt ale nie za 50 pkt tylko za 12, bez przesady...
  • #15 4310907
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    albertb napisał:
    Generalnie można, ale nikt w ten sposób tego nie robi
    z powodu zbyt wolnej zbieżności szeregu, a co za tym idzie dużej ilości dodawań, mnożeń i DZIELEŃ.
    W praktyce korzysta się z algorytmu CORDIC lub
    z szeregów Czebyszewa lub innych szybkozbieżnych.
    A w niektórych zastosowaniach wystarczają tablice.

Faktycznie było coś takiego jak Czebyszew.
    Kurcze Metody numeryczne miałem w zeszłym semestrze a już pozapominałem :(
    A o co chodzi z CORDIC?
  • #17 4312747
    adrian408
    Poziom 16  
    To ktos podejmie się tego????
  • #18 4312832
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nikt ci tego nie zaprojektuje! To nie jest forum do szukania sobie Jeleni. Zainteresuj się tematem dokładniej i zadawaj pytania tyczące się cząstkowych problemów a na pewno ci ktoś pomoże.
  • #19 4313336
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    trzeba mierzyć siły na zamiary.. nie sądze by na kierunku geodezyjnym ktoś zadwał takie tematy prac..

Musisz odpalić jakąś sensowną kase to może jakiś amator, student wieczorami w akademiku ci zrobi w ramach zabicia czasu..
  • #21 4313883
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Temat zamykam, szkoda że kolega nie potrafi szanować pracy innych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu kalkulatora naukowego opartego na mikrokontrolerze AVR z wyświetlaczem LCD 2x16 oraz funkcją pamięci do wgrywania i przeglądania dowolnego tekstu, np. wzorów matematycznych. Autor poszukuje wykonawcy za 50 punktów forum, co wywołało krytykę ze względu na niską wartość wynagrodzenia w stosunku do nakładu pracy i kosztów opracowania projektu. Uczestnicy podkreślają, że stworzenie takiego urządzenia wymaga znacznego czasu i wiedzy, a koszty i praca programisty są istotne. Wskazano, że do obliczania funkcji trygonometrycznych, takich jak sinus, nie stosuje się prostych rozwinięć w szereg Taylora ze względu na ich wolną zbieżność, lecz efektywniejsze metody, np. algorytm CORDIC lub szeregi Czebyszewa, a także tablice wartości. Zaproponowano samodzielną naukę i korzystanie z dostępnych przykładów, np. gotowych projektów w Keil demo dla mikrokontrolera 8051, które można przerobić na AVR. Forumowicze odradzają szukanie gotowych rozwiązań za niską cenę i sugerują zadawanie konkretnych pytań dotyczących poszczególnych problemów technicznych. Temat został ostatecznie zamknięty z powodu braku szacunku dla pracy innych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA