logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać znikające 8GB przy partycjonowaniu dysku w Win98?

ftalo 17 Wrz 2007 14:38 5230 30
REKLAMA
  • #1 4292309
    ftalo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Na komputerze był Win98 i miał 3 partycje:10Gb,15Gb,15Gb
    Postanowiłem zrobić oddzielną partycję na system oraz 2 na inne rzeczy.
    Tak wię codpaliłem jedyny program jaki miałem czyli dosowy fdisk, jednak z poziomu windowsa.
    Ponieważ nie dało się usunąć partycji C wiec zrobiłem to w dosie.
    Tak więc usunąłem podstawową, a następnie jeden z dysków logiczny(E).
    Zrobiłem główną na 1,5 GB, ale o dziwo podczas obliczeń wolnej przestrzeni nie wyszło nic dla partycji rozszerzonej.
    Czyli zniknęło 8GB z dysku.
    Postanowiłem nie robić tego, dopiero jak będzie Windows.

Po sformatowaniu każdej partycji przystąpiłem do instalacji windows, Scandisk nie wykazał błędów w partycjach.
    Zaraz po pierwszym ekranie gdy już działa myszka, aby kliknąć "dalej" wyskoczył bezsensowny komunikat:
    Cytat:
    "wyciągnij wszystkie dyskietki", a poniżej "Invalid dpmi return from 03AF:9FEB".

Znajomy twierdzi że są jakieś błędne wpisy w partycjach.
    Jeśli tak to czy jest jakiś sprawny dosowy program do partycjionowania, czy raczej powinienem podpiąć dysk do innego komputera z Windowsem i tam ustawić partycję jakimś programem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4292374
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Pod dosem możesz użyć Ranish Partition Manager.
  • Pomocny post
    #3 4292404
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Powodem jest zapewne to, że partycja rozszerzona zaczynała się zaraz po partycji podstawowej, czyli na 10-tym GB. Usunąłeś partycję podstawową, stworzyłeś od nowa, z tym że mniejszą - tak więc miejsce pomiędzy końcem nowej partycji podstawowej a początkiem rozszerzonej pozostało nie przydzielone (poprawcie mnie, jeśli źle rozumuję). Wystarczy żebyś usunął dyski logiczne i partycję rozszerzoną (nic na nich obecnie nie masz, tak więc można usuwać najzwyczajniej w świecie), a następnie od nowa stworzył partycję rozszerzoną i dyski logiczne. Jak potrzebujesz innych programów do partycjonowania to masz na bootowalnych płytkach Ultimate Boot CD i Hiren's Boot CD.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4292421
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Jeżeli bawisz się fdisk'iem to wykasuj wszystkie partyzje zaczynając od logicznych poprzez rozszerzone do podstawowej.

Rozumieme że masz dyskietke (cd) startową z fdiskiem.

Wyłączasz fdiska i resetujesz kompa

włączas fdisk i zaczynasz budować dyski od nowa. Najpierw podstawową potem rozszerzoną potem logiczne.

Przyczym pamiętaj że dysk 40 gigowy nie ma w rzeczywistości 40G tylko mniej. Błąd polega na tym ze 1kb to 1024b a nie 1000b. w każdym 1 kB masz zgubione 24 bajtów
  • Pomocny post
    #5 4292433
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Najczęstszym powodem takiego komunikatu są problemy z pamięcią , sprawdź pamięć memtestem :D

wojciech0015 napisał:
    podziel go pod xp z dosem zawsze sa problemy
    nieprawda :!: z dosem jest mniej problemów niż z xp :!:
  • Pomocny post
    #6 4292455
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Najlepiej wpadnij z dysiem do kumpla i podziel go pod xp z dosem zawsze sa problemy
  • Pomocny post
    #7 4292569
    DriverMSG
    Ocena: 4863
    Jest przecież prosty program AcronisPartitionExpert który robi dyskietkę lub CD startowe już z gotowym narzędziem do tworzenia partycji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4292735
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Znając życie fdsik z dyskietki startowej win98 nie poradził sobie z większą ilością miejsca niż 32GB, stąd te zagubione ~8GB (naprawdę ~6GB)
    Ja proponuje dyskietkowy Partition Magic.
  • #10 4302565
    ftalo
    Poziom 12  
    Dzięki,faktycznie winne były źle ustawione partycje,jak zwykle otrzymałem tu profesjonalną pomoc.

Ale teraz kolejne pytanie,chce formatować inny cały dysk i zrobić nowe partycje ale mam tam dużo danych .Nie mam drugiego dysku zatem musze te dane gdziueś przenieść i tu pojawiaja sie możliwości:
    1)spakować i przenieść na cd-ryzyko uszkodzenia plików podczas łączenia,lub poakowania programami np winrar,czy jest jakiś bezpieczny sposób,bo raczej tysięcy małych plików nie będę wypalał
    2)Usunąć partycję rozszerzoną i utworzyć tam nową i logiczne dyski i na któryś z nich przenieść dane-czy jest możliwe że podczas jej usuwania utracę dane z partycji głównej
    3)Zmiana rozmiaru partycji już po formatowaniu

Którą opcję polecacie podczas jeśli musze formatowac wszystkie partycje a muszę ocalić dane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4303108
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    1) WinRAR posiada opcję testowania archiwum, ponadto można dodać dane naprawcze, ryzyko jest znikome, tylko lepiej nie korzystać z opcji "Ciągłe archiwum", która choć daje lepsze rezultaty przy dużej ilości plików, to w razie uszkodzenia pliku może być kłopot z jego odzyskaniem. Ponadto istnieją programy do tworzenia obrazów partycji, które potrafią odtworzyć jej stan nawet jak rozmiar partycji z której robiły obraz ulegnie zmianie, ale nie sądzę żeby Ci to było potrzebne.
    2) Nic takiego nie powinno się stać
    3) Jest możliwa bez utraty danych, ale nie w fdisku. Do tego musisz użyć czegoś w stylu Partition Magic.

Jeżeli dane zmieszczą ci się na partycji podstawowej, to po prostu je tam przenieś, usuń dyski logiczne, zrób je na nowo tak jak chcesz i przenieś dane z powrotem. Jeżeli się nie mieszczą, to możesz powiększyć partycję i wtedy kombinować, tak w ogóle to czemu chcesz usilnie wszystko formatować? W wymienianym już Partition Magic masz opcje podziału partycji, scalania, przesuwania, zmiany rozmiaru, formatowania, konwertowania systemu plików, wszystko z zachowaniem danych lub z formatowaniem. Żeby zrobić sobie partycje według nowego układu, nie musisz wcale zgrywać danych, usuwać wszystkiego i tworzyć od nowa, możesz scalać, dzielić, przenosić, choć co ważniejsze dane to i tak lepiej mieć na DVD czy CD.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #12 4306305
    ftalo
    Poziom 12  
    Dane na cd to własnie problem pry duzej ilości małych plików ale juz myslę o tanim zapasowym mały dysku twardym.Nie mam klucza do PM8 a te co sprawdzałem nie działają.
    Formatowanie i wgranie od nowa będzie szysbsze niż defragmentacja.Zrsztą system się już nie nadaje do naprawy,trzba foamtować...właśnie podstawoą partycję na której mam te nieszczęsne tysiace plików

Pytanie więc jest,czy można podzielić partycję głowną na dyski logiczne przy pomocy progrmaów do edycji dysków(te wymienione wyżej) ?
  • Pomocny post
    #13 4306433
    DriverMSG
    Acronis Partition Expert - dostępny jako Trial - wszystkie funkcje udostępnione , można nim dzielić na partycje nie tracąc danych . Warunkiem jest odpowiednia ilość wolnego miejsca potrzebnego do takiej operacji .
    Do pobrania tu
  • Pomocny post
    #14 4306495
    marek003
    Poziom 40  
    ftalo napisał:

Pytanie więc jest,czy można podzielić partycję głowną na dyski logiczne przy pomocy progrmaów do edycji dysków(te wymienione wyżej) ?

Tak - tylko ja osobiści przegrał bym dane na cd i "zrobił" dyski od początku łącznie z ich pełnym (nie szybkim) formatowaniem.
    Taki dysk wydaje się być pewniejszy (dane na tym dysku).

Jeżeli obawiasz się że kompresja rarem może zaszkodzić twoim plikom spakuj bez kompresji. Sprawdz testem (menu polecenia -testuj pik) dla pewności i nagraj na cd/dvd wraz ze sprawdzeniem poprawności.

Jak później będziesz miał kłopoty z odtworzeniem tzn że masz niestety pecha :)
  • #15 4309825
    ftalo
    Poziom 12  
    Zainstalowalem windows98 i wszystko bylo ok az do momentu gdy postanowile wgrac sterowniki do plyty glownej aopen gdzie byl min dzwiek i karta graficzna i inne rzeczy.Skladnikowbylo kilkanascie ale oczywiscie wybralem tylko te ktore byly wskazane dla tego systemu.Przy pierwszym z nich wyskoczyl komunikat błąd rejestru,zrestaruj komputer".Po restarcie to samo.Nie pomógł service pack,ani naprawa systemu i rejestru.
    Przy próbie załadowania ssystemu z duskietki startowej wyskakuje "bład vfat-system zatrzymany" co może być nietak?Dodam że mam partycję podstawową i 5 dysków logicznych,ale to chyba nie jest winą,skoro system nie miał zastrzeżeń podczas instalacji.A może mam ręcznie wyszukac sterowniki do grafiki i dźwięku i nie korzystać z płyty?
    Po wlaczeniu okazalo sie ze nie widac cd-roma ,nie ma go tez w managerze urzadzen.Proby ladowania strownikow aspi i dodatkow do nero spelzly na niczym.Nie moge nic wgrac z plyty do win98 bo jak?Oczywiscie z cd-romem wszystko ok,z dyskietki startowej widac go doskonale a takze w biosie jest.Toteż próbowałem zgrać z cd na dysk w dosie,ale okazało się że się nie da bo płyta ma "autorun.inf"(tak podejrzewam bo z innych można kopiować)

Co moze byc przyczyna takiego dziwnego zachowania systemu?

Jeszcze jedno,jeszcze przed wypalaniem danych przypadkiem wsadziłem odwrotnie taśmę IDE do cd-romu,ale szybko się zorientowałem gdy komp nie chciał zastartowac,ale boję się czy przez te 3 sekundy się coś nie uszkodziło.Potem odtwarzał i wypalał normalnie.
  • Pomocny post
    #16 4314386
    Hucul
    Poziom 39  
    Czy sprawdziłeś pamięć memtestem :?:
    Błąd "Invalid dpmi return ..." często oznacza problemy z pamięcią . Testować powinieneś przez kilkadziesiąt minut .
    Uszkodzona pamięć może objawiać się problemami z pozornie nie związanymi z nią urządzeń .

Zajrzyj na stronę : http://support.microsoft.com/kb/309472
  • Pomocny post
    #17 4314743
    marek003
    Poziom 40  
    Brak CD-rom'a to najprawdopodobniej wina wcześniej zainstalowanego jakiegoś sterownika który wymusił tryb zgodności.
    Sprawdź czy nie ma tego komunikatu.
    Panel sterowania - system- zakładka wydajność- komunikat dysk pracuje w trybie zgodności z msdos (coś w tym stylu jak dobrze pamiętam)

Tam powinno pisać "brak konfliktów".

Spróbuj odinstalować sterownik może się uda.
    Jeżeli jest tryb zgodności to .... może ktoś wie jak to przywrócić z powrotem. Ja na tysiące prób i poszukiwań nie znalazłem lepszego sposobu niż format. (ale jeżeli ktoś zna inny sposób to jestem otwarty na sugestie) Odinstalowywanie sterów, przywracanie rejestru itd nic mi nigdy nie dało.

Tryb zgodności wywoływały z reguły stery pod dosa lub gry które przy włączaniu komunikowały że musza włączyć tryb zgodności (niestety nie wyłączały go).

Co do przepięcia taśmy to się nie martw. Nic się nie stało.
  • Pomocny post
    #18 4314777
    DriverMSG
    Wystarczy dopisać te linijki w plikach startowych win98 :

w config.sys
    device=C:\Windows\COMMAND\oakcdrom.sys /D:cdrom1
    device=C:\Windows\COMMAND\btcdrom.sys /D:cdrom1

w autoexec.bat
    LH C:\Windows\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:cdrom1

Zrestartować komputer i już CDROM powinien działać .
  • #19 4315683
    ftalo
    Poziom 12  
    Za póżno odpowiedzieliście,zdążyłem zainstlaowac windowsa drugi raz ale z poziomu windowsa.CD-rom już działa.
    Teraz za to nie działają dyski wymienne flash i tak nie pomaga wgrywanie service packa,odinstalowywanie sterowników usb.Wciąż mam komunika o nowym urządzeniu i jakikolwiek sterownik "inf" bym mu nie wskazywał zawsze mówi że nie ma informacji o sprzęcie.Sczegóły spisałem na dysketce której niestety nie mam gdzie włożyć bo jak się okazuje tylko ja mam w domu sprawną stacje dyskietek,pech....
  • Pomocny post
    #20 4317819
    marek003
    Poziom 40  
    Jak pamiętam do tego by flash'y działały pod W98 nie wystarczą stery wbudowane w w98 zainstalowane porty USB i poprawki.
    Trzeba ściągnąć stery od producenta flesh'a ewentualnie standardówki do flesh'y
  • #21 4321966
    ftalo
    Poziom 12  
    Przy ręcznym odnajdywaniu sterownika "inf" pisze ze pliki nie zawierają informacji o urządzeniu.Wgrywanie z listy urządzeń dla usb,niestety są tam tylko modemy także nie przynosi skutku.
    Co wobec tego mam zrobić,odinstalować sp i zainstalować z powrotem,ale nie ma takiej możliwości.Chyba że chodzi o aktualizację windows KB891711.

Poza tym w informacji o systemie pisze że mam konflikty w przerwaniach zasobów sprzętowych na irq 10,11,14,15.Czy to jest powodem niedziałania usb?Jak pozbyć sie konfliktów skoro jest tylko 15 irq,jak jest więcej kontrolerów niż przerwań.

Oto screeny z konfiguracji systemu
    http://www.speedyshare.com/637170358.html
    http://www.speedyshare.com/895484498.html
    http://www.speedyshare.com/653764159.html
    http://www.speedyshare.com/350373893.html

Nawet wyodrębniłem z service packa same sterowniki usb i z nich próbowałem aktualizować nieznane urządzenie ale nie dział.Co mam zrobić,odinstalować system i wgrać odnowa,ale jak mi znowu wywali cd-rom,co wtedy zrobię?

----------------
    No i tradycyjnie problem z kodekami,podejrzewam że jest to spowodowane systemem windows 98,na który z tego co sygnalizują różne komunikaty,nie obsługuje najnowszych wersji kodeków.
    Na początku walnąłem kl mega pack 1.70 i było tam dużo składników ,niestety wciąż wiele filmów szczególnie w formatach wmv nie chodzi.System bardzo ciężko chodził i musiałem to odinstalować.Postanowiłem wgrać inne kodeki,no i teraz się komp wiesz po uruchomieniu dowolnego filmu.Nie wiem czy wgrywać osobno każdy kodek i nie korzystać z zestawów kodeków,czy raczej nie ma szans na działanie wszystkich filmów czy tez muszę wgrać któryś z mulących kompa systemów win2000 czy winxp i czy wtedy będą mi chodziły wszystkie filmy?
  • Pomocny post
    #22 4322370
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    wojciech0015 napisał:
    Najlepiej wpadnij z dysiem do kumpla i podziel go pod xp z dosem zawsze sa problemy

Ciekawe jakie? Chyba brak umiejętności obsługi.
  • Pomocny post
    #23 4323891
    marek003
    Poziom 40  
    Że na jednym przerwaniu jest pare urządzeń nie koniecznie znaczy że są one w konflikcie.
    Proponował bym zainstalować sterowniki do chipa i usb od twojej płyty głównej (a nie standardy z sp1). Jak nie masz to sprawdz nazwę i model płyty i poszukaj na necie sterów.
    Jak nazywa się ten flash? Poszukaj na necie sterów do 98 dedykowanych pod niego.

Czym jest nieznane urządzenie (jezeli wiesz) ? (2 zdjęcie). Wciśnij zakładke wydajność (2 zdjęcie) i sprawdz czy tam nie pisze że masz konflikty. Powinno pisać "System skonfigurowany optymalnie" (jeżeli chodzi o konflikty).

Co do kodeków to nie mam zbyt dużej wiedzy.
  • Pomocny post
    #24 4324430
    Remeknapr
    Poziom 33  
    mpn103 napisał:
    Znając życie fdsik z dyskietki startowej win98 nie poradził sobie z większą ilością miejsca niż 32GB...

Nieprawda! Fdisk z Windows98 SE radzi sobie z dyskami do 60GB. W sieci jest najnowszy fdisk, który działa do 137GB. Więcej nie obsługuje już system. Chyba, że nie chodzi o Win98 SE.

Cytat:
    Ja proponuje dyskietkowy Partition Magic.

To niezłe i wygodne rozwiązanie, ale ma też swoje wady. Czasami PM8 nie chce sformatować partycji utworzonych fdiskiem.
  • #25 4325109
    ftalo
    Poziom 12  
    Pisze tam że nie ma konfliktów.
    .Nie miałęm problemów z usb od dawna,wszystko chodziło bez żadn yc hsterów za wyjątkiem sp2.0.2 do win98se.Teraz musze szukać nazwy urząśdzenia i steów.Z teg oco pamietam to gdy próbowałem wgrać plik inf do mp3 z oryginalnej płyty dołączonej do niego,to również wychodziło ż enie ma informacji o sprzęcie.
    Czuję że problem rozwiąże tylko ponowny format,tym bardziej że od tych kodeków(wgrałem kl-kodoec mega pack) system pot wornie się zamulił i nie idzie tego usunąć ani czyszczenie rejestru nie pomaga.Teraz będę wgrywał każdy osobno.

Apropo starego fdiska nie miał żadnych problemów z moim seagate 20gb.Nowego jeszcze nie sprawdzałem.
  • Pomocny post
    #26 4325125
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...tym bardziej że od tych kodeków(wgrałem kl-kodoec mega pack) system pot wornie się zamulił...

Dlatego zawsze odradzam instalacje takich paczek.Zainstaluj tylko ffdshow+ac3filter + Subedit i bedzie ok.
  • Pomocny post
    #27 4325157
    Remeknapr
    Poziom 33  
    ftalo napisał:
    Nie miałęm problemów z usb od dawna,wszystko chodziło bez żadn yc hsterów za wyjątkiem sp2.0.2 do win98se.

Czy to jest oficjalny SP2? Chyba nie. Jeśli się nie mylę, już od dawna Win98 SE nie ma oficjalnych aktualizacji. Tych nieoficjalnych nie wgrywaj. Robią je ludzie niepoważni. Nie zaśmiecaj sobie systemu.

Cytat:
    Z teg oco pamietam to gdy próbowałem wgrać plik inf do mp3 z oryginalnej płyty dołączonej do niego,to również wychodziło ż enie ma informacji o sprzęcie.

O czym Ty piszesz. Z jakiej płyty? Do czego dołączonej? Nie korzystaj z kreatora systemowego. Po instalacji czystego systemu zignoruj informacje o wykryciu nowego sprzętu i uruchom CD ROM od płyty głównej. Kliknij setup.exe i poczekaj aż się wszystkie potrzebne rzeczy zainstalują. Następnie restart i wszystko powinno być O.K.

Cytat:
    od tych kodeków(wgrałem kl-kodoec mega pack) system pot wornie się.

Kolejne śmieci. Trzeba wiedzieć co i jak. Najlepiej zainstaluj Power DVD. Daje radę wszystkim formatom. Po tym wszystkim napiszę Ci jak zainstalować sterowniki do pendrive.
  • #28 4331488
    ftalo
    Poziom 12  
    Nieoficjalny sp2 dla win98se skłąda się z prawie 100 ifcjalnych uaktualnień do tego systemu zbieranych przez lata gdy jeszcze microsoft wspierał techinicznie ten system.
    Format pomógł,usb działa znakomicie.Tym razem robiłem instalację z dysku,a nie z płyty.System działa szybko,nie musze wgrywać kodeków,ponieważ allplayer korzysta z directx a tu mam najnowszy dla win98 czyli wersja 9.0c.Ten system działa świetnie do póki się go nie rozwali np ponowną insalacją.
    Jedyna różnica jaką widze w systemie to że pojawił się "głowny koncentrator usb" w zakładce "konflikty" nic się nie zmieniło i wszystko działa dobrze
    Co ciekawe po wgraniu wszysktiego system zajmuje tylko 300mb
    Niech to będzie przestroga dla tych którzy będa próbowali instalować cokolwiek związanego k-lite,to zniszczyło nieodwracalnie system,przestały mi działać jakiekolwiek filmy i każdy program uruchamiał się kilka albo wiecej sekund a filmy jak nie chodziły tak nie chodziły.Prawdopodobnie k-lite ma jakiegoś trojana który zamula system,bo jak to uzasadnić?Ciekawy problem miałem tezz nero ponieważ wersja sprzed 2 lat nie chciała sięzainstalowac bo stękał że jest zbyt stara,no to przestawiłem zegar na 2005 rok i już było ok,a trudno aby co miesiac szukać nowej 30megabajtowej instalki nero ,a co gorsza serial do niego.
    Jedyny problem mam z odtwarzaczem flv-player którego mam 5 wersji i żadna nie działa i szkoda bo u innych ta instalka dział,byćmoże ma jakieś szczególnie wymagania sprzętowem,na szczęści jest oddzielny kodek w fddshow

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Okazało się że niektóre filmy wmv wymagają aktualizacji wmp10,a ta jest niemożliwa na win98.Tak więc z powodu durnego kodeka,nie można obejrzeć filmu na moim systemie.To jest po porstu chore,to co robi microsoft.Ale żeby jeszcze dostarczyli odpowiednią konfiguracje do windowsa xp tak aby działał normalnie na kompach klasy pentium II to wtedy bym nie miał uwag.
    Na szczęście większośc filmów używa normalnych kodeków
  • Pomocny post
    #29 4358281
    Hucul
    Poziom 39  
    ftalo napisał:
    Ale żeby jeszcze dostarczyli odpowiednią konfiguracje do windowsa xp tak aby działał normalnie na kompach klasy pentium II to wtedy bym nie miał uwag.

Zainteresuj się Linuksem . Nowe dystrybucje funkcjonalnie przewyższają XP i po poprawnej konfiguracji nie wymagają prawie żadnej ingerencji . Ja zainstalowałem Mandrivę na pentium II 450Mhz i nie mam problemów z małą ilością pamięci wirtualnej czy oczekiwaniem na otwarcie nowego okienka przez pięć minut . Serfując po internecie nie muszę odpalać antywirusa i firewalla :D
  • #30 4359501
    ftalo
    Poziom 12  
    No dobrze,ale cały czas chodzi o windowsowskie kodeki wmv.Nie wiem czy linux umie je odtwarzać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył utraty około 8GB przestrzeni dyskowej podczas partycjonowania dysku w systemie Windows 98 za pomocą narzędzia fdisk uruchamianego z poziomu DOS. Przyczyną było nieprawidłowe usunięcie i tworzenie partycji podstawowej oraz rozszerzonej, co spowodowało pozostawienie nieprzydzielonego obszaru między partycjami. Zalecano usunięcie wszystkich partycji logicznych i rozszerzonej, a następnie ich ponowne utworzenie. Do partycjonowania polecano narzędzia takie jak Ranish Partition Manager, Acronis Partition Expert, Partition Magic oraz bootowalne zestawy Ultimate Boot CD i Hiren's Boot CD. Fdisk z Windows 98 SE obsługuje dyski do 60GB, a nowsze wersje do 137GB. W kwestii zachowania danych podczas zmian partycji rekomendowano tworzenie kopii zapasowych, np. archiwizację WinRarem z testowaniem integralności lub użycie programów do tworzenia obrazów partycji.

Dalsze problemy dotyczyły instalacji sterowników do płyty głównej AOpen, w tym dźwięku, grafiki i USB, które powodowały błędy rejestru i brak wykrycia napędu CD-ROM oraz urządzeń USB. Rozwiązaniem było ręczne dopisanie sterowników CD-ROM w plikach konfiguracyjnych (config.sys, autoexec.bat) oraz instalacja sterowników USB dedykowanych dla płyty głównej i urządzeń. Konflikty IRQ były wskazywane jako potencjalna przyczyna problemów z USB. Zalecano instalację systemu z dysku zamiast płyty, unikanie nieoficjalnych paczek aktualizacji i kodeków (np. K-Lite), które mogły destabilizować system. Po formacie i czystej instalacji system działał stabilnie, a USB funkcjonowało poprawnie. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywy w postaci Linuksa, który oferuje nowoczesne wsparcie i stabilność na starszym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA