logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kotły gazowe - bezpieczeństwo użytkowników a porady na forum

bursta 18 Wrz 2007 22:06 5289 12
REKLAMA
  • #1 4297533
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam. Dziś pojawił się kolejny post dotyczący kotłów gazowych, a konkretnie sposobu jego naprawy. Od dłuższego czasu nurtuje mnie myśl czy umieszczanie takich postów na elce jest właściwe. Sprawa dotyczy bezpieczeństwa użytkowników i Ich rodzin czy też współlokatorów. Przecież nie jeden domorosły pseudomechanik (być może nawet nieletni) może zadać tu pytanie bez jakichkolwiek problemów. O ile bezpieczną sprawą są porady nastaw, regulacji i prostych przeglądów należących do użytkownika kotła, o tyle bardziej już niebezpieczne stają się naprawy zespołu gazowego, układów kontroli poprawności pracy kotła czy tez napraw serwisowych. Przecież może się znaleźć dowcipniś i komuś złośliwie bądź nieświadomie, czy też z niewiedzy coś źle doradzić - co wtedy? Życie ludzkie ma zbyt cenną wartość i nie można go wystawiać na utratę tylko z powodu nie wezwania serwisu (bo na elce można uzyskać podpowiedź) i zaoszczędzenia kilku złotych. Odpowiedzialność prawną za naprawy zdecydowanie ponosi użytkownik i jest nawet wzmianka na stronie głównej Elektrody. Nie podlega to żadnej dyskusji, jednak udzielając porad zawsze mam świadomość, iż rozmówcą z drugiej strony może być laik czy tez dziecko.
    Mam nadzieję, iż temat wywoła dyskusję i może coś z niej wyniknie np: zakaz udzielania porad dla kotłów i junkersów, a może też zalegnie wśród innych postów na półce czasu a wszystko to tylko moje przewrażliwienie? Sami zdecydujcie, mnie to nurtowało i dlatego o tym napisałem.
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 4297619
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Zgadzam sie zdecydowanie , osobiscie dysponuje uprawnieniami wszelkimi w tej branzy (wymagania w pracy ) ale pamietam na jednym kursie jak prowadzący zadaje pytanie doswiadczonemu gazownikowi na temat junkersa a on odpowiada tam jest taka mała srubeczka ........PANIE!!! wrzasnoł egzaminator tego sie nie dotyka itp itd a co do piero dzieci lub laikkoniki .........BUM !!!
  • REKLAMA
  • #3 4300637
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Gdyby tak podchodzić do tematu, to nie powinno się też udzielać porad z zakresu napraw urządzeń elektrycznych i elektronicznych - przecież może się zajmować tym ktoś niedoświadczony. I tym sposobem można zamknąć forum.
  • #5 4301375
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Nie wiem czy tylko gaz jest niebezpieczny. Przy wszystkim można zrobić sobie i bliźnim krzywdę. W wielu dziedzinach część osób nie lubi konkurencji a za to uwielbia odpowiedni poziom faktury. Porady powinne być udzielane na odpowiednim poziomie ale i tak to osoba wykonująca naprawę ponosi odpowiedzialność i tylko od jej zdrowego rozsądku wszystko zależy.
  • #6 4442186
    Martes
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    bursta napisał:

Mam nadzieję, iż temat wywoła dyskusję i może coś z niej wyniknie np: zakaz udzielania porad dla kotłów i junkersów, a może też zalegnie wśród innych postów na półce czasu a wszystko to tylko moje przewrażliwienie?
    Moim zdanie nie tędy droga . Przykładem jest np. Ustawa o broni - gdzie jakiś ,,mądry" poseł zrobił z kija bejzbolowego broń - toż to paranoja .
    Poza tym czy normale jest kiedy servis Vaillanta bierze za dwa termistory trochę przewodu i wtyczkę 128 zł (czujnik zaniku ciągu kominowego). A na dokładkę dolicza sobie za zamontowanie w/w elementu 270 zł . I jakoś nie dba o klienta czy aby sam montując element w gazowym kotle nie zmontował bomby . Jest to ordynarne ździerstwo pod pozorem dbania o bezpieczęństwo ludzi . Samo oczyszczenie kotła gazowego przez serwis Vaillanta , moim odkurzaczem + moja energia kosztuje 150 zł - to jest normalne . Najciekawsze jest to jak na prośbę serwisu Vaillanta o schemat elektryczny (ideowy) Vaillant napisał mi , że nie dysponuje takowym . Ludzie cóż oni mają za geniuszy tam u siebie , że tak z pamieci robią tą elektronikę . :wink: Już nigdy nie kupię w tej dziadowskiej firmie zdnego sprzętu .
    A wracając do tematu . Jestem absolutnie przeciwny zabranianiu czegokolwiek . Uważam , że dorosły ma rozum i może jak chce nawet się wysadzić w powietrze z własnym domem . A jeżeli chodzi o dzieci to argument jest nietrafiony . Rodzice powinni kontrolować co ich pociecha robi w internecie i w domu .
  • REKLAMA
  • #7 4442234
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Myślę, że do zrozumienia porady udzielonej przez fachowca trzeba mieć przynamniej jakieś podstawy. A jak w następnym poście ktoś prosi "wrzućcie fotkę, bo nie wiem, jak wygląda ten reduktor (elektrolit, zapalnik :D )" - to na drzewo!
  • #8 4470592
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Ponieważ moje poprzednia wypowiedź została zmoderowana (usunięta do kosza) odpowiem koledze Martes inaczej:
    Nie interesują mnie i pewnie wielu użytkowników forum wynurzenia kolegi na temat kija bejsbolowego a także rzeczone zdzierstwo (kolegi zdaniem) firmy Vaillant.
    Przyjmuję tylko treśc postu:
    Cytat:
    "Moim zdanie nie tędy droga ...;
    Jestem absolutnie przeciwny zabranianiu czegokolwiek . Uważam , że dorosły ma rozum ...;
    A jeżeli chodzi o dzieci to argument jest nietrafiony . Rodzice powinni kontrolować co ich pociecha robi w internecie i w domu."

Niech kolega zaproponuje - którędy droga? Chyba nie poprzez narzekanie i wysadzanie się w powietrze.
    Pozdrawiam
  • #9 5781711
    ANAHI58
    Poziom 1  
    Mam pytanie: czy wie ktoś gdzie w województwie łódzkim mogę znaleźć serwis firmy Beretta?
  • #10 5784269
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Wiele lat serwisuję i dochodzę do wniosku że to nie gaz jest niebezpieczny ale ludzie.To ludzie zakładają zworki na czujniki,przyciski termopary zapierają kijkami od mopa rekordzista zainstalował podejście gazu do termy za pomocą wężyka w opolocie z aluminium.
  • #11 5784858
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    anah58, wejdź na www.beretta.pl tam jest wykaz serwisów
  • REKLAMA
  • #12 5803002
    berettaserwis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam wszystkich,
    faktycznie chyba jestem też przeciwko zabranianiu,myślę tylko że jak ktoś niezbyt kuma temat,niech zadzwoni,wypyta,napisze zanim coś zacznie robić.urządzenia gazowe naprawdę mogą zrobić krzywdę i pół biedy jak osobie która chciała sobie coś naprawić,ale są jeszcze sąsiedzi.
    DO KOLEGI MARTES
    ZDZIERSTWO TO;
    obowiązkowe oc
    obowiązkowy zus
    obowiązkowy przegląd rejestracyjny auta
    itp.
    serwis sam zapraszasz do domu więc nie narzekaj że drogo.
    schematy są dostępne ale nie dla wszystkich,a jeśli serwis to w/g ciebie
    taki miód cud to zaczynaj choćby dziś,

pozdrawiam wszystkich
  • #13 5803047
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Brawoooo.Moim zdanie dlaczego zabraniać niech sobie każdy naprawia grzebie do woli ale mieszkania z takimi ludzmi powinno sie budować gdzieś za miastem albo na starych ruskich poligonach.Na budynkach wieszać tabliczki z napisami "wejście grozi trwałym kalectwem lub śmiercią"ale na koszt tych ludzie a nie podatników bo inaczej byłoby to straszne zdzierstwo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa użytkowników kotłów gazowych oraz zasad udzielania porad dotyczących ich napraw na forum internetowym. Podkreślono, że naprawy zespołów gazowych i układów kontroli pracy kotła powinny być wykonywane przez wykwalifikowanych serwisantów ze względu na ryzyko zagrożenia życia. Porady dotyczące prostych regulacji i przeglądów są akceptowalne, jednak ingerencja osób niedoświadczonych może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Wskazano na problem nieodpowiedzialnych porad i ryzyko wynikające z samodzielnych napraw, które mogą skutkować awariami lub wypadkami. W dyskusji pojawiły się opinie o wysokich kosztach serwisu, zwłaszcza na przykładzie firmy Vaillant, oraz krytyka braku udostępniania schematów elektrycznych przez producentów. Zwrócono uwagę, że odpowiedzialność prawna za naprawy spoczywa na użytkowniku, a bezpieczeństwo zależy od zdrowego rozsądku i kwalifikacji wykonującego naprawę. Poruszono także temat nieprawidłowych instalacji gazowych wykonanych przez nieprofesjonalistów. Wskazano na dostępność serwisów firm takich jak Beretta oraz na konieczność konsultacji z fachowcami przed podjęciem działań naprawczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA