logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWM 250-1200 - uszk grzałki + czujnik drzwi

baskecior 20 Wrz 2007 00:25 4345 6
REKLAMA
  • #1 4301760
    baskecior
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Sprzęt jak w temacie. Pralka ma 10 lat i spisuje się (prawie) znakomicie.

Problem nr 1
    Po przeróbce instalacji elektrycznej w moim domu na 3-przewodową z przewodem ochronnym PE i zamontowaniu wył-różnicowo-prądowego pojawił się drobny problem.
    W chwili , gdy pralka zaczyna podgrzewac wodę, tak po 10 minutach wywala różnicówka. Przeprowadziłem test i podłaczyłem pralkę do obwodu bez przewodu ochronnego i oczywiście na obudowie pralki pojawiło się napięcie.

Domyśliłem się, że winna jest grzałka (upływności) i trzeba ją będzie zapewne wymienić.

Pytania:
    1) Czy mogę prosić o typ (numer) takiej grzałki lub jej zamiennika ?
    2) Jak sie do niej dobrać ?
    3) Co sugerujecie wymienić w ramach przeglądu (tak przy okazji jak juz pralka będzie rozebrana) - chciałbym wymienić niezbędne elementy i nie zawracać sobie tym później głowy.

Problem nr 2

Zdarza się , że pralka nie chce wystartować na żadnym z programów. Pomaga kilkukrotne otworzenie/zamknięcie drzwiczek. Domyśliłem się , że winny jest czujnik zamknięcia drzwi lub coś co spełnia tę rolę (proszę wybaczyć niefachowe słownictwo).

Pytania:
    1) Czy mogę prosić o numer (typ) takiego czujnika ?
    2) Jak się do niego dobrać ?

Dziękuję i pozdrawiam.

Baskecior
  • REKLAMA
  • #2 4301767
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    czasem zamek drzwi jest dobry tylko dzwi obwisaja na zawiasach wystarczy fachowo odgiac na prawidlowa pozycje aby platikowy zatrzask trafial w sam srodek zamka.

co dogrzalki to potrzebuje 12 cyfrowy numer servisowy bo po modelu nie umie znalezc opisu.
  • REKLAMA
  • #3 4301773
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Nie znam typow uszkodzonych elementow.jesli trafisz na fochowego sprzedawcy,napewno rozpozna wybudowane elementy i sprzeda odpowiednie.
  • REKLAMA
  • #4 4301784
    baskecior
    Poziom 11  
    Whirpool_Fcuker napisał:
    czasem zamek drzwi jest dobry tylko dzwi obwisaja na zawiasach wystarczy fachowo odgiac na prawidlowa pozycje aby platikowy zatrzask trafial w sam srodek zamka.

co dogrzalki to potrzebuje 12 cyfrowy numer servisowy bo po modelu nie umie znalezc opisu.

Nie mam pewności ale to chyba ten nr: 8570 250 10000

Niemniej na wszelki wypadek , załaczam fotki naklejki serwisowej , naklejki nr 2 oraz nazwy pralki:
    Naklejka serwisowa
    Naklejka nr 2
    Nazwa

pozdrawiam

Baskecior
  • Pomocny post
    #5 4301809
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    juz uploaduje servisowke... ten element ma cala mase zamiennikow nie bedzie problemu w pierwszym lepszym sklepie z czesciami. Demontaz prosty 3 sruby rozmiar 7 pod pokrywka na zatrzaskach (w sroku kazdej gwiazdka T15) 2 sruby na zamku drzwi i metalowa obrecz ze sprezynka na uszczelce. zdejmujesz przedni panel i masz element jak na dloni.

http://artm.pl/250.pdf

na koniec jak juz masz zdjeta pokrywe to w tyle pralki masz silnik i piekny widok na szczotki (kazda na 2 srubkach ok 2 cm dlugosci) w 10 letniej pralce warto sprawdzic (zwykle sie je wymienia co 5 - 6 lat)
  • REKLAMA
  • #6 4301822
    baskecior
    Poziom 11  
    Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :spoko:

Jutro zabieram się za rozbiórkę pralki.

Dzięki serdeczne.
  • #7 4304764
    baskecior
    Poziom 11  
    Grzałka wymieniona. Różnicówka nie wyłacza się, grzałka grzeje już kilkanascie minut i nic się nie dzieje złego.
    Drzwi podniosłem lekko na zawiasach i teraz nie ma kłopotów ze startem pralki.

Dzięki raz jeszcze za pomoc kolego Whirpool_Fcuker ;)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM 250-1200 po 10 latach użytkowania zaczęła powodować wyłączanie wyłącznika różnicowoprądowego podczas podgrzewania wody, co wskazywało na upływ prądu przez uszkodzoną grzałkę. Po wymianie grzałki (prawdopodobny numer serwisowy 8570 250 10000) problem zniknął. Demontaż grzałki jest prosty – wymaga zdjęcia przedniego panelu, odkręcenia kilku śrub (w tym na zamku drzwi) i metalowej obręczy ze sprężyną na uszczelce. Dodatkowo, problem z uruchamianiem pralki rozwiązało lekkie podniesienie drzwi na zawiasach, co poprawiło działanie zamka drzwiowego. W ramach przeglądu zaleca się także sprawdzenie i ewentualną wymianę szczotek silnika, które zwykle wymienia się co 5-6 lat. Wymiana grzałki i regulacja drzwi skutecznie przywróciły prawidłową pracę urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA